Toplu görüşmelerde 3. tur: Yüzde 5,4 ve 60 lira ek ödeme artışı hedeflenmekte

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 24 Ağustos 2010 19:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Toplu görüşmenin 3. turu sona erdi. Görüşmeye 28 Ağustosta devam edilecek.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, başkanlığında Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplu görüşmenin 3. turu sona erdi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, toplantının ardından yaptığı açıklamada, hizmet kollarının sorunlarına ilişkin sunum zaman alacağı için 26 Ağustosta bir toplantı daha yapmayı önerdiklerini ancak bunun Bakan Yazıcı tarafından kabul edilmediğini söyledi.

Akyıldız, toplu görüşme heyetinin 28 Ağustosta tekrar bir araya geleceğini belirtti.

Kamu Sen Başkanı Akyıldız: Yüzde 5,4 ve 60 lira ek ödeme artışı hedeflenmekte

Kamu Sen Başkanı Bircan Akyıldız, toplu görüşmelerin 3. turunun bittiğini söyledi. Memura yapılacak zam konusunun henüz görüşülmediğini belirten Akyıldız, "Öyle görünüyor ki yüzde 2,7 artı yüzde 2,7 zam ile 60 lira ek ödeme artışı hedeflenmektedir." dedi.

Toplu görüşmelerin 3. turunun sona ermesinin ardından açıklama yapan Akyıldız, bugün yapılan görüşmelerde, sadece ve sadece memura siyaset ve grev hakkı için Anayasa değişikliği yapılması yönünde mutabakata varıldığını dile getirdi. 26 Ağustos 2010 tarihinde toplantı yapılmasını istediklerini, ancak Bakan Hayati Yazıcı'nın bu teklifi reddettiğini söyleyen Akyıldız, şöyle devam etti:

"Daraltılmış zamanla toplu görüşme yapılmasının hiç kimseye faydası yok. Zamanı ne kadar daraltırlarsa daraltsınlar biz söyleyeceklerimizi söyleyeceğiz. 28'inde parayı konuşacağız. Öyle görünüyor ki yüzde 2,7 artı yüzde 2,7 zam ile 60 lira ek ödeme artışı hedeflemektedir. Bunun çok üzerinde artışla kapatmak istemektedir. Bu konudaki talebin yansımasını örtmek istemektedir. Biz umutlu değiliz." Akyıldız, Başbakan'ın kamu çalışanlarının iş güvencesini elinden almak istediğini savundu.

Memur-Sen Başkanı Gündoğdu: Sözleşmeli memurun sorunları ortak çözülmeli

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu görüşmenin 3. turunda bütün sözleşmelilerin sorunlarının ortak çözülmesi için çalıştay yapılmasına sıcak bakıldığını söyledi.

Başbakanlık Merkez Bina'da süren hükümet ile sendikalar arasındaki maaş zam pazarlığında, 3. tur saat 11.00'dan bu yana devam ediyor. Verilen 15 dakikalık arada açıklama yapan Memur Sen Başkanı Gündoğdu, 28 Ağustos'tan önce hükümetin zam teklifini ortaya koyması gerektiğini belirtti.

Bakan Hayati Yazıcı'nın, 28 Ağustos'tan önce zam teklifinin açıklanacağına yönelik işaretler verdiğini belirten Gündoğdu, 28 Ağustos günü zam açıklanması ve bunun sendikalar tarafından kabul edilme şartı koşulmasının doğru olmayacağını vurguladı.

Toplu sözleşme için ikincil mevzuat kurulunun kurulması ve çalışmaların başlamasında ısrarcı olacaklarını kaydeden Gündoğdu, 657'deki değişikliğe ilişkin talepleri de görüşmelerde ilettiklerini dile getirdi.

Sözleşmeli statüdeki bütün memurların sorunlarını ortak konuşma yönünde teklifte bulunduklarını aktaran Gündoğdu, "Hazine, Maliye ile ortak çalışma yapalım dedik. Bize göre önemli bir gelişme. Sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi düzenlemesinde ısrarcıyız." değerlendirmesini yaptı.

Eş tayinlerinin de her türlü engelin ortadan kaldırılması gerektiğini dile getiren Gündoğdu, işçi memur ayrımının kaldırılması için memura siyaset yasağının kaldırılması, toplu sözleşme hakkının memurlara verilmesi ve grev hakkının kamu çalışanlarına verilmesini istedi.


ÜÇÜNÇÜ TUR GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI:

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı başkanlığında, Kamu İşveren Kurulu ile kamu görevlileri sendikaları arasında yürütülen toplu görüşmenin üçüncü turu Başbakanlık Merkez Bina'da başladı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hükümetin, kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarında yapmayı öngördüğü artışı bugün masaya getirmesi gerektiğini söyledi.

Gündoğdu, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, bugün sendikal hak ve çalışma hayatına yönelik talepler ile hizmet kollarının sorunlarının ele alınacağını söyledi.

Geçici ve sözleşmeli çalışanların durumu, özelleştirme uygulamaları gibi önemli konuları değerlendireceklerini dile getiren Gündoğdu, bütün bu gündemin 1 günde konuşulmasının yeterli olmadığını ifade etti.

''Artık hükümetin bugün mali haklarla ilgili önerisini masaya getirmesi lazım'' diyen Gündoğdu, 28 Ağustosta rakam getirilerek ''evet'' ya da ''hayır'' demelerinin beklenmemesi gerektiğini vurguladı.

Gündoğdu, ''Bu bir referandum değil. Pazarlık edeceğimiz konular var. 'Evet' ya da 'hayır' dememizin beklenmesi haksızlık olur. Sayın Bakanın masaya rakam getirmesi lazım'' dedi.

TÜRKİYE KAMU-SEN GENEL BAŞKANI

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız da görüşme gündeminin Bakan Yazıcı tarafından tek taraflı belirlendiğini savunarak, bu tavrı kınadıklarını söyledi.

Görüşme takvimi daraltılarak kamuoyu oluşturmalarının engellendiğini öne süren Akyıldız, sendikal hak ve çalışma hayatına yönelik talepler ile hizmet kollarının sorunları gibi önemli konuların 1 güne sıkıştırılmasını anlamakta güçlük çektiklerini ifade etti.

Bugün bu gündem maddelerinin yetiştirilmesinin mümkün olmadığını belirten Akyıldız, gündemin yeniden gözden geçirilmesini isteyeceklerini bildirdi.

Akyıldız, ''Henüz kamu çalışanlarının hiçbir sorununu konuşma, tartışma, değerlendirme fırsatımız olmadı. 14 gün yatıp, sadece 1 gün kamu çalışanlarının mali ve sosyal haklarını konuşmamız beklenmesin.

Yasada 15 gün var. Sayın Bakan olmayan yetkisini kullanarak gündemi sıkıştırmak istemektedir. Kamu çalışanlarının sorunlarını kamuoyu gündeminden çıkarmak istemektedir. Bu konudaki ısrarımızı sürdüreceğiz'' diye konuştu.

AA - CİHAN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber