Roma eski büyükelçisi, taciz davasını kazandı

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 27 Temmuz 2010 09:23, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Oya ARMUTÇU

Danıştay 5. Dairesi, Roma Büyükelçiliği'nden merkeze çekilen Ali Yakıtal'ın görevden alınmasını hukuka aykırı buldu.

Danıştay, cinsel taciz iddiasıyla soruşturulan Yakıtal'ın merkeze alınma işlemini durdurdu. Roma Büyükelçiliği'ndeki bir görevliye ?cinsel tacizde bulunduğu? iddiasıyla hakkında soruşturma başlatılan Yakıtal, 15 Şubat tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla merkeze alınmıştı. Yakıtal, merkeze alınma işleminin iptali ve yürürlüğünün durdurulması için Danıştay'da dava açmıştı.

Danıştay 5. Dairesi, Yakıtal'ın davasının ilk aşamasını tamamladı ve Dışişleri Bakanlığı'nın merkeze atama işleminin yürütmesini oy birliğiyle durdurdu. Danıştay, önümüzdeki günlerde davayı esastan da karara bağlayacak.

Tacize somut kanıt yok

Danıştay 5. Dairesi'nin, Yakıtal'ın cinsel tacizde bulunduğu iddiasının somut bir biçimde kanıtlanamadığı gerekçesiyle verdiği karar özetle şöyle: ?Roma Büyükelçisi olan davacının yönetim biçimine ilişkin iddia ve yakınmalar hakkında düzenlenen 18.1.2010 tarihli inceleme ve araştırma raporu ile ekleri incelendiğinde davacının bir personele cinsel tacizde bulunduğu iddiasının somut biçimde kanıtlanmadığı ve şikâyetçinin soyut iddiasından ibaret kaldığı, söz konusu raporda davacının görevden alınıp merkeze atanması yolunda bir öneri de getirilmediği anlaşılmakta olup, dosya içeriğine göre hukuken geçerli bir neden bulunmaksızın davacının Roma Büyükelçiliği görevinden alınarak merkeze atanmasında kamu yararı ve hizmet gerekleri yönünden hukuka uyarlık görülmemiştir.

Açıklanan nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinin 2. fıkrasında sayılan koşullar gerçekleşmiş olduğundan, 15.2.2010 günlü 2010/89 sayılı Bakanlar Kurulu kararının davacının Roma Büyükelçiliği görevinden alınarak merkeze atanmasına ilişkin kısmının yürütmesinin durdurulmasına 21.7.2010 tarihinde oy birliği ile karar verildi.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber