MEB'den yerinde karar (Yer değiştirmeler)

Milli Eğitim Bakanlığının, öğretmenleri atama ve yer değiştirme yönetmeliğini, mutabakata uygun olarak düzenlememesi büyük bir tepkiye neden olmuştu. Hem sendikalar hem de memurlar.net'te çok sayıda değerlendirme yer almıştır. Bakanlık Personel Genel Müdürlüğü, yönetmelik konusunda gelen haklı talep ve tepkiler doğrultusunda açıklama yapılmıştır. Bu açıklamaya ilişkin olarak yaptığımız değerlendirme için başlığa tıklayınız.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 03 Haziran 2010 12:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Basın açıklaması şeklinde yapılan açıklamanın içeriğine geçmeden önce aşağıdaki hususlara dikkat çekmek gerekir.

Bu basın açıklamasının yapılmasında etkili olan hususlar:

Sendikaların yönetmeliğin yanlışlığı noktasında her platformda dile getirmeleri,

Sendikaların yapılan yanlışlıkların düzeltilmesi noktasında yazılı talepleri,

Türk Eğitim Sen, Eğitim Sen ve Eğitim-İş sendikalarının konuyu yargıya taşımaları,

Sendikal eylemler,

Öğretmenlerin haklı tepkileri,

Mail bombardımanları,

Milletvekillerinin baskıları,

İnternet sitelerinin haberleri

şeklinde sıralanabilir.

Bakanlıkça atılan bu adım doğru mudur?

Atılan adım talepleri tam olarak karşılamasa da doğrudur. Fakat usul hatası vardır.

Konu mevzuat şekline dönüştürülmeden basınla paylaşılmıştır. Önce mevzuat hazırlanmalı sonra basınla, çalışanlarla ve kamuoyu ile paylaşılmalı idi.Basın açıklamasındaki hususlar sadece kılavuzla yada basın açıklaması ile düzenlenecek hususlar değildir. Bu açıklamalar mutlaka yönetmelikte hüküm altına alınmalıdır.Aksi halde aynı sorunlar önümüzdeki yıllarda da yaşanacaktır.

Bakanlığın henüz bir ay geçmeden böyle bir açılım yapması nasıl değerlendirilmelidir?

Yönetmeliğin bakanlıkça enine boyuna tartılmadan bazı hususları bertaraf ederek ele alındığı açıktır. Bakanlık yetkilileri örneğin 2009'da zorunlu hizmete gönderilen öğretmenlere yer değiştirme hakkı vermediğinde diğer kurumlara bu konuda adım attıramadıklarını, taslaklarında zorunlu hizmete yollanan öğretmenlere koşulsuz (3 yıl şartı olmadan) yer değiştirme hakkı bulunduğunu, yukarıda kırpıldığını söylemişlerdir. Oysa ki yaptığımızı görüşmelerde konunun muhatabı diğer kurumlar bu durumu kabul etmemektedirler.

Yapılacak düzenleme yeterli midir?

Bu konuyu da basın açıklamasının hükümlerine bakarak ele alalım. (Bakanlığın basın açıklaması kırmız renkle yer alan yazılardır)

BASIN AÇIKLAMASI

02.06.2010

Öğretmenlerimizin iller arası yer değiştirmelerine ilişkin, bazı basın yayın organları ile kamuoyunda oluşan farklı anlaşılmalar ve Bakanlığımıza ulaşan yoğun talepler dikkate alınarak aşağıda açıklama yapılmıştır.

Bilindiği üzere 06/05/2010 tarihinde 27573 sayılı Resmî Gazete ile Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

İlk atama ya da zorunlu hizmetini tamamlamak üzere atanmış ve 06/05/2010 tarihi itibarıyla ikinci ve üçüncü hizmet bölgesi ile birinci hizmet bölgesinin D ve E sınıfı ilçeleri kapsamındaki eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerimizden, adaylığı kaldırılmış olanların, bulunduğu ilde çalışılması gereken süre şartı aranmaksızın iller arası yer değiştirme başvuruları da kabul edilecektir.

Bu bağlamda, 2010 yılı il içi ve iller arası yer değiştirme başvuru ve onay işlemleri 11 Haziran 2010 Cuma günü saat 17.00'ye kadar uzatılmıştır. Onaylanmış başvurulara dayalı yer değiştirme suretiyle atama işlemi ise 15 Haziran 2010 Salı günü gerçekleştirilecek ve sonuçlar aynı gün Bakanlığımızın http://personel.meb.gov.tr adresinden duyurulacaktır.

Bu konularda bizim açıklamamız:

1- Zorunlu hizmet bölgesinde yada ilçelerinde çalışan tüm öğretmenler 3 yıl şartı olmadan (Adaylığının kaldırılması şartıyla) iller arası yer değiştirme isteğinde bulunabileceklerdir. Evet iller arasında yer değiştirebilecekler. Bakanlık en azından kılavuzda düzenleme yapacaktır. Bunu yaparken bu öğretmenlerimize il içi yer değiştirme hakkını da koşulsuz vermelidir. Çünkü kişi İzmir'de D-E sınıfı ilçede görev yapıyorsa bu öğretmen il dışında bir yeri isteyebilecek fakat İl içinde bir yer isteyemeyecektir. Oysa ki aynı şekilde Antalya'nın D-E sınıfı bir ilçesinde görev yapan kişi İzmir'in D-E sınıfı ilçelerine gidebilecektir. Bu çelişkili bir durumdur. Zorunlu hizmet affının en önemli özelliği Zorunlu hizmet bölgesinde çalışan öğretmenin bu bölgeden ayrılmasına olanak tanımaktır. Bu nedenle yukarıdaki örnek yerinde bir örnek olup aksi bir yaklaşım çelişkiler doğuracaktır.

Bu öğretmenlerimiz sonuç itibari ile Hizmet puanı üstünlüğüne göre yer değiştireceklerdir. Puanları yetmediği taktirde zaten atanamayacaklardır. Kaldı ki yukarıda verdiğimiz örnek şeklindeki bir durumla karşılaşıldığında bu öğretmenlerimizin yer değiştirmesi puanları yeterli gelmediğinden büyük bir oranda gerçekleşmeyecektir.

2- İller arasında uygulanan kontenjan sınırlaması da öğretmenlerin yer değiştirmelerine büyük bir engeldir. Kontenjan sınırlaması genişletilmelidir.. Bu konuda en küçük açıklama dahi yapılmamıştır. Bunu söylerken açık bulunan tüm kadroların sınırsız açılmasını beklemek tabii ki doğru değildir.

Çünkü bir çok ilimizde (özellikle batı illerinde) Norm kadro fazlası olan öğretmenlerimiz vardır. Yani aynı ilde Matematik alanında A okulunda bir norm fazlası öğretmen varken B okulunda açık bulunmaktadır. Tabii ki bu da göz önüne alınmalıdır. Fakat bir çok ilde keyfi olarak kadroların açık gösterilmediği de gözlemlenmektedir. Aslında bakanlık işin başında norm kadroları yeniden belirlemeli ve fazlalıkları eritmeliydi. Sonra bu sürece girilmeli ve girilecek bu süreçte açık bulunan normlar ilan edilerek, öğretmenlerin başvurularına açılmalıydı.

Bu noktada ikinci sorun: basın açıklamasında Adaylığı Kaldırılmış olmak şartıyla ibaresinin yer almadır. Bu hususun Adaylığı Kaldırılmış olmak ya da 15 Eylül 2010 itibari ile kaldırılacak durumda olmak şeklinde düzenlenmelidir.

Ayrıca, Bakanlığımıza bağlı resmî eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerin emeklilik işlemleri Temmuz ayının ikinci yarısında sonuçlanacağı hususunun göz önüne alınarak emekli olacak öğretmenlerin görev yaptıkları eğitim kurumları ile diğer sebeplerle boşalacak eğitim kurumlarının da il içinde yer değiştirecek öğretmenlerin tercihlerine ikinci kez açılmasına karar verilmiştir.

2010 Yılı Öğretmenlerin Yer Değiştirme Kılavuzu hükümleri çerçevesinde, kadrosunun bulunduğu eğitim kurumunda 15 Eylül tarihi itibarıyla iki yılını dolduracak öğretmenlerden il içinde yer değiştirmek isteyenlerin tercihlerine norm açığı bulunsun ya da bulunmasın il genelindeki tüm eğitim kurumlarının yansıtılması sağlanacaktır.

Bu kapsamda il içi yer değiştirmeler için ikinci kez elektronik ortamda yapılacak başvurular 12-23 Temmuz 2010 tarihleri arasında Bakanlığımızın http://mebbis.meb.gov.tr adresinden alınacak olup birinci değerlendirme 30 Temmuz 2010 tarihinde, ikinci değerlendirme ise 17 Ağustos 2010 tarihinde bilgisayar ortamında gerçekleştirilecektir. Yer değiştirme suretiyle atama sonuçları aynı gün Bakanlığımızın http://personel.meb.gov.tr adresinden duyurulacaktır.

Bu konulardaki Açıklamalarımız:

Israrla ifade edilen öğretmenlerin sıra tayini böylece geri gelmiştir. Üstelik yaz döneminde 2 kez sıra çalıştırılacaktır. Sıra tayininde, açık olsun olmasın tüm kurumlar istenebilecektir. Böylece bir okulda hiç açık olmadığı halde daha sonra yer değiştirme, istifa yada emeklilik nedeniyle oluşacak boşluklar doldurulabilecek ve öğretmenlerimiz bu kurumlara yer değiştirebileceklerdir. Bu konularda karar geç alındığı için öğretmenlerimizin yaz tatilleri büyük oranda bölünecektir.

Kamuoyuna ve ilgililere önemle duyurulur.

Personel Genel Müdürlüğü

Son söz olarak;

Bakanlık yapılan hatadan dönmüştür. Aklın yolunun bir olduğu gerçeğini kabul etmiştir. Bunu yaparken tekrar söylemeliyiz ki yönetmelikte düzenleme yapmalıdır. Yönetmelik yargıya taşınmıştır. Yargıya taşınan hususlar özellikle yukarıdaki açıklamalar noktasındadır. Yargı engelini ortadan kaldırmak adına da yönetmelik düzenlemesi şarttır.

Bu açıklama ile kamuoyu bir nebze rahatlamış ise de bakanlığın yaptığı toplantılarda ele alınan ve mutabık olunan hususları görmezden gelerek, öğretmenlerin var olan haklarını da elinden alarak yanı kısaca kendi çalıp kendi oynayarak yaptığı düzenleme ile öğretmenleri bu denli rahatsız etmenin, adeta psikolojilerini bozmanın mantığını çözebilmiş değiliz.

Bu yaklaşımla; yıllardır oynanan önce hakları elinden alınıp sonra vererek sanki çok büyük bir hak verilmiş gibi davranarak prim elde etmek mi istenmiştir?

Bunun en bariz örneğini öğretmenlere size iş verdik diyerek 4/B Sözleşmeli öğretmen yapanlar ilk çıkışta aranızda fark yok deyip zamanla bazı farkları kapatmaya çalışarak şirin görünenler, prim elde edenler şimdi de sizi kadroya alacağız primi üzerinden oynamaktadırlar.

Oysa ki 4/B sözleşmeli öğretmenlik son 4 yılda sistemimize girmiştir ve bu olmasa idi aynı KPSS puanları ile bu öğretmenlerimizin kadrolu olarak atanması zorunluluk arz edecekti.

Tüm bunlara rağmen atılan adım öğretmenlerin lehine olmuştur?

Maksut BALMUK
Eğitim Yöneticisi

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber