Köşk, KPSS'ye el koysun

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 22 Ağustos 2010 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bu yıl KPSS şampiyonlarından en az 20'sinin eş, akraba ya da aynı evde yaşayan arkadaşlar olduğu bilgileri, soruların çalındığı iddialarını güçlendirdi. Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Koncuk olayın araştırılması için Cumhurbaşkanlığı'na resmi yazıyla başvurduklarını bildirdi

Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (KPSS) katılınması zorunlu olan genel kültür ve genel yetenek testlerini 800 binden fazla aday yanıtlarken, öğretmen olarak atanacakların girdiği eğitim bilimleri testinde 120 sorunun tümünü doğru yanıtlayan 350 adaydan bazılarının aynı evde yaşaması ?sorular çalındı, kopya çekildi? iddialarını yeni bir boyuta taşıdı. Geleceği, söz konusu sınava bağlı olan yüzbinlerce genç, iddialara ilişkin resmi bir açıklama beklerken, çok sayıda adayın, farklı illerde gruplar halinde suç duyurusunda bulunmaya başladığı belirtildi.

KPSS'nin bu yıl şampiyonlarından en az 20'sinin eş, akraba ya da aynı evde yaşayan arkadaşlar olduğu yolunda dün kamuoyuna yansıyan bilgiler şaibe iddiaları güçlendirirken Eski YÖK Başkanı, TBMM Milli Eğitim Komisyonu Başkanı AK Partili Mehmet Sağlam, YÖK'ün hem iddialarla hem de ÖSYM ile ilgili inceleme yapması gerektiğini belirtti.

Eğitim-Sen ÖSYM'nin ?sorular kolaydı? açıklamasına karşın akademisyenlerden oluşan inceleme heyeti oluşturdu. Sendika Başkanı Zübeyde Kılıç, ?Sorular kolay değil, çeldirici? dedi.

327 bin öğretmen adayı

10-11 Temmuz'da yapılan KPSS'nin genel yetenek testine 807 bin 820, genel kültür testine 803 bin 895 aday katıldı. 279 bin 849 aday ise öğretmen olmak istediği için yetenek ve kültür testlerinin yanı sıra eğitim bilimleri testine de katıldı. KPSS?de kopya iddialarının ortaya çıkması, öğretmen olarak atanmayı bekleyen 327 bin adayın telaşa kapılmasına neden oldu. Bu testte 120 soruyu da doğru yanıtlayanlardan bazılarının karı-koca olması veya aynı evde yaşaması ?kopya mı çekildi? kuşkusunu artırdı.

Sağlam: Meclis inceleyebilir

Eski YÖK başkanlarından olan Sağlam, YÖK'ün ÖSYM'yi inceleme alması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu:

?ÖSYM çok güvenilir bir kurum fakat son zamanlarda iş yükü arttı. Buna karşılık personel durumu ve yönetici kadrosu gibi konularda tedbir alınması lazım. ÖSYM, sınav yükünü kaldıramıyor. YÖK'ün bunu değerlendirmesi, inceleme başlatıp eksikliği gidermesi gerek. Devlet tüm sınavlarını ÖSYM'ye yaptırıyor. Bu kuruma olan güveni kaybetmemek lazım. Ya kurumun içinde ya da başka türlü inceleme yapılıp sonuca varılmalı.?

Sağlam, Meclis açıldığında komisyona gelecek bir tasarı veya teklifin ÖSYM'yi kapsaması durumunda, güncel bir konu olduğu için KPSS'ye ilişkin iddiaların da ele alınabileceğini söyledi.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da yarın cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını, MEB'e de öğretmen atamalarının soruşturma sonuçlanana kadar ertelenmesi için başvuru yapacaklarını söyledi. Cumhurbaşkanlığı'na resmi yazıyla olayın araştırılması için başvurduklarını söyleyen Koncuk, ?ÖSYM'nin bu iddialar karşısında yapacağı soruşturmadan bir sonuç çıkmayacağını biliyorum? dedi.

KPSS'de bir çiftin 120 net çıkardığı şeklindeki bilginin basında yer aldığını hatırlatan Koncuk, ?Elimize gelen bilgiler ile bu sayı 4 kişiye çıktı. Soyadı benzerliği midir, eş midir, bunu araştırmak ilgililerin işidir. Eğer bunlar eşse, aynı anda, aynı konudan 120 net yapmasını ben mantık olarak izah edemiyorum? diye konuştu.

?Sorular kolay değil'

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç ise akademisyenlerden oluşan komisyon kurduklarını ve KPSS testlerini incelemeye başladıklarını belirterek, ?ÖSYM sorulara ?kolay' diyor ancak akademisyenler soruların kolay olmadığını, tersine çeldirici olduğunu saptadı. Bazı adaylar bize kanıt göndereceklerini söyledi ancak elimize gelen herhangi bir şey yok. Kanıt olmadan insanları töhmet altında bırakmak istemiyoruz? dedi.

Yarımağan'a ulaşamadık

İddialar üzerine inceleme başlattıklarını açıklayan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Milliyet'in görüşme talebini yanıtsız bıraktı. Yarımağan daha önce yaptığı açıklamada, iddiaları ihbar kabul ederek araştırma yaptıklarını, eğitim bilimleri testinde tam puan veya yüksek puan alan bazı adayların araştırıldığı belirterek, ?Başka şeyleri de araştırıyoruz ama görünende birşey yok. Dağılımlarda anormal bir şey görünmüyor? demişti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber