Valiler düşük maaştan şikâyetçi

Haber Giriş : 21 Şubat 2005 06:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Eski Yargıtay Başkanı Mehmet Uygun'un, hakim ve savcıların maaşlarının düşük olduğunu anlatmak için kullandığı ?vicdan-cüzdan' benzetmesi mülki idare amirleri vali ve kaymakamların da literatürüne girdi.

?İdarecinin Sesi' dergisinin son sayısında ?Vicdan mı bütçe dengeleri mi?? başlıklı bir makale kaleme alan Mülkiye Başmüfettişi Ahmet Apan, vali ve kaymakamların aynı statüdeki diğer bakanlıklardaki bürokratlara göre daha düşük maaş aldıklarına dikkat çekti. Makelede, kaymakam ve valilerin bu sıkıntılarını, devleti temsil makamında bulundukları için dile getiremediklerine dikkat çekti.

Zaman zaman basında vali ve kaymakamların ne kadar rahat bir hayat sürdürdüğüne ilişkin haber ve yorumların yer aldığına dikkat çekilen yazıda durum ?dışı seni, içi beni' şeklinde değerlendirildi. Apan'a göre vali ve kaymakamlar, adlî ve askerî kesimin gelir durumunun daha iyi olması sebebiyle kendilerine değer verilmediğini düşünüyor. Mülkî idare amirlerinin 1965 yılına kadar sahip oldukları statü ve işlevlerden dolayı kamu personeli içinde ayrı tutulduğu ve adlî-askerî personelden daha iyi ücret aldıkları; ancak bu tarihten sonraki düzenlemelerin sürekli vali ve kaymakamların aleyhine işlediği belirtiliyor. Hizmet süreleri aynı olan hakim ve savcıların kaymakamlardan yaklaşık 1 milyar lira fazla maaş aldıkları, hatta bir kaymakamın emrinde görev yapan jandarma yüzbaşının maaşının bile kaymakamdan daha yüksek olduğu vurgulanıyor. 7. derecede bir kaymakamın eline ayda 1 milyar 38 milyon lira geçerken bir jandarma yüzbaşının eline 1 milyar 377 milyon, başçavuşun eline 1 milyar 200 milyon TL geçiyor. Bu çarpıklığın düzeltilmesi için İçişleri Bakanlığı tarafından zaman zaman çeşitli teklif ve tasarılar hazırlandığı belirtilirken ?Ancak ne hikmetse diğer meslek gruplarının (özellikle adlî ve askerî kesimin) gelir durumu ve yaşam kalitesi üst makamlarının ilgi ve teveccühüne mazhar olurken mülkiyenin maaş seviyesi bir türlü hak ettiği ilgiyi göremedi.? deniyor.

Vali ve kaymakamların konum gereği maaş sorununu dile getirmekten kaçındıklarına dikkat çeken Apan, mülkî idare ve diğer hizmet sınıflarındaki personele ilişkin kanun tasarılarının ?bütçe dengeleri' sebebiyle hep Maliye bürokrasisi tarafından engellendiğine işaret ediyor. Mülkiye Başmüfettişi Ahmet, ?İçişleri Bakanlığı personeline göre aynı unvanda bulunan Maliye personeli yüzde 55 daha fazla maaş alıyor.? diyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber