e-pasaport'un yenilikleri

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2010 10:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- ''Çipli'' ya da ''biyometrik'' olarak bilinen ve 1 Haziranda uygulamaya giren e-pasaport'lar, yüksek güvenilirliğinin yanı sıra çok sayıda yeniliği de bünyesinde barındırıyor.

190'ın üzerinde üyesi olan ve Türkiye'nin de üyesi olduğu Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından alınan tavsiye kararı uyarınca çalışmalarına başlanan e-pasaport'lar başvuruda bulunanlara verilmeye başlandı.

Pasaport Kanunu uyarınca, kişiye özel olanı bordo, hususi damgalı olanı yeşil, hizmet damgalı olanı gri, diplomatik olanlarının ise siyah olarak hazırlandığı yeni pasaportlar, klasik pasaportlardan farklı olarak kimlik sayfasının alt kısmında her biri 44 karakterden oluşan ve özel okuyucu cihazlarla okunabilen iki satırlık bir alan barındırıyor. Pasaportun kimlik sayfasında çıplak gözle görülebilen bilgiler, ''Makinede Okunabilir Alan'' adı verilen bu bölümde de yer alıyor.

''Çipli'' (yongalı) ya da ''biyometrik'' olarak bilinen e-pasapor'un çipinde, eski tip pasaportların kimlik sayfalarında bulunan pasaport numarası, ad, soyad, uyruk, doğum tarihi, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi, kişisel kimlik ve pasaport bilgilerinin yanı sıra fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik veriler saklanıyor.

E-Pasaportlar, ''Makinede okunabilen pasaportların'' bir türü olmakla beraber, bunlardan daha ileri düzeyde güvenlik katmanlarına sahip olmasıyla dikkati çekiyor.

E-Pasaport, seyahatlerin daha süratli ve kolay hale getirmesinin yanında, sınır geçişlerindeki isim benzerliğinden kaynaklanabilen gecikmeleri de ortadan kaldırıyor,kimlik hırsızlığı ve belge tahrifatının da önüne geçiliyor.

-2 GÜNDE TESLİM-

E-Pasaport almak için yurt içinde, 81 il ve 110 İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesinde halen hizmet veren toplam 191 başvuru merkezine, yurt dışında ise bulunulan ülkedeki Büyükelçiliklerin Konsolosluk Şubelerine veya Başkonsolosluklara başvuru yapılabiliyor.

Diplomatik pasaport başvuruları ise yurt içinde Dışişleri Bakanlığı, yurt dışında Büyükelçilikler ve Başkonsolosluklar tarafından alınıyor. Başvurusu tamamlanan ve tanzim edilen e-Pasaportlar yurt içinde doğrudan başvuru sahiplerinin adreslerine 2-3 gün içerisinde gönderiliyor.

E-Pasaport başvurusu için ''www.epasaport.gov.tr'' adresinden randevu alınabiliyor. Randevu çağrı merkezi üzerinden telefonla da alınabiliyor. Başvuru işlemi ise 5-10 dakika gibi çok kısa bir sürede tamamlanıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber