Aleviler müfredat için 20 isim belirledi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Nisan 2010 11:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Devlet Bakanı Faruk Çelik, din öğretimi dersi müfredatını belirleyecek teknik heyette yer alacaklar konusunda Alevi vatandaşlardan kendisine 20'nin üzerinde isim ulaştığını belirterek, "Bunların arasından müzakere ile en uygunlarını seçeceğiz. Bizim heyette 'özellikle şu olsun' diye bir yaklaşımımız olamaz. 'Ben yazdım bitti, uzmana yazdırdım bitti' gibi yaklaşım da doğru değil. Bunun Alevi kanaat önderleri tarafından içselleştirilmesi önemli bir hadise" dedi.

Bakan Çelik, yaptığı açıklamada, Alevi vatandaşların istek ve taleplerinin öğrenilmesi ve sorunlarının çözümü için başlattıkları çalışmaları büyük bir samimiyetle yürüttüklerini ifade ederek, sorunların tespiti ve çözüm yolları konusunda belli bir noktaya geldiklerini söyledi.

Alevilerin taleplerinin Anayasa değişikliği paketinde yer almaması yönündeki eleştirilerin hatırlatılması üzerine Bakan Çelik, cemevlerinin statüsü ve zorunlu din dersi eğitimi gibi üzerinde çalıştıkları konuların değişiklik paketiyle ilgisi olmadığını kaydetti.

Gerek cemevlerine statü verilmesi, gerek zorunlu din öğretimi konusunda, aralarında hukukçuların ve eğitimcilerin bulunduğu iki ayrı teknik heyetin çalışacağına işaret eden Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zorunlu din öğretiminin kaldırılması tartışmasının bile yersiz olduğunu söyleyebilirim. Bunlar sorun çözmeye yönelik bakış açıları değil. Birileri talep edebilir, saygı duyabiliriz ama bunun zorunlu öğretim olarak kalması konusunda mutabakat var. AİHM'in kararları bu yönde. Zorunlu din öğretimi olabilir ama içeriğinin, tüm dinleri kuşatıcı şekilde olması, bir kültür olarak verilmesi var. Biz de o konuya sıcak baktığımızı söyledik. Onun müfredatıyla ilgili çalışma var. Müfredatın Alevi ve Sünni uzmanlar tarafından belirlenmesi gerekiyor. Alevilik ve Bektaşilik nedir, bunu uzmanının yazması gerekiyor. Bunlar ilk oluyor."

Din Öğretimi Genel Müdürlüğü ve Talim Terbiye Kurulunun bu konuda önemli bir birikime sahip olduğuna dikkati çeken Bakan Çelik, Alevi ve Sünnilerden oluşan heyetin de katkısıyla din öğretimi müfredatının oluşturulacağını kaydetti.

Teknik heyette yer alacaklar konusunda Alevi vatandaşların kendisine 20'nin üzerinde isim verdiğini dile getiren Çelik, "Bunların arasından müzakere ile en uygunlarını seçeceğiz. Bizim heyette 'özellikle şu olsun' diye bir yaklaşımımız olamaz. 'Ben yazdım bitti, uzmana yazdırdım bitti' gibi yaklaşım da doğru değil. Bunun Alevi kanaat önderleri tarafından da bilinmesi ve içselleştirilmesi önemli bir hadise. Bütün bu süreçlerin yaşanması gerekiyor" diye konuştu.

"Yeni bir din dersi konuluyor" yönündeki değerlendirmelerin de doğru olmadığını ifade eden Çelik, din kültürü olarak verilecek din öğretimi dersinde Yahudilikten, Hristiyanlığa, Alevilikten, Sünniliğe kadar hem farklı dinlerin hem de İslam'ın farklı yorumlarının öğretileceğini vurguladı.

Bakan Çelik, din eğitiminin ise isteğe bağlı verilebileceğini ifade ederek, küçüklerin kanuni temsilcilerinin, büyüklerin de kendi talepleri doğrultusunda din eğitimin verilebileceğinin Anayasa hükmü olduğunu belirtti.

"Madımak Oteli'nin istimlakı ile ilgili Sivas Valiliği çalışmalarını neticelendirmek üzere" diyen Çelik, Alevi vatandaşların talepleri konusunda güzel bir noktaya gelindiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber