10 bin aday sıfır çekti ezberciler yolda kaldı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 16 Temmuz 2010 07:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

LYS'de 784 bin aday 180 puanı aşarak üniversiteli olma hakkı kazandı. 7 birincinin olduğu sınavda 10 bin aday sıfır çekerken ezbercilerin başarı gösteremediği ortaya çıktı

EBRU BARAN İSTANBUL

Lisans Yerleştirme Sınavı'nın (LYS) sonuçları açıklandı. Sınavda, 784 bin 564 aday 180 ve üstünde puan alarak, üniversite tercihi yapmaya hak kazandı. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan 5 oturuma toplam 1 milyon 856 bin 890 adayın girdiğini ve bu adaylardan 77'sinin sınavının çeşitli nedenlerle iptal edildiğini, 1 milyon 856 bin 813 adayın sınavının geçerli sayıldığını söyledi. Sınavda 233 kişinin kopya çektiğinin belirlendiğini kaydeden Yarımağan, sınavda 10 binin üzerinde aday sıfırın altında puan aldığını söyledi. Felsefede tüm sorulara doğru cevap veren olmazken, Matematik Fen yeni mezunlarının, Türkçe Sosyal alanında ise üniversite mezunlarının başarılı olması ezberlenen bilgilerin unutulduğunu gösterdi.

708 BİN KONTENJAN AÇIKLANDI

En başarılı okullar fen liseleri oldu. Ünal Yarımağan, üniversite kontenjanlarının 708 bin 274 olarak belirlendiğini açıkladı. Yarımağan, merkezi yerleştirme ile öğrenci alan programların kontenjanlarının 686 bin 154, özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programların ise 22 bin 120 olduğunu bildirdi. En fazla kontenjanın 23 bin 16 kontenjan ile Selçuk Üniversitesi'nde olduğunu belirten Yarımağan, bunu Anadolu, Süleyman Demirel, Kocaeli, İstanbul, Sakarya, Atatürk, Dumlupınar, Gazi ve Afyon Kocatepe üniversitelerinin izlediğini bildirdi. Öğrencilerin sınava hızırlanırken hayattan soyutlanmadıkları ortaya çıktı.YGS'de de birinci olan İzmir Fen Lisesi'nden Arman Özdemir, LYS'de de MF puan türünde tam puan alarak birinci oldu. Özdemir gitar çalarak stres atarken, TS birincisi Cihan Mercan arkadaşlarıyla vakit geçirdiğini söyledi. İngilizce birincisi Yusuf Armağan ise kitap okumaktan hiç vazgeçmediğini kitap belirtti. TM'de birinci olan Mustafa Raşit Atınal ise tutkusu futbolu hiç bıramadığını ifade etti.

Matematik ve Fen'de kızlar Sosyal'de erkekler daha başarılı

Sınav sonuçlarına bakıldığında Matematik Fen ve Türkçe Matematikte kız üniversite adaylarının erkeklerden daha başarılı olduğu ortaya çıktı. Türkçe Sosyalde erkeklerin kızların sayısı daha fazla olmasına rağmen daha başarılı olduğu görüldü.  Öte yandan 7 birincinin 5'i İstanbul'dan çıkarken, İzmir ve Ankara birer birinci çıkardı.

Bitlis TS'de birinci oldu

Sınav sonuçlarına il bazında bakıldığında Bitlis'in başarısı dikkat çekti. Kırşehir MF puan türüne göre, Sinop TM puan türüne göre en başarılı il oldu. TS puan türünde ise Bitlis birinci. Sınavda TM puanına göre yapılan hesaplamada en başarısız il 252.221 puan ortalamasıyla Şırnak oldu. Bitlis, Siirt, Batman ve Hakkari'nin bu yıl elde ettiği başarıyla ilgili konuşan Yarımağan ?'Hakkari, Türkiye sonuncusu oluyordu, Hakkari'yi kurtardık. Sıra Ardahan'da? dedi.

7 birincinin 5'i İstanbul'dan

İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, İstanbul'un LYS'de bireysel başarı sıralamasına göre birinciler ve ikinciler çıkardığını belirterek ?'7 birincinin 5'i İstanbul'dan, 3 ikincinin de 2'si İstanbul'dan'' dedi. İstanbul'un, sınava giren öğrenci sayısının çokluğu nedeniyle, iller sıralamasına girmesinin beklenmediğini ifade eden Yıldız ?Dolayısıyla bu, iller sıralaması değildir. Bu puan türünde sıralama yapılmadı. Bilimsel olarak mümkün değil'' dedi. Yıldız, Sosyal Bilimler Lisesi, Galatasaray Lisesi ve İstanbul Lisesi'nin devlet okulları olarak önemli başarıya imza attığını hatırlattı.

İşte o altın çocuklar

Mustafa Raşit Akınalp - İstanbul Fatih Lisesi - TM

Cihan Mercan - İstanbul Lisesi - TS

Yusuf Armağan - Özel Çağ Fatih Fen Lisesi - İng.

Ayşe Aylin Kaya - Galatasaray Lisesi - Fra.

Çağla Yasa - Galatasaray Lisesi - Fra.

Arman Özdemir - İzmir Fen Lisesi - MF

Erol Can Bayraktar - Ankara Fen Lisesi - İng.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber