Sınav sistemi için CHP'den araştırma istemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2010 13:59, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP, eğitim kademelerinde uygulanan sınav sistemi için Meclis araştırması açılmasını istedi.

CHP Bartın Milletvekili Rıza Yalçınkaya ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulan araştırma önergesinin gerekçesinde, ilköğretim, lise ve yükseköğretimdeki ''yapısal dengesizlikler ile yetersizliklerin eğitim sisteminin dışında sınava hazırlık sektörünün oluşmasına neden olduğu'' görüşüne yer verildi.

Gerekçede, değişik eğitim kademelerine geçiş için uygulanan sınavların öğrenci, veli ve öğretmenler için önemli bir baskı aracı oluşturduğu ifade edildi.

Öğrencilerin sınava hazırlık amacıyla dershane, kurs ve özel derslere yönelmesinin, dershane sektörünün sürekli büyümesine neden olduğu vurgulanan gerekçede, 2010 yılına kadar bin 864 olan dershane sayısının 4 bin 193'e çıktığı kaydedildi.

Ailelerin, her yıl sınavlara hazırlık için büyük meblağlarda harcamalar yaptığı, ilköğretim sonrası geçiş sınavları için yaklaşık 8 milyar lira, üniversiteye giriş sınavları için ise yaklaşık 8,5 milyar lira harcandığı bildirildi.

Sınava hazırlık için harcanan kaynakların, yükseköğretim bütçesinin 2 katına yaklaştığına işaret edilen gerekçede, eğitim kademelerindeki geçiş uygulamalarında ''daha radikal kararlar alınması, eğitimin kalitesinin artırılması, okullar arası başarı farklılıkları ve eşitsizlikler azaltılması, genel liseler tek çatı altında toplanması'' önerildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber