100 bin Karadenizli'ye iş yaratacak turizm projesi

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 09 Ağustos 2010 09:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Doğu Karadeniz Turizm Odaklı Kalkınma Planı kapsamında bölgede alt yapının geliştirilmesi için 2.5 milyar liralık kaynak ayrılacak. Proje en az 100 bin kişiye istihdam sağlayacak

İNCİ DÖNDAŞ RİZE

Türkiye ?serin' turizme başlıyor. Tüm dünya sıcaklıktan kavrulurken hükümet doğası, tarihi ve Türkiye'nin diğer bölgelerine oranla serin havasıyla öne çıkan Doğu Karadeniz'de turizm startı veriyor. Bütçesi Maliye Bakanlığı tarafından sağlanacak Doğu Karadeniz Turizm Odaklı Kalkınma Planı (DOKAP) kapsamında bölgede otel inşa edilecek, altyapı geliştirilecek, üniversiteler tarafından kalifiye eleman yetiştirilecek. 2-2.5 milyar lira kaynak ayrılacak proje, en az 100 bin kişiye istihdam sağlayacak.

KARADENİZ'İN GAP'I OLACAK

Rize'nin İkizdere ilçesine bağlı Ovit yaylasındaki Ovit Şenlikleri'ne eşi Esra Şimşek ile katılan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Star'a projeyle ilgili açıklamalarda bulundu. Şimşek, DOKAP'ın Güneydoğu Anadolu'daki GAP, Doğu Anadolu'daki Doğu Anadolu Projesi, Konya'daki Konya Ovası Projesi gibi bir etki yaratacağını söyledi. Şimşek ?Proje Turizm Bakanlığı'nın koordinasyonunda yürütülüyor. Mali açısından işin içinde biz de varız. Nihai proje detaylandırılmadı ama şu anda ön görülen muhtemelen orta vadede 2-2.5 milyar lira kaynak gerektirebilir. Bu proje Karadeniz'de bir istihdam alanı yaratacak. Çünkü burada muazzam bir doğa ve tarihi bir zenginliğimiz var. Ancak yeterince kullanılamıyor? dedi.

Şimşek şunları söyledi: ?Mesela şu an Arap ülkelerinin çoğu, Afrika'nın bir kısmı cayır cayır yanıyor. Arap ülkelerinden İsviçre ve hatta İspanya'ya muazzam bir turist akışı var. Bu insanlar gittikleri ülkelerin ekonomisine büyük katkıda bulunuyor. Niye Karadeniz'e de gelmesinler? Karadeniz havasıyla, insanıyla ve yemeğiyle oralardan daha güzel. Bu proje Samsun'dan başlayıp Artvin'e kadar olan kısmı kapsıyor. İçerisinde Bayburt ve Giresun da var.?

YAN SEKTÖRLERLE 300 BİN KİŞİ

Proje kapsamında bölgenin pazarlanmasından alt yapının tamamlanmasına pek çok alanda çalışma yapılacağını anlatan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ?Karadeniz Kalkınma Projesi, en az 100 bin, yan sektörlerle birlikte belki 300 bin kişiye istihdam sağlayacak. Bugün GAP 1.8 milyon hektarlık alanın sulanmasını kapsıyor. Bugün hektar başına bir insan çalışsa 1.8 milyon insanın istihdamı demektir? diye konuştu.

Restorandaki garsona da yeni Anayasa'yı anlattı

12 Eylül'de yapılacak Anayasa Değişikliği ile ilgili referandum hakkında da konuşan Şimşek, yemek yediği restorandaki garsona bile Anayasa değişikliği paketinin içeriği hakkında bilgi verdiğini söyledi: ?Geçen akşam Ankara'da bir restoranda garsona ?Anayasa paketinin içeriği hakkında bilginiz var mı?' diye sordum. Hayır deyince ben de ?O zaman patronundan müsaade iste gel konuşalım' dedim. Bir çay içtik beraber, kendisine içeriği anlattım. ?Hakikaten ben böyle olduğunu bilmiyordum. Ailemle de konuşacağım' dedi. Dikkat edin muhalefet hiç içerikten bahsetmiyor. Çünkü içeriği baktığın zaman muhalefet edecek hiçbir boyutu yok. Kaygıların hepsi yersiz.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber