TRT'de 600 kaçak içi var

Haber Giriş : 21 Şubat 2005 07:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT), yaşanan yönetim sıkıntılarından sonra şimdi de kaçak işçi skandalı ile çalkalanıyor. TRT, kamu kurumu niteliğinde olup kamu adına yayıncılık yapıyor olmasına rağmen, halen çeşitli bölge müdürlüklerinde 600 civarında kaçak işçi çalıştırıyor.

Edinilen bilgilere göre TRT'de uzun yıllardır devam eden kadrosuz personel çalıştırma uygulaması, daha önce Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı müfettişlerinin yaptığı bir inceleme ile su yüzüne çıkınca, Kurum'da yeni bir yönetmelik yayınlanarak, yeni ve ilginç bir istihdam statüsü hayata geçirildi. Buna göre kadrosuz olarak kaçak çalıştırılan işçiler için, "İşçi sayılmayan Geçici Personel" statüsü ihdas edildi. Böylece çalışanlar kadro sahibi olmadıkları için kamu çalışanlarının haklarından yararlanamadıkları gibi, işçi sayılmadıkları için de sendikalaşamıyorlar. Bununla birlikte, halen yürüttükleri görevlerdeki kadroluların aldıkları ücret ve maaşların da 3'te 1, 4'te bir düzeyinde, yani 350-400 milyon lira ücret alıyorlar.

BÜTÇENİN ONAYLANMAMASI İŞÇİLERİ DE VURDU
TRT'de İşçi Sayılmayan Geçici Personel statüsündeki kaçak işçiler, Ankara, İstanbul ve İzmir bölgeleri başta olmak üzere Antalya, Mersin, Diyarbakır, Erzurum ve Trabzon bölge müdürlüklerinde istihdam ediliyorlar. Söz konusu personel içerisinde, haber dairesi görevlileri, resim seçici, teknisyen, hatta yönetmen yardımcılığı görevlerini yerine getirenler de bulunuyor. Bakanlık müfettişlerinin yaptıkları incelemenin ardından uygulanmaya başlanan bu statü çerçevesinde, işçiler 11 ay çalıştırılarak 1 ay işten çıkışları veriliyor. Bu süre içerisinde işçiler, sosyal güvenlik haklarından yararlanamadıkları gibi, ücret de alamıyorlar. Ayrıca TRT'nin 2005 yılı bütçesinin onaylanmasında çıkan sorunlar nedeniyle, bu personelin, 15 Aralık 2004'den bu yana herhangi bir ücret alamadığı bildirildi.

İŞ YASASINA AYKIRI
TRT'de kaçak çalıştırılan işçiler, sorunların çözümü amacıyla çeşitli kurum ve kuruluşlar nezdinde girişim başlattılar. TRT çalışanlarının kurumlara gönderdiği metinlerde, şu ifadelere yer veriliyor: "Bu yıl mağduriyetimiz iyice arttı. 15 aralık tarihinden itibaren para almadan çalışıyoruz. TRT bizim sözleşmelerimizi yenilemedi. Bizi para vermeden çalıştırmaya devam ediyor. Bu duruma itiraz edemiyoruz. Eğer itiraz edersek işimizi kaybedeceğimizi biliyoruz." Çalışanlar, Bakanlık müfettişlerinin baskın yapması durumuna karşılık olarak da isimlerinin nöbet çizelgelerine yazılmadığını, müfettişler sorduğunda da "misafirim" beyanında bulunmalarının istendiğini kaydediyorlar. Ancak yeni İş Yasası'na göre, birden fazla yıl üst üste sözleşme yapılan işçilerin, belirsiz süreli sözleşme ile istihdam edilmeleri gerekiyor.

HABER-SEN: KADROYA ALINMALARI GEREKİYOR
TRT'de örgütlü olan KESK'e bağlı Haber-Sen Sendikası da bu işçilerin bir an önce kadroya alınması gerektiğini savunuyor. Haber-Sen'in TRT'deki Kurum İdari Kurul toplantısında, konuyu gündeme getirdiğini belirten Haber-Sen Genel Basın-Yayın Sekreteri Osman köse, bu personelin iş hukukuna uygun bir statüye kavuşturulmaları, dispanser ve diğer sağlık haklarından yararlandırılmaları ile kurum içinde yemek ve benzeri haklardan yararlanabilecekleri olanakların sağlanmasını istediklerini kaydetti. Köse, TRT yönetiminin bunu kabul etmediğini vurguladı.

birgün

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber