Çocuklarınızı SBS'ye girecekleri okula önceden götürün

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Haziran 2010 13:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Üç aşamalı sınav sistemi kapsamında devreye sokulan Seviye Belirleme Sınavı (SBS) için İzmir genelinde 150 bin 670 öğrenci ter dökecek. 5, 6 ve 12 Haziran 2010'da yapılacak sınavların sonuçları 8. sınıflar için 8 Temmuz, 6 ve 7. sınıflar için 6 Ağustos tarihlerinde açıklanacak. Sınav öncesi, öğrenciler ve aileleri gergin şekilde beklemeye başladı. Bu gerginlik, özellikle birçok ailenin, çocukları üzerinde daha iyi bir geleceğe sahip olması amacıyla baskı kurmasına sebep oluyor. Baskıların çocukları strese sürükleyeceğini belirten uzmanlar ise öğrenci ve velilere mesajlar vererek aydınlatmaya çalışıyor.

Ebeveynlere seslenen eğitim öğretimden sorumlu İzmir İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Çakal, "SBS, eğitim öğretimin sadece bir parçasıdır. Her şey buna bağlı değil. Bu sebeple velilere çocuklarını heyecanlandırmamalarını, onlardan çok büyük beklenti içine girip yanlış motive etmemelerini öneriyorum. Çocuklarına özellikle çok çalıştığı ve gayret gösterdiklerini, başarılı olsa da olmasa da kendileri için önemli olanın sağlık olduğunu anlatmalarını istiyorum." dedi. Çocukların da ailelerinin desteğini boşa çıkarmama adına derslerine motive olmasını öneren Çakal, "Sınavların hayatın bir parçası olduğunu kabullenerek, stressiz bir ortamda hazırlanmalarını tavsiye ediyorum. Zamanı iyi kullanmaya çalışsınlar. Sınava girecekleri okulu önceden görsün, gerekirse sıralarında otursunlar ki aidiyet hissi oluşturup sınav sırasında sıkıntı çekmesinler." şeklinde konuştu.

Çocuk ve genç psikiyatristi olan Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. İsmail Yavaş ise ailelerin çocuklarıyla çok iyi iletişim kurmasını önerdi. Bu sayede güvene dayalı olarak başarının geleceğini aktaran Dr. Yavaş, "Aileler, özellikle şu sıralar ilişkilerini çok iyi tutmalı. Hattâ çocuklarını hafifçe şımartabilirler. Bir akşam birlikte yemeğe gidebilirler. Çocuğun kapasitesine göre hedef koymalılar. Mesela ortalama 400 puan alıyorsa, '415 puan alırsan, sana bir hediye alacağım.' demeliler. Bu hedef, çocuğun aşamayacağı kadar yüksek olmamalı. Bir saat alsınlar, böylece çocuk zamanı daha iyi kontrol edebilir. Sonuç ne olursa olsun her zaman yanında olacaklarını ancak okumanın da ana hedef olduğunu izah etsinler. Asıl hedefin üniversite sınavları olduğunu, SBS'nin onun hazırlanma aşamaları olduğunu, aktarmalılar. Sınavdan bir gün önce okula gitmesinler. Sınava girecekleri okula ise iki üç gün önce gidip görsünler. Sınavdan bir gün önce erken uyusunlar." dedi.

6. sınıfa giden oğlunun bu sene SBS'ye gireceğini belirten Ahmet Kara da heyecanın evde hissedilmeye başladığını, oğlunun normal derslerinin yanısıra her gün ortalama 150 soru çözerek hazırlandığını kaydetti. Bazen istemeden kendilerinin de baskı kurabildiğini aktaran Kara, bu durumun çocuk üzerinde ciddi etkisi olabileceğini söyledi. 7. sınıfa giden kızının sınavlara neredeyse bir yıl önceden hazırlandığını aktaran Fatih Çivril ise iyi bir lise kazanabilmesi için bu üç sınavın çok önemli olduğunu, bu sebeple hiçbir şeyin ihmale gelmeyeceğini kaydetti. Ailesinin kendisine ders çalışması yönünde sürekli baskı yaptığını aktaran 8. sınıf öğrencisi R.Ç. de, "Ders yapmam konusunda uyarıyorlar. Sanki sınava ben değil de onlar girecekmiş gibi davranıyorlar. Birçok arkadaşım da benim durumumda." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber