TBMM personelinden ilginç talep: Çocuklarımızı işe alın, emekli olalım

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 26 Nisan 2010 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis'in emekliliği hak etmiş 400 çalışanının TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin'den önemli bir isteği var. 2008 yılında emekli olanların çocuklarının 4/C kapsamında işe alındığını hatırlatan Meclis çalışanları, kendileri için de benzeri bir uygulama istiyor. Bu doğrultuda bir dilekçe hazırlayan 400 kişi, "Çocuğumuz işe alınırsa emekli oluruz." diyor.

Yaklaşık 5 bin personelin görev yaptığı TBMM'de emeklilik süresi dolan çalışanlar, Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin'den ilginç bir istekte bulunmaya hazırlanıyor. Emekli olmaları durumunda çocuklarının işe alınmasını isteyen yaklaşık 400 personel, imza kampanyası başlattı. Personel, bu ilginç talebe gerekçe olarak 2008 yılındaki aynı uygulamayı gösteriyor. 2 yıl önce emekli olan ebeveynlerinin yerine işe başlayan yaklaşık 300 TBMM çalışanı, kamuda en yüksek maaş alan 4/C'liler olarak biliniyor.

İşsizlik sorununun had safhada olduğu Türkiye'de, birçok insan asgari ücretle iş bulma konusunda dahi sıkıntı yaşıyor. Ancak TBMM'de iki yıl önce uygulanan bir yöntem, çocukları işsiz olan Meclis çalışanlarını umutlandırdı. Personeli gençleştirmeyi hedefleyen TBMM yönetimi, 2008 yılında emeklilik süresi dolanlara, "Emekli olun, çocuğunuzu 4/C kapsamında işe alalım." önerisinde bulunmuştu. Bunun üzerine yaklaşık 300 kişi, emeklilik dilekçesini vermiş, karşılığında da işsiz çocuklarının en önemli devlet kurumlarından birinde işe başlamasını sağlamıştı. Emeklilik süresi yeni dolan personel de daha önceki haktan yararlanmak için kampanya başlattı. Bu çerçevede, "Çocuğumuzun işe alınması durumunda emekli olabiliriz." içerikli yaklaşık 400 dilekçe hazırlandı.

MECLİS, BİLGİ EDİNME TALEPLERİNİ CEVAPSIZ BIRAKTI

2008'de emekli personelin çocukları 4/C kapsamında işe alınırken eğitim ve meslek konusunda herhangi bir kıstas aranmamış, sadece çocukların 30 yaşını geçmemiş olması şartı konulmuştu. Uygulamanın kamuoyu tarafından bilinmesini istemeyen Meclis yönetimi, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında gelen bu yöndeki sorulara, "İstenilen bilgiler, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu'nun 25. maddesine göre, bilgi edinme hakkının kapsamı dışında olduğundan cevaplandırılması mümkün değildir." cevabı veriyor. 25. madde, "Kurum ve kuruluşların, kamuoyunu ilgilendirmeyen ve sadece kendi personeli ile kurum içi uygulamalarına ilişkin düzenlemeler hakkındaki bilgi veya belgeler, bilgi edinme hakkının kapsamı dışındadır." deniyor.

En iyi 4-C maaşını TBMM veriyor

Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu'nun (HAKSEN) yaptığı bir araştırma, 4/C'li personelin çeşitli kurumlarda farklı maaşlar aldıklarını ortaya koyuyor. En yüksek maaşı alan 4/C'liler ise TBMM'nin bu kapsamda çalışan personeli. Araştırmaya göre, TBMM'de çalışan 4/C'li net bin 670 TL, TÜİK'te çalışan ise net 784 TL maaş alıyor. TÜİK'te çalışanlar her ay için bir gün izin kullanabilirken, TBMM'de devlet memurlarında olduğu gibi 10 yıla kadar hizmeti olanlara 20 gün, 10 yıldan fazla hizmeti olanlara 30 gün yıllık izin veriliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber