Kızamık aşısında yerli virüs geçişi durdurulacak

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 15 Nisan 2010 14:06, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık Bakanlığı, kızamık aşılama hızının 2009'da yüzde 97'yi bulduğunu, 2010 yılı sonuna kadar Türkiye'deki yerli virüs geçişini durdurmayı ve bundan sonra yurt dışından gelecek yeni kızamık virüslerinin Türkiye'ye yerleşmesini engellenmesinin hedeflendiğini bildirdi. Genelgede, "Sağlık Ocağı ve Toplum Sağlığı Merkezi düzeyinde aşılama hızı yüzde 95'e ulaşmamış yerlerde kapı kapı dolaşılarak eksik aşılıların aşılanması gerekiyor" denildi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü tarafnıdan yayımlanan Kızamık, Kızamıkçık ve Konjenital Kızamıkçık Sendromu Sürveyansı Daimi Genelgesi'nde kızamık aşılamasındaki gelişmeler edğerlendirdi. Tüm kamu ve özel sağlık kuruluşlarının (hastane, tıp merkezi, poliklinik), tıp fakültesi hastanesinin, özel muayenehane hekimlerinin, aile hekimlerinin ve toplum sağlığı merkezlerinde çalışan tüm ypersonel tarafnıdan genelgenin okunması istendi. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü'nün yayımladığı genelgede sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tüm sağlık personeline imza karşılığı tebliği ve genelgede tanımlanan esasların eksiksiz uygulanması konusunda ilgili çalışmaların yürütülmesi gerektiği belirtildi.

Türkiye'de kızamığa bağlı morbidite ve mortalitenin yüksekliği ve dünyada ve Avrupa'da son yıllarda kaydedilen gelişmeler ve deneyimler de gözönüne alınarak 2002-2010 yıllarını kapsayan Kızamık ve Kızamıkçığın Eliminasyonu ve KKS'nin Önlenmesi Programı hazırlandığı belirtildi. Genelgede şöyle denildi: "Programın amacı Türkiye'de kızamık ve kızamıkçık hastalıklarının elimine etmek, KKS'yi önlemek ve bu düzeyleri sürdürmektedir. 2002 yılında yüzde 82 olan kızamık aşılama hızı yürütülen başarılı bağışıklama çalışmalarıyla 2009 yılında yüzde 97'ye çıkmıştır. Hedefimiz; 2010 sonuna kadar Türkiye'de lerli virüs geçişini durdurmak, 2010 yılından sonra Türkiye dışından gelecek yeni kızamık virüslerinin Türkiye'de zyerleşmesini önlemek ve kızamığa bağlı ölümleri engellemektir. Kızamık hastalık yükünü küresel düzeyde azaltmak amacı ile 1989 yılında Dünya Sağlık Asamblesi'nde ve 1990 yılında Dünya Çocuk Zirvesi'nde bazı hedefler belirlenmiş ve aşılama öncesi döneme göre kızamık mortalitesinin yüzde 95, morbiditesinin ise yüzde 90 azaltılması hedeflenmiştir. Daha sonra Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi'nde 2010 yılı sonuna kadar kızamık ve kızamıkçığın eliminasyonu ve konjenital kızamıkçık sendromunun (KKS) önlenmesi hedeflenmiştir. Her bir il ve ilçe düzeyinde, her iki dozda da en az yüzde 95'lik bir aşılama hızına ulaşılması ve sürdürülmesi hedefleniyor.Sağlık Ocağı ve Toplum Sağlığı Merkezi düzeyinde aşılama hızı yüzde 95'e ulaşmamış yerlerde kapı kapı dolaşılarak eksik aşılıların aşılanması gerekiyor."

Kızamıkçığa karşı hassas tüm çocukların ve adolesanların destek aşılama çalışmalarıyla aşılanması, doğurgan çağdaki (18-35 yaş) kadınlar için erişkin aşılama programı kapsamında kızamıkçık aşılaması fırsatının sunulması gerektiğinin vurgulandığı genelgede, il sağlık müdürlükleri düzeyinde karar birliği oluşturulması ve diğer sektörlerin de desteğinin alınması istenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber