Vergi incelemelerinde farklı görüşe, komisyonla engel olunacak

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 26 Mayıs 2010 09:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Vergi incelemelerinde farklı görüşlere engel olmak için bütün raporlar Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde oluşturalacak komisyonda sonuçlandırılacak

ANKARA - Küresel piyasalarda yaşanan krizin ardından bütçenin iki yakasını bir araya getirmeye çalışan Maliye Bakanlığı, hazırladığı yasal düzenlemeyle vergi inceleme yöntemini sil baştan düzenleyerek, vergi gelirlerini artırmayı planlıyor.

Maliye Bakanlığı vergi inceleme ve denetim birimlerinin uygulayacağı yıllık vergi inceleme ve denetim planını hazırlamak ve uygulamayı izlemek üzere Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu oluşturacak. Vergi incelemelerine tabi tutulacakların, risk analizlerine dayalı olarak seçimi esas olacak.

Ayrıca vergi incelemelerinde farklı görüşlerin ortaya çıkmasına engel olmak için bütün raporlar Gelir İdaresi Başkanlığı bünyesinde oluşturulacak komisyonda sonuçlandırılacak. Dün Meclis'e sevk edilen Gelir Vergisi Kanunu ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tasarısının içinde vergi incelemelerine yönelik çarpıcı maddeler dikkat çekti. Vergi incelemelerinde vergi dairesince matrah takdiri için komisyona başvurulması zamanaşımını durdururken, duran zamanaşımı için işlemeyen süre bir yıldan fazla olmayacak.

Farklı rapora geçit yok

Maliye Bakanlığı, mükelleflerle karşı karşıya gelmesine neden olan vergi incelemelerinde farklı raporların oluşturulmasına ilişkin eleştirilerin önüne geçmek için merkez rapor değerlendirme komisyonu oluşturulmasını öngörüyor.

Tasarıda, sürecin şöyle işlemesi öngörülüyor: ?Maliye müfettişleri, hesap uzmanlarıyla bunların yardımcıları ve gelirler kontrolörleriyle stajyer gelirler kontrolörleri tarafından düzenlenen vergi inceleme raporları, işleme konulmak üzere ilgili vergi dairesine tevdi edilmeden önce, vergi incelemesine yetkili olanların bağlı olduğu birimler nezdinde meslekte on yılını tamamlamış en az üç kişiden oluşturulacak rapor değerlendirme komisyonları tarafından vergi kanunlarıyla bunlara ilişkin kararname, tüzük, yönetmelik, genel tebliğ, sirküler ve özelgelere uygunluğu yönünden değerlendirilir. İncelemeyi yapanla komisyon arasında uyuşmazlık oluşması halinde uyuşmazlığa konu vergi inceleme raporları üst değerlendirme mercii olarak, Maliye Bakanlığı'nca belirlenen tutarları aşan tarhiyat önerisi içeren vergi inceleme raporları ise doğrudan, Maliye Teftiş Kurulu, Hesap Uzmanları Kurulu Başkanlığı ve Gelirler Kontrolörleri bünyesinde oluşturulan rapor değerlendirme komisyonlarının üyeleri arasından görevlendirilecek üçer üyeden oluşan dokuz kişilik merkezi rapor değerlendirme komisyonu tarafından vergi kanunlarıyla bunlara ilişkin kararname, tüzük, yönetmelik, genel tebliğ, sirküler ve özelgelere uygunluğu yönünden değerlendirilir. İncelemeyi yapanlar, bu komisyon tarafından yapılacak değerlendirmeye uygun olarak düzenleyecekleri inceleme raporlarını bağlı oldukları birime tevdi ederler.? (Radikal)

İncelemelere zaman sınırı

Tasarıda, bir mükellefin vergisinin tam incelemeye tabi tutulması durumunda en fazla bir yıl, sınırlı incelemede ise en fazla altı ay içinde incelemelerinin bitirmesi sınırı getirildi. Bu süreler içinde incelemenin bitirilememesi halinde ek süre talep edilebilecek. Tasarıyla Sekreteryasını Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yapacağı Vergi İnceleme ve Denetim Koordinasyon Kurulu, yıllık vergi inceleme ve denetim planı uygulama sonuçlarını ertesi yılın nisan sonuna kadar kamuoyuna açıklayacak. Tasarının bu haliyle yasalaşması durumunda 213 Sayılı Vergi Usul Kanunun vergi incelemesine tabi olanlara yönelik maddesine incelemeye tabi tutulacakların, risk analizlerine dayalı olarak seçimi esas olacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber