Babacan: Mali kural 15 haziranda uygulamaya girecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Mayıs 2010 14:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mali kuralın orta vadeli program (OVP) ve orta vadeli mali planın (OVMP) 15 Haziranda açıklanmasıyla fiilen uygulamaya başlanmış olacağını söyledi

Mali kuralın Türkiye'yi diğer ülkelerden ayırabilecek önemli bir düzenleme olduğunu belirten Babacan, mali kuralın denetlenmesinin Sayıştay tarafından gerçekleştirileceğini söyledi.

Babacan," çok farklı ekonomik senaryolarda bile mali kuralın bize uygulanabilir sonuç verdiğini gördük. Yani hayali sonuçlar vermedi. Siyasi açıdan baktığımızda mali kuralın uygulanabilirliği açısından bize sıkıntıya sokacak bir durum asla yok" şeklinde konuştu

"Mali kural öncesinde biz kamu kesiminin sadece üç yıllık yönünü belirleyebiliyorduk. 3 yıl sonrası için hiçbir şey söyleyemiyorduk" diyen Babacan, "şimdi ise uzun vadede kamu kesiminin nereye gittiğini ve gitmesi gerektiğini söyleyebileceğiz" dedi.

Mali kurala çok olumlu tepkiler geldiğini kaydeden Babacan, "Mali kuralın parametrelerinde her rakamın ayrı bir önemi var. Yüzde 5 olarak açıkladığımız büyüme rakamı eşik büyüme, yani bir referans rakamdır. Yani yüzde 5'in üzerinde bir rakam olursa tasarruf edeceğiz. Bunun altında büyüme olursa daha fazla bütçe açığına izin verebileceğiz" diye konuştu.

MALİ KURAL TAKVİMİ

Ali Babacan, mali kuralın IMF ziyaretinden önce açıklanmasına yönelik haberlerin olduğunu hatırlatılması üzerine, şunları söyledi:

"Bizim, mali kural takvimimize göre, 2011 bütçesi bu kuralın uygulandığı bir bütçe olacak. Mart ayı sonuna kadar bunun tamamlanabileceğini öngörüyorduk. Ancak meclisin takvimi oldukça yoğundu. Biz bu görüşmelerin ardından, pazartesi günü Ekonomik Koordinasyon Kurulunu toplayarak kuralın uygulanmasını salı günü kamuoyuna açıkladık.

Bizim mali kural takvimi ile IMF heyetinin Türkiye'ye geliş takvimi çok farklıdır.

IMF'nin ziyareti bir program gözden geçirmesi değilidir. Yani IMF'ye ne verilmiş bir taahhüdümüz ne de bir sözümüz vardır. IMF, 4. madde konsültasyon çalışmaları için İstanbul'a geldi.

Heyet, Türkiye ile ilgili durum tespitini yaptıktan sonra ay sonuna doğru Türkiye'den ayrılacak, ardından raporunu hazırlayacak."

"MALİ KURALIN DENETİMİ"

Babacan, mali kuralın denetiminde en uygun kurumun Sayıştay olduğunu söyledi. Mali kuralın denetimi ile ilgili olarak Sayıştay'ın yeterli olup olmayacağının sorgulandığını ifade eden Babacan, bu çerçevede bağımsız bir kurumun neden olmadığı şeklinde ifadeler olduğunu hatırlattı.

Dünyada pek çok ülkenin mali kuralı o ülkenin Sayıştayı tarafından denetlendiğini açıklayan Babacan "mali kuralı TBMM çıkartıyor denetimini de Sayıştay ile yine kendi yapıyor. Bu gayet doğal bir süreç" şeklinde konuştu.

Babacan, mali kuralın en kısa zamanda yasallaşmasını istediklerini ve bu nedenle Bakanlar Kurulu toplantısı olmamasına rağmen Başbakanlığa gönderilen mali kuralın, bakanlar arasında imzaya bırakıldığını ve bunun ardından hemen TBMM'ne gönderileceğini ifade etti.

Babacan, nükleer santralın Hazine'ye fazla bir yük getiren proje olmayacağını aynı zamanda bu projenin Türkiye'deki elektriğin ortalama maliyetini düşüreceğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber