Başbakan Tayyip Erdoğan, Kamu İhale, Telekomünikasyon ve Enerji Piyasası kurulları hakkında inceleme talimatı verdi.

Haber Giriş : 23 Temmuz 2003 05:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Başbakan Tayyip Erdoğan, Kamu İhale, Telekomünikasyon ve Enerji Piyasası kurulları hakkında inceleme talimatı verdi.

Başbakan Tayyip Erdoğan, üç üst kurulun harcamaları için Başbakanlık Teftiş Kurulu'na inceleme talimatı verdi. Teftiş Kurulu'nun Mali Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Yasası'na dayanarak yaptığı denetimde, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Tütün Kurulu, Kamu İhale Kurulu, Telekomünikasyon Kurulu ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) yöneticileri, Başbakanlığın tasarruf tedbirleri genelgesine uymamak ve kaynakları usulsüz kullanmakla suçlanmıştı. Erdoğan, İhale Kurulu, Telekomünikasyon Kurulu ve Enerji Piyasası Kurulu ile ilgili 'savurganlık' iddialarının incelenmesini istedi. Başbakan Tayyip Erdoğan, aynı kapsamdaki denetim
içinde yer alan Telsim'in borçlarının da incelenmesi için talimat verdi.

Başbakanlık Teftiş Kurulu, yedi üst kurulun ve muhasebe standartları oluşturmak amacıyla kurulan Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu'nun (TMSK) hesap ve harcamaları üzerinde yaptığı denetimi haziranda tamamlayarak Erdoğan'a ve Bakanlar Kurulu'na teslim etti. BDDK, SPK, Telekomünikasyon Kurulu, EPDK, Şeker Kurulu, Tütün Kurulu ve Kamu İhale Kurulu'nu kapsayan denetim sonucunda özellikle İhale Kurulu, Telekomünikasyon Kurulu ve Enerji Piyasası Kurulu yöneticilerinin tasarruf tedbirlerini gözetmeden harcama yaptıkları iddia edildi. Denetim raporunda ayrıca, GSM işletmecilerinin Telekomünikasyon Kurulu'na, ödemesi gereken yüzde 15 Hazine payını ödeyip ödemedikleri ve Telsim'in borçlarının takibe alınıp alınmadığına ilişkin inceleme yetkisi talep edildi.

Erdoğan'nın gerekçeleri
Denetim raporları sonucunda Başbakan Erdoğan, Enerji Piyasası Kurulu yöneticilerinin Başbakanlık tarafından 1998'de yayımlanan tasarruf genelgesine uymadıkları, Kamu İhale Kurulu başkan ve yardımcılarının kendilerine ödenen ücretleri 'lojman ödeneği'yle şişirdikleri; ayrıca tasarruf genelgesine aykırı hareket ettikleri yönündeki iddiaların incelenmesini istedi. Erdoğan, Telekomünikasyon Kurulu'nda da GSM şirketleri tarafından ödenmesi gereken yüzde 15 Hazine paylarının akıbeti, Telsim'in kuruma olan borçlarına kanuni takibat yapılıp yapılmadığının ve kurum merkez hizmet binasının aşırı masrafları için inceleme başlatılması talimatı verdi.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber