Milli arama kurtarma gemisi ?TCSG Dost' denize indirildi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Haziran 2010 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Koç grubuna ait RMK Marine'nin Milli Savunma Bakanlığı için inşa ettiği 4 Sahil Güvenlik Arama Kurtarma gemisinin ilki olan ?TCSG Dost' denize indirildi

Koç Topluluğunun gemi inşa sektöründe faaliyet gösteren tersanesi RMK Marine'nin Milli Savunma Bakanlığı için inşa ettiği 4 Sahil Güvenlik Arama Kurtarma gemisinin ilki olan ?TCSG Dost?, Tuzla'da törenle denize indirildi. Törende konuşan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç, ?TCSG Dost'u denize indirerek özel sektör tersanelerinde imal edilmekte olan en büyük muharip geminin en önemli inşa aşamasından birisini daha tamamlamış olacağız? dedi.

Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarının özel sektör tersaneleri tarafından sağlanması amacıyla yapılan çalışmaları büyük takdirle izlediklerini belirten Koç, Türk tersanelerinin savaş gemisi inşaatı dalında da kısa zamanda ülkenin ihtiyaçlarını karşılayacak duruma geleceğinden şüphesi olmadığını ifade etti.

Koç, güçlü bir milli savunma sanayisine kavuşmak amacıyla RMK Marine'nin yanı sıra Otokar ve Koç Sistem şirketleriyle de çalışmaların sürdüğünü kaydederek, tersanede Deniz Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarını arzu edilen teknolojik kalitede karşılayacak kapasite, altyapı ve imkanları yarattıklarını söyledi.

?Önemli görev düşüyor'

Tersanelerde yaratılan imkanların korunmasında da Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na önemli görevler düştüğünü dile getiren Koç, ?İhaleleri sonuçlandırılması ve üzerinde çalışılmakta olan Moship, Ratship, LPD ve benzeri projelerle, ülkemiz askeri gemi inşa sektörünün daha da gelişmesi, uluslararası askeri gemi inşa pazarında rekabet eder hale gelerek bu ürünlerin ihracatçısı olması hedeflenmelidir? dedi.

Koç, törene atıfta bulunarak, ?Bugün TCSG Dost'u denize indirerek, özel sektör tersanelerinde imal edilmekte olan en büyük muharip geminin en önemli inşa aşamasından birisini daha tamamlamış olacağız.

Umarım ki, bundan sonraki çalışmalar da hedeflediğimiz süre içinde tamamlanır ve TCSG Dost'un Sahil Güvenlik Komutanlığı'na teslim töreninde yine hep birlikte oluruz? diye konuştu.

352.5 milyon euro'luk proje

RMK Marine, Milli Savunma Bakanlığı'nın, Sahil Güvenlik Komutanlığı için açtığı dört adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi ihalesini 2006'da kazanarak, sivil tersaneler arasında en büyük askeri gemi projesini üstlenen ilk tersane oldu. 352.5 milyon euro değerindeki proje içinde ?TCSG Dost'un yanı sıra ?Güven', ?Umut' ve ?Yaşam' adlı gemiler de bulunuyor.

4 adet Sahil Güvenlik Arama Kurtarma gemisinin ilki olan ?TCSG Dost', Ekim 2009'da kızağa konmuştu. Dün denize indirilen gemi 2011 yılının Eylül ayında teslim edilerek Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın hizmetine sunulacak.

Koç Holding Savunma Sanayi ve Diğer Otomotiv Grubu Başkanı Kudret Önen, gemilerin 88 metre uzunluğunda, 1700 deplasman ton ağırlığında olduğunu söyledi.

5 tersanede toplam 2 milyar dolarlık askeri gemi projesi

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de konuşmasında, Deniz Kuvvetleri ve Sahil Güvenlik Komutanlığı'nın ihtiyaç duyduğu bu su üstü araçların tamamını Türkiye'de inşa etmeyi temel strateji olarak benimsediklerini anlattı. Gönül, ?Tuzla bölgesinde MİLGEM projesi de dahil olmak üzere 5 tersanemizde toplam bedeli 2 milyar doları bulan askeri gemi inşa projeleri devam etmektedir? dedi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar ise ?TCSG Dost'un Türkiye'de özel sektör tersanelerde üretilen ilk muharip gemi olduğunu ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber