Tarım Kredi Kooperatiflerinin yönetim yapısı değiştirilecek

Haber Giriş : 04 Mart 2005 00:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım Kredi Kooperatifleri ve birliklerinin yönetim yapısının değiştirilmesini öngören yasa tasarısı, TBMM Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu'nda kabul edildi.

Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda, bu kanun hükümlerine göre kurulmuş olan Tarım Kredi Kooperatifleri ve Birlikleri'nin, 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu'na göre kurulmuş kooperatiflere tanınan haklardan yararlanması öngörülüyor.

Tarımsal amaçlı kooperatiflerin, ortaklarının tarımsal faaliyetlerinde kullanmak üzere ihtiyaç duyacakları her türlü mal ve hizmeti, tarım kredi kooperatiflerinden de karşılayabilmelerine olanak tanıyan tasarıyla tarım kredi kooperatifleri, bölge birlikleri ve merkez birliğinin yönetim yapısı değiştiriliyor.

Buna göre, yönetim kurulları kooperatiflerde; genel kurula katılma hakkını haiz ortaklar arasından genel kurulca 4 yıl için seçilecek dört üye ile kooperatif müdürü veya vekilinden, bölge birliklerinde; genel kurula katılma hakkını haiz temsilciler arasından genel kurulca 4 yıl için seçilecek dört üye ile bölge müdürü veya vekilinden, Merkez Birliği'nde ise genel kurula katılma hakkını haiz temsilciler arasından genel kurulca 4 yıl için seçilecek altı üye ile Genel Müdür veya vekilinden oluşacak.

Kooperatifler ve bölge birliklerinde yönetim kurulları; bir başkan ve bir başkanvekili, Merkez Birliği'nde ise yönetim kurulu, bir başkan ve iki başkanvekili seçecek.

Yönetim kurulu toplantılarında vekaleten oy kullanılamayacak. Yönetim kurulu üyeliklerine seçilenlerin, kooperatiflerde, bölge birliklerinde ve Merkez Birliği'nde en az ilkokul mezunu olmaları koşulu aranacak. Kooperatif ve bölge birliklerinde yönetim kurulu üyelerine ve denetçilerine verilecek ücret veya huzur hakkının miktarı Merkez Birliği Yönetim Kurulu tarafından; Merkez Birliği Yönetim Kurulu üyeleri ve denetçilerine verilecek ücret veya huzur hakkının miktarı ise Merkez Birliği Genel Kurulu tarafından tespit edilecek. Ancak, Merkez Birliği Yönetim Kurulu üyeleri ve denetçilerine verilecek ücret veya huzur hakkının net aylık tutarı, brüt asgari ücretin dört katını geçemeyecek.

Kooperatiflerde müdürler, bölge birliklerinde bölge müdürleri ve Merkez Birliği'nde genel müdür veya bunların vekillerine, almakta oldukları ücrete ek olarak ayrıca ücret veya huzur hakkı ödenmeyecek. Kooperatif, bölge birlikleri ve Merkez Birliği denetçileri ücret veya huzur hakkından başka herhangi bir ücretten faydalanamayacaklar.

Kooperatif, bölge birlikleri ve Merkez Birliği'nin seçimle gelen yönetim kurulu üyeleri ve denetçileri, Tarım Kredi Kooperatifleri'nin işletme ve iştirakleri ile bunların personelince kurulan vakıf veya derneklerinde, bu kuruluşları temsilen yönetim veya denetim kurulu üyesi veya personeli olarak herhangi bir görev alamayacaklar. Ayrıca, kooperatifler, bölge birlikleri ve Merkez Birliği çalışanları kooperatiflere ortak olamayacaklar.

FAALİYET ALANIYLA İLGİLİ 8 YIL ÇALIŞMA KOŞULU
Tasarı, genel müdür ve yardımcılıkları için en az 4 yıllık yüksek öğrenim yapmanın yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarında veya tarım kredi kooperatifleri ve birlikleri teşkilatı ile tarım kredi kooperatiflerinin faaliyet alanı ile ilgili herhangi bir özel kuruluşta en az 8 yıl çalışma koşulunu da getiriyor.

Tasarıya göre, kooperatifler, bölge birlikleri ve Merkez Birliği'nin her türlü kredi ihtiyaçları; yurtiçi ve yurtdışı banka, finans veya kredi kuruluşları ile bu kanuna göre kurulacak bankaca karşılanacak.

OLAĞAN KURULA KADAR GÖREVLERİ SÜRECEK
Bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihte görevde bulunan yönetim kurulu üyeleri ve denetçiler, yapılacak ilk olağan genel kurula kadar görevlerine devam edecekler.

Bu kanuna göre yönetim kuruluna dahil olan genel müdür, bölge birliği müdürü ve kooperatif müdürü veya vekilleri, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte yönetim kurulu üyeliği görevine başlayacaklar. Bu şekilde oluşacak olan yönetim kurulları, bu kanunun yürürlüğe girmesini takiben kendi aralarından seçimle gelen üyeleri arasından bir başkan ve diğer üyeleri arasından başkanvekillerini seçecek.

MAAŞ TARTIŞMASI
Tasarının görüşmeleri sırasında söz alan CHP Giresun Milletvekili Mehmet Işık, Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü'nün, bağlı kuruluşlardaki yönetim kurulu üyeliklerinden de oldukça yüksek ücret aldığı ve aylık ücretinin 15 milyar lirayı geçtiği yolunda bilgilerin kendisine ulaştığını söyledi.

Komisyon Başkanı Vahit Kirişçi'nin, söz konusu iddiaları yanıtlamak üzere söz verdiği Genel Müdür Bedrettin Yıldırım, genel müdür olarak 3,5 milyar lira ücret, ayrıca, 3 şirketten yönetim kurulu üyeliği ücreti aldığını belirterek, iddiaların çok abartılı ve yalan olduğunu söyledi.

Mehmet Işık ise yapılan açıklamalardan tatmin olmadığını belirterek, Tarım Kredi Kooperatifleri'nde görev yapan Genel Müdür ve üst düzey yöneticilerin sadece bir şirketten ücret alması gerektiğini belirterek, konuya ilişkin önerge verdi.

Önergenin kabulü ile merkez ve bölge birlikleri ile kooperatifler tarafından kurulmuş olan şirketler ile bunların iştirakçileri olduğu şirketlerde görev yapan yönetim kurulu başkanı veya üyesi ya da denetim kurulu üyeleri, bu şirketlerden sadece birisinden huzur ücreti alacak.

Bu kurumlarda görev yapan genel müdür ve yardımcıları, Emekli Sandığı'nın emeklilik şartlarından yararlanacak.
meclishaber

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber