Kritik 17. madde, 337 oyla kabul edildi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 05 Mayıs 2010 00:20, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:58

Anayasa Mahkemesi'nin yapısını düzenleyen 17. madde 337 oyla kabul edildi.

Teklifin 17. maddesiyle Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşunu düzenleyen 146. maddede değişiklik öngörülüyor. Buna göre, halen 11 asıl ve 4 yedek üyesi bulunan Anayasa Mahkemesi 17 asıl üyeden oluşacak.

Maddeye göre, Anayasa Mahkemesi, 17 asıl üyeden oluşacak. Meclis, 2 üyeyi, Sayıştay Genel Kurulunun gösterdiği 3'er aday arasından, bir üyeyi baro başkanlarının avukatlar arasından göstereceği 3 aday arasından gizli oylamayla seçecek. Cumhurbaşkanı, 3 üyeyi Yargıtay, 2 üyeyi Danıştay, 1 üyeyi Askeri Yargıtay, bir üyeyi Askeri Yüksek İdare Mahkemesince gösterilecek 3'er aday içinden; en az ikisi hukukçu olmak üzere 3 üyeyi ise YÖK'ün kendi üyesi olmayan yüksek öğretim kurumları öğretim üyeleri arasından göstereceği 3'er aday içinden seçecek.

Cumhurbaşkanı, 4 üyeyi de üst kademe yöneticileri, serbest avukatlar, 1. sınıf hakim ve savcılar ile en az 5 yıl raportörlük yapmış Anayasa Mahkemesi raportörleri arasından seçecek. Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve Sayıştay genel kurullarınca yapılacak aday gösterme seçimlerinde uygulanacak temel prensipler, YÖK Genel Kurulu tarafından yapılacak aday gösterme seçimlerinde de uygulanacak. Anayasa Mahkemesi üyeleri arasından, gizli oyla ve üye tamsayısının salt çoğunluğu ile 4 yıl için bir başkan ve iki başkanvekili seçilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber