Dövize güvensizlik, altını kıymetlendirdi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Haziran 2010 10:49, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

AB ülkelerinin yatırım aracı olarak dolar ve AVRO yerine altını tercih etmesinin, altın fiyatlarının bir yılda yüzde 100'e yakın artmasına neden olduğu bildirildi.

Mersin Kuyumcular Odası Başkanı Hüseyin Karteper, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda Türk insanının altını yatırım aracı olarak görmediğini, sadece ziynet eşyası olarak kullanmaya başladığını söyledi.

Ancak son aylarda insanların tekrar yatırım için kuyumculara uğramaya başladığını anlatan Karteper, bakış açısının değişmesinin dünya genelindeki gelişmelerle yakından ilişkisi bulunduğuna dikkati çekti.

Avrupa ve ABD piyasalarındaki ekonomik istikrarsızlık, yatırımlarda yükselen risk oranları ve artan durgunluk tehditlerine bağlı olarak altın fiyatlarının son dönemlerde tırmanışa geçtiğini anımsatan Karteper, ''Artık AB ülkeleri yatırım için dolar veya Avro değil, altını tercih eder hale geldi. Bu durum Türkiye ile de benzerlik gösteriyor. Ekonominin her alanında olduğu gibi, artan talepler, fiyatları artırmaya başladı'' dedi.

Fiyatların şu günlerde ''tavan'' yaptığını bildiren Karteper, şöyle konuştu:

''Bir yıl öncesine kadar 58 TL'den işlem gören çeyrek altının fiyatı bugün 103 TL'yi buldu. Geçen aya kadar 88-94 TL aralığındaydı. Neredeyse yeni başladığımız her gün, altın fiyatları artar duruma geldi. Yani altın, şu günlerde en güvenilir liman olarak görülüyor.''

AB ülkelerindeki dolara ve AVRO'ya olan güvensizliğin devam ettiği sürece, altına talebin daha da artacağını, fiyatların da bundan nasibini alacağını savunan Karteper, tüketicilere, 'yatırımınızı altından yana yapın'' çağrısında bulundu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber