Üniversitelerdeki keyfi görevlendirmelere yargı geçit vermiyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Nisan 2010 14:58, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Üniversitelerdeki memurların çeşitli bahanelerle keyfi olarak başka yerlerde görevlendirilmeleri yargıya takılıyor.

Uşak Üniversitesi İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı'nda ambar memuru olarak görev yapan davacının, Sivas Meslek Yüksekokulu'nda görevlendirilmesine ilişkin yapılan işleminin hukuka aykırılık teşkil ettiği gerekçesiyle Eğitim-Bir-Sen tarafından Manisa İdare Mahkemesi'nde açılan iptal davası davacının lehine sonuçlandı.

Kararda, anılan madde hükmünde rektöre tanınan yetkinin kapsamının, öğretim elemanlarının veya diğer personelin zorunlu ihtiyaç hallerinde ve belli sürelerle geçici olarak görevlendirilmeleriyle sınır olduğu ve bu yetkinin, amacı dışında bir naklen atama maddesi olarak kullanılamayacağı belirtildi. Bu yöndeki Danıştay 8. Dairesi'nin kararlarına da atıfta bulunan mahkeme heyeti, açıklanan nedenlerden dolayı dava konusu işlemin iptaline oy birliğiyle karar vererek, görevlendirmeyi iptal etti.

BİR İPTAL DE ANKARA'DAN

Benzer bir iptal kararını Ankara 7. İdare Mahkemesi verdi. Eğitim-Bir-Sen'in, Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde fakülte sekreteri olarak görev yapan üyesinin, aynı üniversiteye bağlı Elmadağ Meslek Yüksekokulu'nda 20 gün süre ile geçici olarak görevlendirilmesine ilişkin Ankara Üniversitesi Rektörlüğü'nün işleminin iptali talebiyle Ankara 7. İdare Mahkemesi'nde açtığı dava sonuçlandı.

Kararda 'Davalı idarenin bir üniversite olması, yapısı içerisinde birçok fakülte bulundurması, bu fakültelerin içinde özellikle kamu yöneticilerinin yetiştirilmesi amacına yönelmiş bölümlerin yer alması, bunun dışında uzun zamandan beri kurulu bir örgütlenme yapısı içerisinde bünyesinde birçok vasıflı idareciyi barındırması hususları dikkate alındığında, davacının salt katıldığı seminerlerin niteliğinden yola çıkılarak yapılan geçici görevlendirme işleminde hukuka uyarlık bulunmadığına' dikkat çekildi.

Mahkeme heyeti, açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline oy birliğiyle karar verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber