Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığının çözdüğü sorunlar

Haber Giriş : 07 Mart 2005 20:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İNSAN HAKLARI İHLAL İDDİASI BAŞVURUSU ÜZERİNE ÇÖZÜME KAVUŞTURULAN ÖRNEK OLAYLAR

(03 Mart 2005)

1- Türk vatandaşlığına geçme talebinde bulunan uyruksuz M. A. R.'nin başvurusu üzerine ilgilinin Türk vatandaşlığına alınacak listeye dahil edilmesi sağlanmıştır.

2- Kırşehir Kapalı Cezaevi hükümlüsü M.A.'nın hastalığı nedeniyle Ankara Numune Hastanesinde tedavi olduğu için buraya en yakın ilçe cezaevine naklini talep ettiği başvurusu üzerine, hükümlünün Güdül Kapalı Cezaevi ne nakli sağlanmıştır.

3- İradesi dışında zorla fuhuşa sürüklendiği gerekçesiyle Başkanlığımıza başvuran S.Ç.'nin, Sosyal hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğüne bağlı konuk evlerinden birine kabul edilmesi ve sosyal hayata uyumuna dönük çalışmaların konuk evi müdürlüğü bünyesinde yürütülmesi sağlanmıştır.

4- Milli Eğitim Bakanlığınca Federal Almanya'nın Bremen eyaletine anasınıfı öğretmeni olarak gönderilen S.G.'nin Mart 2001 tarihinde doğum yaptığı, buna bağlı olarak doğum izni kullandığı, ancak doğum izni kullandığı sürede maaşının mevzuata aykırı olarak kesildiği şeklindeki başvurusu üzerine, adı geçen öğretmene eksik yatan maaş tutarının 2005 mali yılının ilk üç ayı içinde ödeneklerinin serbest bırakılmasını müteakiben ödenmesi sağlanmıştır.

5- İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneğinin, T.C. vatandaşı Nebahat Halil eşi Suriye vatandaşı Muhammed Halil'in 2003 yılından beri Suriye'de kaybolduğu ve kendisinden bir haber alınamadığı belirtilerek yapılan başvuru üzerine, adı geçenin yerinin tespiti sağlanmıştır.

6- C.G. ve bir grup arkadaşı semtlerinde sünnet, düğün, nişan vb. sebeplerle açık alanlarda yapılan eğlenceler nedeniyle aşırı gürültüden rahatsız olduklarını belirterek gerekli önlemlerin alınması talebi üzerine, Çevre Kanununun ilgili hükümlerine göre işlem yapılması sağlanmıştır.

7- İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, M.B. adlı şahsın tanımadığı kişiler tarafından kandırılarak Avrupa'ya götürülmek vaadiyle Ukrayna'ya götürüldüğünü ve adı geçenin Türkiye'ye dönmesini teminen gerekli girişimlerde bulunulmasını talep etmesi üzerine, Türkiye'ye geri dönmesi sağlanmıştır.

8- E.İ. isminde Diyarbakır doğumlu 31 yaşında ve özürlü bir kadın vatandaşımızın evlenmeden doğum yaptığı, bu durumda adı geçen vatandaşımızın ailesi tarafından namus yüzünden öldürülmesinden endişe edildiği, E.İ.'nin korunmasının ve bu tür cinayetlere hoşgörü gösterilmemesinin istenmesi üzerine, adı geçenin, töre cinayetine kurban gitmemesi için koruma altına alınması sağlanmıştır.

9- İnsan Hakları Ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği İstanbul Şubesi, yaptığı başvurusunda mülteci P.K.'nın eşinin Türk vatandaşı olması dolayısıyla adı geçene İçişleri Bakanlığının devamlı oturma izni vermesi gerektiğini fakat bunun dikkate alınmadığını bildirmesi üzerine, adı geçene aile birliği gözetilerek Türk vatandaşı eşi yanında ikamet izni verilmesi sağlanmıştır.

10- Av. O.F. yaptığı başvurusunda, ikamet ettiği Dikilitaş Siteleri'nin karşısındaki Afra parkında akşam saatlerinde başlayıp gece saat 23.00'a kadar devam eden canlı müzik yayınından rahatsız olduklarını, sorumlulara ve Selçuklu Kaymakamlığına yaptıkları başvurularından netice alamadıklarını bildirmeleri üzerine, söz konusu yerde canlı müzik yayınının iptal edilmesi, tekrar yapıldığı taktirde gerekli kanuni işlemlerin yapılacağı konusunda işyeri müstecirinin ikaz edilmesi sağlanmıştır.

11- Halen D Tipi Kapalı Cezaevinde tutuklu bulunan M.S.F. yaptığı başvurusunda, gözaltındayken Bursa Emniyet Müdürlüğünde işkence gördüğünü, ailesinin ve patronun kendisi yüzünden resmi makamlar tarafından baskı altına alındığını ve mağdur edildiğini, ailesinin tehdit edildiğini, bu durumu savcılığa bildirmek isteyen ailesinin dilekçesinin savcı tarafından alınmadığını iddia etmesi üzerine, müştekinin iddiaları ile ilgili Cumhuriyet Başsavcılığınca tahkikat başlatılması sağlanmıştır.

12- K.A., 28.08.2004 tarihinde Amasya İl İnsan Hakları Kuruluna başvurarak Amasya Halk Eğitim Müdür Yardımcılığı görevinden haksız yere alındığını ve idare mahkemesinin kararına karşın göreve iade edilmediğini belirterek haklarının ihlal edildiğini iddia etmiştir. Söz konusu şahıs hakkında ön araştırma kurulca yapıldıktan sonra ilgili birimlerle yapılan yazışmalar sonucunda K.A.'nın görevine tekrar iade edilmesi sağlanmıştır.

13- M.K. Ankara İl İnsan Hakları Kuruluna başvurarak, durakta servis beklerken bir taksi şoförü tarafından hakarete maruz kaldığını servise bindikten sonra ise yine aynı kişi tarafından takip edilerek çirkince ve ahlaksızca el hareketlerinde bulunduğunu belirterek şikayetçi olmuştur. Sözkonusu şikayete ilişkin olarak Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ile Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası ile irtibata geçilmiş ve ilgili taksi şoförünün uyarılması sağlanmıştır. Ayrıca 2918 sayılı KTK 30/1-a maddesini ihlalden söz konusu taksi trafikten men edilerek otoparka alınması ve ceza uygulanması sağlanmıştır.

14- Ankara'da faaliyet gösteren bir işyerinde yapılan müzik yayınından kaynaklanan gürültünün rahatsızlık verdiği ve gerekli tedbirlerin alınması talebi ile başvuruda bulunulmuş olması üzerine yapılan denetimlerde, müzik yayınından kaynaklanan gürültünün gürültü kontrol yönetmeliğinin 12/3 maddesinde öngörülen ölçüleri aştığı tespit edilmiş ve yerine para ve kapatma cezası uygulanması sağlanmıştır.

15- Bir vatandaşımızın Türkçe sözlüklerde yer alan çingene maddesi ve bu maddeyle ilgili diğer sözlerin çıkarılması talebi değerlendirilmiş Türk Dil Kurumu Başkanlığı ile bu konuda yapılan yazışmalar neticesinde sözlüklerde düzeltmeler yapılması sağlanmıştır.

16- Evlenmekle Türk Vatandaşlığı kazanan bir şahsın ilk evliliğinden olan çocuğunun Türk vatandaşı olmadığı bu nedenle Türkiye'de sınava girip kazandığı liseye kaydını yaptıramadığı ve bu konuda yardım isteği üzerine, çocuğun liseye kaydı sağlanmıştır.

17- Gazetelerde töre cinayetine kurban gideceği haberi yer alan bir vatandaşımız için başkanlığımız devreye girmiş anılan şahsın korunması sağlanmıştır. Daha sonra bu şahıs ailesi ile barışmıştır.

18- Hükümlü bir vatandaşımız dilekçe ile Başkanlığımıza başvurması üzerine, kendisine gözlük yazılmasına rağmen hastaneye götürülmediği ve gözlüğünün temin edilmediğinin belirtilmesi üzerine, yapılan girişimlerle ilgilinin talebinin karşılanması için Adalet Bakanlığı ile temasa geçilmiş ve mahalline yeterli ödeneğin gönderilmesi sağlanmıştır.

19- H.S., gözaltında bulunduğu sırada, Jandarmanın kendisini zorla ikinci defa sünnet ettiğinden, kötü muamele ve işkenceye maruz kaldığından bahisle, Manavgat Jandarma Merkez Karakol Komutanı M.T. ve diğer jandarma görevlileri hakkında Başkanlığımıza başvurması üzerine, Adalet Bakanlığıyla temasa geçilmiş ve işkence suçundan adı geçen jandarma komutanı ve iki arkadaşı hakkında Antalya Cumhuriyet Başsavcılığınca yapılan hazırlık soruşturması sonunda, hazırlanan iddianameyle aynı yer 3. Ağır Ceza Mahkemesinde kamu davası açılması sağlanmıştır.

NOT: Bilgiler Başbakanlık İnsan Hakları Başkanlığının kayıtlarından derlenmiştir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber