Otomobil alırken hiç yakıt sarfiyatını hesapladınız mı?

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 04 Ağustos 2010 09:35, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
Otomobil alırken hiç yakıt sarfiyatını hesapladınız mı? İşte doğru bilinen yanlışlar

BURAK TAŞÇI - HABERTURK.COM EKONOMİ SERVİSİ

Ülkemizde akaryakıt fiyatlarının yüksek olması kullanıcıları da en tasarruflu yöntemlere itmeye başladı. Şu anda otomobiller için en uygun yakıtın fiyat olarak LPG olduğu düşünülüyor. Ancak hesaplamalar yapıldığında LPG'nin doğru tercih değil, tamamen yanlış tercih olduğu belli oluyor.

REKLAMLAR ALDATMACA

Televizyon reklamlarında, en çok izlenen dizilerin sponsorluğunda hep LPG kiti satan firmaları görüyoruz. Son zamanlarda da LPG'li bir otomobilin çok aşırı bir süratle gittiği komik reklamlar TV kanallarında dönüyor. Ülkemizde en ucuz sıralı sistem kiti 990 TL'ye satın alabiliyorsunuz. Bu kiti taktırdıktan sonra proje çizimi, LPG sızdırmazlığı, ruhsata işlenmesi, muamelesi derken fiyat 1300 TL'yi aşabiliyor. Ayrıca birçok kişinin hiçbir zarar vermediğini sandığı LPG kiti motor ömrünü azaltıyor. Bunun başlıca nedeni ise LPG'nin kuru bir yakıt olmasıdır. Zamanla motordaki parçalarda aşınma yaratır. LPG'nin aracın motoruna verdiği zararları ve aracın motoru üzerinde yapılan değişiklikler de ilerde hem maddi hem de manevi hayal kırıklığı yaratıyor.

MONTAJ ÇOK ÖNEMLİ

İşinin ehli olmayan bir kişi tarafından yapılan LPG kiti montajı otomobilin performansını da düşüyor. Aracın manifoltunun delinerek yapıldığı kit takma işlemi, otomobilin orjinalliğini de bozuyor. Ayrıca simit tüp dahi takılsa bagajda kullanım alanı oldukça daralıyor. Son zamanlarda ince stepneler bagajlara yerleştirilse de yine de dizel veya benzinli bir otomobilin bagaj hacmini yakalayamıyorsunuz. LPG işi yapan kişilerin kesinlikle performansı etkilemediği yönündeki söylemlerini ise LPG'li bir otomobil ile benzinli bir otomobil karşılaştırıldığında bariz bir şekilde belli oluyor. LPG'li otomobiller çekişten düşer.

SADECE LPG'Yİ HESAPLAMAYIN

Günümüzde ortalama olarak 100 km'de 10-11 litre LPG tüketen otomobillere ilk çalışma anı için benzin konulması gerekiyor. Örnek olarak 100 km'de 11 litre yakan bir LPG'li aracın sarfiyatı şöyle gerçekleşiyor.

11*1.95=21.45 TL. (11: 100 km'de yakılan yakıt, 1.95 İstanbul için LPG fiyatı) Bu rakama ortalama olarak benzin giderini 1 litre sayarsak 25 TL gibi fiyat karşımıza çıkıyor. (1 litre benzin fiyatı İstanbul'da 3.64 TL) Bu rakamı kilometre başına hesaplamak istersek 25/100=0.25 kuruşa denk geliyor. Yani LPG'li bir otomobil kilometrede 0.25 kuruş yakıt yakmış oluyor. Bu otomobil sadece benzin ile çalışsaydı 100 kilometrede ortalama olarak 10 litre benzin harcar. Hesaplamalara göre 10*3.64=36.4 TL. Bu çıkan rakamı kilometre başına hesaplamak gerekirse 36.4/100=0.36 kilometre başına harcanan yakıt masrafını ortaya çıkarıyor. Benzin ile çalışan bir otomobil benzin-LPG ile çalışan otomobile göre kilometre başında 0.11 kuruş daha fazla yakıt yakmış oluyor.

DİZELLER AVANTAJLI

Tüm bunların yanı sıra dizel otomobiller 100 kilometrede ortalama olarak sadece 6 litre yakıt harcıyorlar. Yenilenen dizel teknolojisi ile eskisi gibi gürültülü çalışmıyor ve performansları her geçen gün bulunan yeniliklerle artıyor. Ayrıca motorinin litresi 3.02 TL'ye satılıyor. Bu da 100 kilometrede yakıt sarfiyatını ortalama olarak 18 TL'ye denk getiriyor. (6*3.02= 18 TL) Çıkan rakamı kilometre başına hesaplamak gerekirse 18/100=0.18 kuruş olur.

LPG'nin ilk çıktığı zamanlardaki gibi avantajlı olmadığı yukarıdaki rakamlardan belli oluyor. LPG kitine harcanan parayı alınacak olan dizel bir otomobile verildiğinde her koşulda kâr edileceği çok bariz görünüyor.

HALK DİZELİ YANLIŞ TANIYOR

Halk tarafından bilinen yanlışların başında dizel araçların sürekli arıza yaptığı, bakımlarının çok yüksek paralara yapıldığı ve ustasının bulunmadığı yönünde. Dizel araç ile benzinli aracın bakımları arasında oynayacak ortalama rakam 15 bin kilometrede en fazla 100 TL'dir. Düzenli bakımları yapıldığında arıza çıkartmazlar. Düzenli bakımın ardından herhangi bir ustanın motoru tamir etmesine de gerek kalmaz.

EN GÜVENLİSİ BENZİN VE DİZEL

LPG her ne kadar güvenli denilse de bir kaçak anında patlama olasılığı benzin ve dizele göre çok daha yüksek. Dizel yakıt ise benzine göre daha az yanıcıdır.

EN AVANTAJLISI DİZEL OTOMOBİL

Dizel otomobiller benzinlilerden 3-4 bin TL daha pahalı. Fakat LPG kiti montajı ve yakıt sarfiyatı göz önüne alındığında dizel otomobil yine avantajlı oluyor.

Tüm bunların yanı sıra birçok dizel otomobil 1.300 cc'nin altında olduğu için vergiden de avantajlı duruma geçmiş olunuyor. Örnek olarak 1.300 cc altında motora sahip dizel otomobilin 0-3 yaş grubunda 1 yıllık vergisi 405 TL. 1.301-1.600 cc arasında olan bir benzinli veya dizel otomobilin vergisi ise 648 TL.

TERCİH DİZELDEN YANA

Benzin fiyatlarının yüksek olması kullancıları daha avantajlı olan dizel otomobillere itiyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber