Hâkim ve savcılar HSYK'ya dilekçe yağdırdı: Kararnameyi bir an önce çıkarın

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 06 Ağustos 2010 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Adli ve idari yargıdaki hâkim ve savcılar, yaz kararnamesine kilitlendi. Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) bin 600 yargı mensubunu ilgilendiren kararname görüşmelerine başlamasının ardından bazı hâkim ve savcılar internetten Kurul'a çağrı yaptı.

Hâkim ve savcıların üyesi olduğu adalet.org sitesi, "Halen kararname çıkmadı. Üzerine görev düşenlerden bekliyoruz. Bir grup hâkim-savcı değil tüm hâkim ve savcılar bekliyor." diyerek, Kurul'a kararnamenin ne zaman çıkacağını sordu. Kararnamenin ne zaman yayınlanacağı konusunda kendilerine bilgi verilmesini isteyen hâkim ve savcılar, HSYK ve Adalet Bakanlığı'nı dilekçe yağmuruna tuttu. Hâkim ve savcılar, kararnamenin gecikmesini, "Bu durum her normal insan gibi bizi ve ailemizi olumsuz etkilemekte, iş performansımızı etkilemekte, dikkatimizi dağıtmakta ve dolayısı ile adaletin tecelli etmesini geciktirmektedir." sözleriyle eleştirdi. Okuyan çocukları olduğunu ve birçok hâkim ve savcının eşinin öğretmen olduğunu hatırlatan yargı mensubu üyeleri kararnamenin uzamamasını istedi. HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek ise unvanlı hâkim ve cumhuriyet savcılarının atamalarını henüz görüşmeye başlamadıklarını açıkladı.

Adalet Bakanlığı'nın, unvanlı hâkim ve cumhuriyet başsavcılarıyla ilgili kararname taslağını HSYK'ya sunmasından sonra gözler Kurul üyelerine çevrildi. Kararname görüşmeleri Dikmen Hâkimevi'nde dün başladı. HSYK üyeleri, kritik önemdeki unvanlı hâkim ve savcı atamalarının yanı sıra taşrada görevli çok sayıda yargı mensubunun atamasını da yapacak. Kararname görüşmelerinin yüksek yargıdan gelen üyelerin Ergenekon soruşturmasını yürüten hâkim ve savcılarla ilgili müdahalede bulunmak istemesiyle kilitlenebileceği öne sürülüyor. Kararname ile bin 598 hâkim ve savcının tayini ve görevlendirmesi yapılacak. Tayin isteyen hâkim ve savcılar ise kararname görüşmelerinin 2009'da korsan kararname teklifinde yaşadıkları gibi bir krizle sonuçlanmasını istemiyor.

METİN ARSLAN ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber