İşte yerli heronların hammaddesi

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 24 Temmuz 2010 10:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erdoğan, Türkiye'yi karbon elyaf üreten 10 ülke arasına sokan AKSA karbon Elyaf Üretim Tesisi'nin resmi açılışını yaptı.

Türkiye'yi karbon elyaf üreten 10 ülke arasına sokan AKSA karbon Elyaf Üretim Tesisi'nin resmi açılışını yapan Başbakan Erdoğan, muhalefete seslendi: Bizi takip edenler sadece siperleri ziyaret edip poz vermesinler, gelsinler krizde açılan bu yatırımları da yerinde görsünler

Teknolojisi ?devlet sırrı' gibi saklanan 21. yüzyılın hammaddesi karbon elyafı yaklaşık bir yıldır üretmekte olan Aksa'nın 85 milyon dolar yatırımla hayata geçirdiği Karbon Elyaf Üretim Tesisi'nin resmi açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı.

AKSA'nın, Yalova'da yıllık bin 500 ton üretim kapasitesiyle devreye aldığı tesisin açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, dünyada demir ve çeliğin yerini karbon elyafın almaya başladığını belirterek, Fatih Sultan Mehmet köprüsünün çekme halatlarının da karbon elyaf olduğunu hatırlattı. Aksa'nın yatırımı ile Türkiye'nin hedefini yüzde 10 olarak belirlenmesinin önemine vurgu yapan Başbakan, ?Bu yatırım Türkiye adına da bir gurur vesilesidir" dedi.

Konuşmasında muhalefete yüklenen Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin kriz sürecinde birçok batılı ülkeden daha iyi performans göstermesine rağmen felaket senaryoları çizilmeye çalışıldığını ifade etti. Erdoğan, ?Bizi takip edenler sadece siperleri ziyaret edip poz vermesinler, gelsinler krizde açılan bu yatırımları da yerinde görsünler. Sanayicilerin hangi şartlarda yatırım yaptıklarını yerinde görsünler" dedi.

İHRACATA 1 MİLYAR DOLARLIK KATKI

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, teknoparklarda üretilen ürünlerin ihracat içindeki payının 1 milyar dolara çıktığını söyledi. Bakan Ergün, bölgede kompozit sanayi için kurulmakta olan Organize Sanayi Bölgesi'nin yatırımlara ivme kazandıracağını vurguladı.

Akkök Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Dinçkök de, Türkiye'yi karbon elyaf üreten 10'uncu ülke olarak dünya haritasına dahil etmenin gururunu ve heyecanını taşıdıklarını iletti. Dinçkök, ?Hükümetimizin AR-GE'yi desteklemesini haklı çıkaracak bir başarıya imza attık. Aksa ve Yalova çevresinde ?kümelenme' modeliyle bir Kompozit Vadisi kurduğumuzda, Türk ekonomisine milyarlarca dolar katkı sağlayacağını öngörüyoruz" dedi.

ENERJİ SANTRALİ DE GELİYOR

Enerji santrali de kuracaklarını bildiren Dinçkök, karbon elyaf ve enerji santrali yatırımlarının toplam maliyetinin 220 milyon doları bulacağını söyledi. Aksa Genel Müdürü Mustafa Yılmaz da 2020 yılında dünya pazarlarından yüzde 10 pay almayı hedeflediklerini belirterek, İstanbul-İzmit-Sakarya-Bursa bölgesinde Yalova'nın kompozit ileri malzemeler üretim üssü olacaklarını açıkladı.

YERLİ HERONLAR KARBON ELYAFTAN

Aksa Karbon Elyaf Pazarlama Müdürü Sinan Can ise karbon elyafın özellikle savunma sanayi açısından önemli bir hammedde olduğunu vurguladı. Karbon elyafın radarlar tarafından tespit edilemeyen bir madde olduğunu belirten Can, ?Savunma Sanayi Müsteşarlığı stratejisi ileri teknoloji ve yerli ürünleri destekliyor. Yerli Heronların yapımında da bizim bizim ürünlerimizin kullanılmasını bekliyoruz" dedi. Törene Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile çok sayıda davetli katıldı

Zeynep CEYLAN/ YALOVA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber