Çalışanlara katkı payı şoku!

Haber Giriş : 18 Şubat 2005 12:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık kurum ve kuruluşlarında 'yatarak' sağlanan tedaviler sonucu doğan ilaç bedellerinin tamamı hastanın kurumu tarafından ödenecek.

Bununla birlikte 'ayakta' veya 'evde' yapılan tedavilerde kullanılan ilaç bedelleri, eczane tarafından yapılan indirim ve hasta katılım payı düşüldükten sonra kalan tutarlar kurum tarafından karşılanacak. Bununla birlikte vatandaşlar yurt dışından getirilen ilaçlara da 'katılım payı' ödemek zorunda.

Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan 2005 yılı Bütçe Uygulama Talimatı'na (BUT) göre hasta katılım payı, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü tarafından tespit edilen esaslara göre çalışanların maaşından kesilecek. Sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmek suretiyle tüberküloz, kanser, kronik böbrek, akıl hastalıkları, organ nakli ve benzeri uzun süreli tedaviye ihtiyaç gösteren hastalıkların ayakta veya meskende tedavileri sırasında kullanılmasına gerek görülen ilaçlardan hasta katılım payı alınmayacak. İlaç bedellerinin ödenebilmesi için reçetelere ilgili hastaya ait sağlık kurulu raporu fotokopisi eklenecek, bu reçetelerden hiçbir şekilde hasta katılım payı alınmayacak. Sağlık kurulu raporunun fotokopisinin aslına uygunluğu, reçeteyi yazıp onaylayan sağlık kurumu veya kuruluşu tarafından onaylanacak.

Söz konusu hastalıklar için hastalığın devam edip etmediğine dair ilgiliden kurumca 2 yılda bir sağlık kurulu raporu istenecek. Hasta katılım payından muaf ilaçlar listesinde yer alan etken maddeleri ihtiva etmeyen ilaçların, uzun süreli kullanımı resmi sağlık kurulu raporu ile gerekli görülse dahi, bedellerinin hasta katılım payı düşüldükten sonraki kalan kısmı kurumlarca ödenecek.

Öte yandan 'ayakta' veya 'meskende' yapılan tedaviler için yurt dışından getirilen ve kullanılan ilaç bedellerinden ilaç katılım payı olarak öngörülen kısım hasta tarafından ödenecek. Ancak yurt dışından getirilen bu ilaçlardan sağlık kurulu raporunda belirtilmesi kaydıyla hasta katılım payı alınmayacak. Bu şekilde yurt dışından getirilen ilaç bedellerinin ödenmesinde; fatura veya fiyat kupürleri esas alınacak, bunlar yok ise Sağlık Bakanlığı'nca tespit edilen kayıtlardaki fiyatlar üzerinden ödeme yapılacak. Bu arada kaplıca tedavilerine gerek görülenlerin; buralarda yaptırdıkları tedavilerinde kullanılan ilaç bedellerinin yüzde 20'si ilacın temini sırasında usule uygun olarak kendilerinden peşin olarak alınacak. İlaçların kullanımı ve bedellerinin ödenmesi amacıyla verilecek sağlık kurulu raporlarının bu esaslara göre düzenlenmesi zorunlu olacak. İlaç kullanımı veya hasta katılım payı muafiyeti için gerekli olan sağlık kurulu raporları; ilgili daldan 3 uzman tabibin katılımı, aynı daldan 3 uzman tabip bulunmaması halinde ise ilgili dal uzmanı ile birlikte bu uzmanlık dalına en yakın dallardan 2 uzman tabibin katılımı ile 3 uzmandan oluşan sağlık kurullarınca düzenlenecek.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber