Yargı Yayınevi: KPSS sonuçları hayal kırıklığı yarattı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 17 Ağustos 2010 12:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

KPSS SONUÇLARI HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI? ÖSYM'YE BÜYÜK ÖFKE

Yüz binlerce üniversite mezununun girmiş olduğu KPSS sonuçlarının ortaya çıkarmış olduğu karmaşa ile ilgisi olarak Yargı Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Hasan Can OKTAYLAR aşağıdaki açıklamayı yapmıştır.

Başta öğretmen adayları olmak üzere yüz binlerce üniversite mezunundan sınavdaki soruların yapısına, uygulanma biçimine ve sonuçlarına yönelik bir çok tepki iletisi almaktayız. Adayların bu tepkilerini ve belirlemiş olduğumuz bazı durumları gerekli belgeleri de ekleyerek bir dosya halinde ÖSYM'ye sunma hazırlığındayız.ÖSYM'nin bu konulardaki tepkileri ve gerilimi ortadan kaldırmak, hakkaniyeti ve güvenirliğini sağlamak için en kısa sürede KPSS sonuçlarını yeniden değerlendirmeye alması gerekmektedir.Aynı durum geçen yıl Tıpta Uzmanlık Sınavında (TUS) yaşandı ve sorun giderildi.

OKTAYLAR'a göre adaylara çılgına çeviren ve ÖSYM tarafından araştırılması gereken konular şunlardır:

1-Eğitim Bilimleri sınavındaki soruların başvuru kılavuzunda belirlenmiş kapsama uygun dağıtılmadığı, bazı soruların anlatım dilinden dolayı anlaşılmasının güç olduğu, yanlış soruların bulunduğu, bir kısım soruların ulusal düzeydeki litaratürde bulunmayan konulardan seçildiği.

2-Genel Yetenek-Genel Kültür alanındaki soruların çok kolay olması, sınava hazırlanan adaylarla hazırlanmayan adayları bir birinden ayırmaması.

3-Sınavda başarı ortalamasının ve buradaki yığılımın artması, standart sapma değerinin değişmesi nedenleriyle puanlar önceki yıla göre 4-6 puan aralığında düşmüş bu durumda sonuçlar 2 yıl geçerli olduğu için 2009 yılı puanıyla 2010 yılı puanıyla başvuracak adaylar arasında eşitsizliğe yol açılması.

4-Bazı illerde toplu kopya çekildiği iddaları bulunmaktadır.

5-A, B ve D kitapçıklarını kullanan adayların bir kısım doğru cevabının yanlış değerlendirilmesi, adayların net cevaplarında sonuçları etkileyecek düşüş görülmesi.

6-Eğitim Bilimleri alanında çıkan soruların zor olmasına rağmen dikkati çeken sayıda adayın ?120 soruda 120 doğru cevap' vermiş olması akla sonuçları değerlendiren bilgisayar programına bile müdahale edilmiş olabileceği şüphesini getirmektedir. Oysa Genel Yetenek-Genel Kültür alanlarındaki soruların çok kolay olmasına rağmen net doğru cevap sayısı Eğitim Bilimleri alanındaki doğru cevap sayısı kadar yüksek çıkarmamıştır.

Tüm bu iddalar ciddidir ve gereği yapılmalıdır.Bilgi Edinme Yasasının adaylara verdiği haktan faydalanmak yada mahkemeye başvurarak sonuç elde etmenin zaman gerektirmesi fakat bu süreçte atamaların yapılacak olması çaresizlik içersindeki adayların isyanın büyütmektedir.

ÖSYM kendine olan güvenin sağlanması için iddaları araştırmalı ve sonuçları yeniden değerlendirmelidir.Yargı Yayın evi olarak bu konuda elimizden geleni yapma gayretindeyiz

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber