35 komiser ve başkomiser mali soruşturmalarda uzman soruşturmacı eğitimine alındı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 10 Mayıs 2010 08:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çetelerin suç gelirlerini özel polisler' inceleyecek

ALPER SANCAR-Ankara

İçişleri Bakanlığı suç gelirleri ile kara paranın takibine yönelik önemli bir adım attı. 35 komiser ve başkomiser mali soruşturmalarda uzman soruşturmacı eğitimine alındı

İçişleri Bakanlığı, suç gelirlerinin aklanmasını engellemek ve bu paraları vergi sistemine aktarmak amacıyla önemli bir adım attı. Bakanlık mali suç soruşturmalarının yoğun olduğu 28 ildeki 35 polis şefini 'kara para avcısı' eğitimine aldı. Uzman polisler, illerde suç gelirlerini mercek altına alacak ve adli birimleri harekete geçirecek. Yasadışı haksız kazanç elde eden suç örgütlerine yönelik operasyonlarda zanlılar hapis cezası alıyor ancak elde ettikleri kazançlar yanlarına kâr kalabiliyor. Adli soruşturmalarda kara para ve suç gelirlerinin incelenmesinde uzman polis olmaması suç gelirlerinin takibini çoğu zaman olanaksız kılıyor. Özellikle son yıllarda çetelerin mali suçlara yönelmesi kara para ve suç gelirlerinin takibini zorunla hale getirdi. İçişleri Bakanlığı konuyla ilgili önemli bir adım attı. Bakanlık suç gelirlerinin takibi ve adli takibata uğrayarak zanlıların ya da suç örgütlerinin elinden çıkması için personel yetiştirilmesi yoluna gitti.

35 KARA PARA AVCISI

28 ildeki Mali Suçlarla Mücadele Bürosu'nda görevli 35 komiser ve başkomiser Ankara'ya çağırıldı. Türkiye Uluslararası Uyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi'nde polis şefleri, "Mali Soruşturmalarda Uzman Soruşturmacı Yetiştirilmesi ve Mücadelenin Etkinleştirilmesi" eğitim programına alındı. Ankara Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlenen özel eğitim sekiz hafta sürdü. Kursu tamamlayan ve sertifika alan 35 polis şefi "suç gelirleri ile mücadele" etmekle görevlendirildi.

İtalyan meslektaşlara ziyaret

Merkez Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nün intranet web sayfasındaki "Malvarlığı Araştırma Rehberi" de güncelleştirilerek KOM birimleri ile paylaşıldı. Mali suçlarla ve bu suçlardan elde edilen gelirlerle mücadeleye yön vermek, dünyadaki başarılı uygulamaları yerinde görmek ve tecrübe edinmek amacıyla polis yurtdışına açıldı. Avrupa Birliği Teknik Destek Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) kapsamında KOM Dairesi'nden bir heyet İtalya Mali Suçlarla Mücadele Polisi'ne (La Guardia Finanza) bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Karaparanın izini sürecekler

Uzman soruşturmacı yapılan "kara para" avcısı polis şefleri mali soruşturmalarda; müsadere ve aklamaya konu olan mal varlıklarının takibi ve tespiti ile ekonomik sistem aracı kılınarak ya da ekonomik sistem kötüye kullanılarak işlenen suçlara ilişkin delilleri toplayacak. Elde edilen deliller soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcılarına aktarılacak ve "el konulması" sağlanacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber