Trafik dernekleri, hız sınırını artıran yasanın veto edilmesini istiyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Haziran 2010 21:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Duble yolların 90 km'ye göre yapıldığını söyleyen uzmanlara göre sınırın 110'a çıkması felaketlere davetiye çıkarır.

Her yıl yaklaşık 5 bin vatandaşını trafik kazalarına kurban veren ülkemizde, duble yollarda hız sınırının 90 km'den 110'a çıkarılması tepkiyle karşılandı.

Cumhurbaşkanı Gül'den kanunu veto etmesini isteyen Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Genel Başkanı İhsan Memiş, "Bu karar, gerek yol mühendisliği gerekse sürücülerin yetersiz direksiyon eğitimi alması nedeniyle daha çok ölümleri tetikleyecektir. Karar, Türkiye'nin her yıl kaybettiği binlerce kişiden ders almadığının göstergesidir." dedi.

Kanun yürürlüğe girdiğinde hız sınırının, yüzde 10 sollama toleransıyla 121 kilometreye çıkacağına dikkati çeken Memiş'in verdiği bilgiye göre Türkiye'de trafik kazalarındaki toplam ölümlerin yaklaşık yüzde 50'si hızdan kaynaklanıyor. Çok şeritli yolların, mühendislik altyapısı, iç ve dış bükey eğimi, yarıçapları tek şeritli yollar gibi. Böyle bir yapılanmada mühendislik hızı 90 km. Hızın artırılması, intikal ve fren mesafesini yetersiz kılacak. Hızdan dolayı 1 kilometre artış, riski 3'e katlayacak. Hızın artması halinde yaralanma kat sayısı karesi ile ölüm oranı da dördüncü kuvvet ile artacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber