Gerçeker: Referandum toplumun iradesini gösterecek

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 16 Temmuz 2010 17:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YARGITAY Başkanı Hasan Gerçeker, anayasa değişikliği ile ilgili çekincelerini, yargı bağımsızlığına uygun bulmadıklarını ortaya koyduklarını belirterek, ?12 Eylül'de yapılacak olan referandumda, bir toplumda en büyük güç olan herkesinde saygı duyması gereken toplumun iradesi gösterecektir, bağlayacaktır ve herkes de o iradeye saygı gösterecektir? dedi.

Karabük Barosu'nun düzenlediği ?Taksirli Suçlar ve İş Kazaları' konulu sempozyum Karabük Kültür Merkezi'nde düzenlendi. Sempozyuma, Karabük Valisi İzzettin Küçük, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, Karabük Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Mercan, Karabük Baro Başkanı Fatma Şirin ve avukatlar katıldı. Sempozyumun oturum başkanlığını Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Mustafa Kaya, sunumları ise Yargıtay 9. Ceza Dairesi Tetkik Hakimleri Hamdi Karahan, Ahmet Toker, Fikriye Şentürk ve Yüksel Ödemiş yaptı.

Sempozyumda konuşan Hasan Gerçeker yargının işlevini yerine getirebilmesi için tam bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

?Adaletin bir toplumda en büyük değer olduğunu söylemeye gerek yok. Adalet en büyük değer olduğuna göre, adaleti gerçekleştirecek olan yargının da mutlaka çok güçlü ve işlevini yerine getirebilmesi için mutlaka tam bağımsız ve tarafsız olması gerekmektedir. Onun için bizler göreve geldiğimizden bu yana yargının temel ayaklarından biri olan savunma ayağını temsil eden avukat arkadaşlarımızla her zaman Barolar Birliği olsun, barolar olsun yurdun çeşitli yerlerinde yaptığımız toplantılarda hep kol kola, omuz omuza yargı bağımsızlığının mücadelesini vermeye çalıştık. Dün verdik, bugün veriyoruz, yarın yine vereceğiz. Şunu özellikle belirtmek istiyorum, bu mücadeleyi biz toplum için veriyoruz. Çünkü çok güzel bir özdeyiş var "Adalet Devletin Temelidir". Bu özdeyiş, bu anlayışı en güzel şekilde ifade eden bir cümledir. Bunu hiç bir zaman unutmamız gerekiyor.?

Adalete yapılacak yatırımın her zaman toplumun her ferdine dönecek en kıymetli hazine olduğunu ifade eden Gerçeker, şöyle devam etti:

?Adalet olmazsa bir toplumda ne huzur olur, ne güven olur, ne fertlerin devlete olan saygınlığı kalır. Bir anarşi içinde huzursuzluklar alır başını gider. Onun için bizim dileğimiz en kısa zamanda toplumumuzun, hoşgörülü, uzlaşmacı, birbirini anlayışla karşılayan, görüşleri farklı olsa bile bunları çeşitli platformlarda, oturarak, konuşarak halletme düşüncesini benimsemiş olan bir toplum haline gelmektir. İnşallah kısa sürede bu bilince erişen toplumumuz layık olduğu çok daha iyi seviyelere gelecektir. Bugün dünyanın çeşitli yerlerinde, Avrupa'nın çeşitli yerlerinde gidip gördüğümüz zaman oradaki yargı sistemine imrenerek bakıyoruz. İnşallah bizdeki yargı düzeni de onlardan aşağıda kalmayacak. Ben şuna inanıyorum ki, bizim Türk hukukçularımız dünyadaki hiçbir hukukçudan aşağıda değiller. Bunları biz çeşitli görüşmelerimizde çok net olarak görebiliyoruz. Bu nedenle de ben inanıyorum ki, birlik ve beraberliğimiz, birbirimize karşı sevgimiz, saygımız olduğu sürece başaramayacağımız hiçbir şey yoktur.?

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ

Gerçeker, anayasa değişikliği ile ilgili düşüncelerini zaman zaman kamuoyuna duyurduğunu açıklayarak, ?Biz bunları yılların verdiği birikimimizle, deneyimimizle ortaya koymaya çalışıyoruz. Yoksa bugün anayasamızın öngördüğü devletin temelini oluşturan üç tane güç vardır biliyorsunuz, yasama, yürütme ve yargı. Bunlar birbirine eşit güçlerdir. Bunlar birbirinin karşısında olan güçler de değildir. Bunlar dengeli olarak birbirleriyle uyum içinde çalışarak, devlet çarkını en iyi şekilde düzenleyecek olan, çevirecek olan güçlerdir. Ben inanıyorum ki, biz bu birlik ve beraberliğimizi sağlarsak, bunun işlevini en iyi şekilde yerine getireceğiz. Anayasa değişikliği ile ilgili elbette ki biz çekincelerimizi, yargı bağımsızlığına uygun bulmadığımızı ortaya koyduk ama artık burada son noktayı 1 Eylül de yapılacak olan referandumda, bir toplumda en büyük güç olan herkesinde saygı duyması gereken toplumun iradesi gösterecektir, bağlayacaktır ve herkeste o iradeye saygı gösterecektir? diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber