Çubukçu: SBS'de gerekirse değişikliğe gidebiliriz

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Nisan 2010 19:23, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, çalışmalar neticelendikten sonra sonuçlar doğrultusunda Seviye Belirleme Sınavı'nda (SBS) gerekirse bir değişikliğe gidilebileceğini, ancak şu anda olgunlaşmış, oluşturulmuş bir karar olmadığını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda yeni vakıf üniversitelerinin kurulmasına dair kanun tasarısının görüşülmesine devam ediliyor.

İzmir Bağımsız Milletvekili Harun Öztürk, Bezm-i Alem Üniversitesi kuruluşuna ilişkin önergenin görüşmeleri sırasında, konuya ilişkin bir yasa tasarının TBMM Genel Kurulu gündeminde olduğunu anımsatarak, önergenin bu tasarıyı geçersiz hale getirdiğini iddia etti. Öztürk, şekil hatası ve ''hakkın suiistimalinin'' söz konusu olduğunu savunarak, ''Genel Kurulun gündeminin bakkalın veresiye defterine çevrilmemesi için Başkanlık Divanı gündemine hakim olmalı'' dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Ayşenur Bahçekapılı ise önergenin İçtüzüğe uygun olduğunu ifade etti.

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu da önergenin iç tüzüğe uygun olduğunu söyledi.

-BİZ HER YUMRUĞUN KARŞISINDAYIZ-

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık, Samsun'da Ahmet Türk'e yapılan saldırının bireysel olmadığını ''Kürt-Türk çatışmasını körüklenmek isteyenlerin saldırısı'' olduğunu söyledi. Sakık, ''İşte bu yumruk ülkeyi böler. Nereden gelirse gelsin, kime gelirse gelsin, biz her yumruğun karşısındayız'' dedi.

Milli Eğitim Komisyonu Başkanı, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Sağlam, dünyanın hiç bir yerinde üniversitelerin gökten inmediği, yeni kurulan üniversitelerin elbette eksikliklerin olacağını söyledi. Sağlam, ''Bu eksiklikler giderilmesi için için çalışmalıyız'' dedi.

MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut, Adana'nın sadece bir üniversitesi olduğunu, ''Adana'ya negatif ayrımcılık'' yapıldığını savundu. Tankut, Adana'nın üniversiteye ihtiyacı olduğunu söyledi.

-ÜNİVERSİTELERİMİZ BAŞARILI-

Tasarının 2. maddesi üzerinde soruları yanıtlayan Bakan Çubukçu, yüksek öğrenim kurumlarının, ''bilimsel yayınlar ve çalışmalar sayısı bakımından dünya sıralamasının altında olduğu'' söylemini, bilimsel verilerin doğrulamadığını söyledi. Çubukçu, ''Üniversitelerimiz dünya ortalamasında bilimsel yayın olarak ilk 17-18 aralığında gidiyorlar. Üniversitelerimiz bu anlamda başarılı bir grafik izliyorlar'' dedi.

Çubukçu, bir başka soru üzerine, ''Dinamik nüfusun yüzde 50'sinin yüksek öğrenim görmesini sağlayacak bir sistemi pratize etmemiz lazım'' diye konuştu.

SBS ile ilgili bir soru üzerine, Çubukçu şunları kaydetti:

''SBS yeni bir sistem. Milli Eğitim Bakanlığı, SBS'den beklenen sonuçlar, bu sonuçların gerçekleşip gerçekleşmediği gibi alanlarda kendi iç denetim mekanizması ile birlikte bir değerlendirme çalışması yapıyor. SBS'nin yeni bir sınav sistemi olması, uygulanmasına ilişkin çıkan aksaklıklar veya bu yöndeki itirazların önce bağımsız bir bilimsel kurum tarafından incelenmesi için bir çalışma başlattık. Bunun yanı sıra eğitim tüm paydaşları olan öğretmenler, veliler ve öğrenciler üzerinde de bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmalarımız neticelendikten sonra önümüze gelen sonuçlar doğrultusunda yeniden öğrencilerimizin seviyelerinin belirlenmesi konusunda uyguladığımız sınav sisteminde gerekirse bir değişikliğe de gidebiliriz ama şu anda olgunlaşmış, oluşturulmuş bir karar yok. Bu gerçekleştiği zaman kamuoyu ile paylaşacağım.''

Öte yandan, tasarıya Bezm-i Alem Valide Sultan Vakıf Gureba Hastanesi personelinin kurulacak üniversiteye geçiş hükümlerini içeren geçici madde eklendi.

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bazı adayların, Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı'na (YGS) güvenlik veya kopya endişesi nedeniyle değil, sınav kapasitesi yetersiz olduğu için tercihleri dışındaki yerlerde girdiklerini söyledi.

6 vakıf üniversitesi kurulmasına ilişkin yasalaşan tasarının görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Çubukçu, YGS'ye 1 milyon 512 bin 450 adayın başvurduğunu, öğrencilerden sınava girecekleri yerler konusunda iki tercih yapmasının istendiğini anımsattı.

Sınav yapılan merkezlere sınav yapılacak kapasitede öğrenci başvurusunun olması gerektiğini kaydeden Çubukçu, fazla olması durumunda ikinci tercihlerine yönlendirildiklerini anlattı.

Sınav yapılan 152 merkezden 142'sinde sınava kapasitesi yeterli olduğu için buraları tercih edenlerin birinci tercihleri olan bölgelerde sınava girdiklerini dile getiren Çubukçu, 152 merkezin 10'unda ise bu merkezleri birinci sırada isteyen adaylar için yetersiz kaldığını, bu merkezlerin Hakkari, Van, Şırnak, Batman, Mardin, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Gebze ve Nazilli olduğunu ifade etti.

Çubukçu, bu nedenle 17 bin adayın adres iline çok yakın bir merkezde sınava alındığını bildirdi.

Birinci tercihindeki yerler için adaylar belirlenirken o merkezin okullarında son sınıfta okuyan öğrencilere öncelik verildiğini dile getiren Çubukçu, ''Bu da doğru bir tercihtir. Tercih yaptığı iki merkez dışında sınava giren yaklaşık 17 bin aday ise orta öğretim kurumlarını çok daha önce mezun olmuş adaylar arasından kurayla belirlenmiştir. Yani, basında yer aldığı gibi herhangi bir şekilde bazı il ve ilçelerin cezalandırılması söz konusu olmadığı gibi bir güvenlik endişesi veya kopya endişesi değil tam tersine sınav yapılan yerlerde sınav kapasitesinin yetersiz olması nedeniyle tercihleri dışında sınava girmişlerdir.''

-KOOPERATİF KANUNU-

Vakıf üniversitelerinin kurulmasını öngören tasarının yasalaşmasının ardından Kooperatif Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu Tasarısı'nın görüşülmesine geçildi.

Tasarının tümü üzerinde CHP grubu adına konuşan Gaziantep Milletvekili Yaşar Ağyüz, yapı kooperatiflerinin Bayındırlık ve İskan Bakanlığına bağlanmasının sorunları çözmeyeceğini savundu.

İşsizlik rakamlarının açıklandığını, her dört gençten birinin işsiz olduğunu belirten Ağyüz, ''Başbakan bu durumu nasıl 'sanal' olarak yorumlayabilir?'' diye sordu.

Ağyüz, ekonomi politikalarını eleştirdi.

TBMM Başkanvekili Nevzat Pakdil, çalışma saatinin dolması üzerine birleşimi kapattı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber