Üst kurul skandalı

Haber Giriş : 05 Mart 2005 10:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sahte rakı ölümleri, gözleri Tütün ve Alkollü İçecekler Kurulu'na çevirdi! Kurul, denetleme görevini yapmadığı gerekçesiyle sorumlu gösteriliyor....

Sahte rakı yüzünden ölümlerin meydana gelmesi, bu konudaki tartışmaları da artırdı. Bir yandan rakı operasyonları sürerken, bir yandan da olayların sorumluları aranıyor. 4733 Sayılı Kanun'a göre, Tütün ve Alkollü İçecekler Piyasası Düzenleme Kurulu (TAPDK), bu konudaki denetlemeleri yapmakla yükümlü. Ancak, kurulun görevini kötüye kullandığı ve denetleme görevini yerine getirmeyerek olayların sorumlusu olduğu iddia ediliyor. Söz konusu kanunun 3. maddesinin d fıkrasında kurulun görevleri arasında, "Tütün ve alkol tüketiminden kaynaklanan kamusal, toplumsal ya da tıbbi nitelikteki her türlü zararlı etkileri önleyici düzenlemeleri yapmak, bunlarla ilgili kararlar almak" sayılıyor.

AYAYDIN GÜNDEME GETİRDİ
Bütün bunlara rağmen olaylara seyirci kaldığı iddia edilen kurul, ölümlerin gerçekleşmesinin ardından, bir uzmanını görevlendirdiğini internet sitesinden duyurdu. Konuyu gündeme getiren Prof. Dr. Aydın Ayaydın, "TAPDK'ya şu soruyu sormak hakkımız. Sizin göreviniz bu tür olayların önlenmesini sağlayacak düzenleme ve denetleme yapmak mıdır? Yoksa bu tür olaylara seyirci kalıp, gerçeği medyadan öğrendikten sonra harekete geçmek midir?" diyor.

'KAMUOYUNU AYDINLATIN'
Ayaydın, kanunun açıkça görevlendirmesine rağmen TAPDK'nın hiçbir tedbir almadığını savunarak, şu çağrıda bulunuyor: "Bu konuda tek yetkili kurum, TAPDK'dır. Peki TAPDK, bu konuda yasanın öngördüğü düzenleme ve buna dayalı denetleme görevini yerine getirmiş midir? Bana göre, asıl sorgulanması gereken budur. Kamuoyunun bu konuda aydınlatılması lazım."

takvim

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber