Sakız çiğnedim diye gardiyanlar saldırdı

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 15 Ağustos 2010 07:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İnsan Hakları Derneği (İHD), gelen şikayetler üzerine bir heyet oluşturarak Rize Kalkandere L Tipi Cezaevi inceledi. Cezaevinde hak ihlalleri olduğunu savunan İHD, Cumhuriyet Başsavcılığı'nın soruşturma başlatmasını ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu'nun heyet göndermesini istedi. Raporda şunlar yer aldı:

İşkence devam ediyor

?Ne yazık ki cezaevlerinde işkence ve kötü muamele sistematik bir biçimde devam etmekte, kural tanımaz boyutlara ulaşmaktadır. Cezaevinde heyetimize uygulanan davranış şekli, bu cezaevinde mahpuslara yapılan muamelenin boyutları konusunda bizleri dehşete düşürmüştür. Raporda adı geçen görevli personel ve uygulamaları hakkında soruşturma yapılması gerektiği kanaati oluşmuştur.?

Kalkandere raporu

Mahkûm A: İnfaz koruma memurları gerginlik çıkartmak için en ufak sorunu bile büyütüp hücre cezası almamıza neden oluyor. Arkadaşlardan biri sakız çiğnedi diye ceza aldı. Bir arkadaşı, top sakallı diye zorla tıraş ettiler.

Mahkûm B: Bazı sorunlara ses çıkarttığımızda gardiyanlar, ?Adli mahkûmları üzerinize salarız; sizi linç ederler' diye tehdit ediliyoruz.

Mahkûm C: Voltaya çıktığımızda tek sıra dayatması yapılıyor. Memurlar, ırkçı yaklaşıyor. Gelen kitaplar basit gerekçelerle verilmiyor.

Mahkûm F: Ağzımda sakız var diye gardiyanların saldırısına uğradık. Boğazımız sıkıldı. Biri boğazımı sıkarak ?Seni burada barındırmam yakarım? diye tehdit etti. Buradaki 32 siyasi tutuklu ve mahkûma sudan sebeplerle hücre cezaları verilmekte.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber