Disiplin affının kapsamı genişletilsin

Haber Giriş : 08 Mart 2005 16:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümetin toplu iş görüşmeleri sonunda imzalanan mutabakat metnine bağlı kalarak disiplin affını gündeme getirmesini memnuniyetle karşılayan Aksu, derecenin olduğu gibi disiplin affının da bir an önce yasalaşması gerektiğini söyledi.

Polis, asker ve yargı mensuplarının af kapsamı dışında bırakılmasının yanlış olduğunu ifade eden Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, ?Asker, yargı, ve emniyet teşkilatının af kapsamı dışında tutulması Anayasamızın eşitlik ilkesine ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine aykırılık taşımaktadır. Yüz kızartıcı suçlar dışında asker ve polis memurlarının disiplin suçlarının affedilmesi ve Meclis'e gelecek af tasarısında yer alması ve kanunun Meclis'ten çıkması için mücadele edeceğiz? şeklinde konuştu.

Memur sendikaları ile yapılan toplu görüşmeler sırasında gündeme gelen ve son olarak 5 yıl önce çıkarılan disiplin affı düzenlemesine ilişkin yasa tasarısının Meclis'e gelerek yasalaşması, 20 bin 543 bin memur tarafından merakla bekleniyor.

Şu anda Adalet Komisyonu'nda görüşülen Memurlar ile Diğer Kamu Görevlilerinin Disiplin Cezalarının Affı Hakkındaki Kanun Teklifi'nde, ?Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, basit veya nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı suçlar veya istimal veya istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık, resmi ihale ve alın atımlara fesat karıştırma, devlet sırlarını açığa vurma suçları sebebiyle kurumla sürekli olarak ilişik kesilmesi sonucunu doğuran disiplin cezaları ile 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu'nun 68. maddesinin (e) ve (f) bendlerine ve 69, maddesinin bir ila dördüncü fıkralarına göre verilmiş yer değiştirme ve meslekten çıkarma cezaları ile mülga 2556 sayılı Hakimler Kanunu'nun 92. maddesinin bir, iki, dört ve altıncı fıkralarına göre verilmiş meslekten çıkarma cezaları hariç olmak üzere, kanun, tüzük ve yönetmelikler gereğince memurlar ve diğer kamu görevlileri ile bu görevlerde bulunmuş olanlar hakkında verilmiş disiplin cezaları bütün sonuçları ile affedilmektedir? deniliyor.

1999-2004 yılı arasındakilere af geliyor Tasarının yasalaşması halinde 1999-2004 yılları arasındaki tüm idari cezalar af kapsamına alınacak. Resmi kayıtlara göre 20 bin 543, resmi olmayan rakamlara göre ise 20 bin ila 40 bin arası kamu personeli disiplin affından yararlanacak. Devlet Personel Başkanlığı verilerine göre, 20 bin 543 personelin 9 bin 361'i uyarı, 5 bin 682'si kınama, 3 bin 123'ü aylıktan kesme, bin 551'i kademe ilerlemesinin durdurulması, 639'u devlet memurluğundan çıkarılma, 187'si ise diğer disiplin cezası aldı. Açığa alınan 639 memurun da tasarıdaki şartlara bağlı olarak yeniden göreve dönmeleri mümkün olabilecek. Teklifin kanunlaşması halinde disiplin affından yararlanan memurların terfi, atama, ikramiye ve emeklilik haklarının önündeki engeller kaldırılmış olacak.

Polis, Asker ve Yargı Mensupları da Aftan Yararlanmalı

Memur ve Kamu Görevlilerinin Disiplin Cezaları Hakkındaki Kanun Teklifi'nin kapsamının genişletilmesini isteyen Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, toplu görüşmeler sırasında yüz kızartıcı suçlar nedeniyle verilen disiplin cezaları hariç kamu görevlilerinin disiplin cezalarının affını istediklerini söyleyerek, tasarıdan sadece askeri personelle, askeri yargı üyelerinin farklı yasalara tabi oldukları gerekçesiyle kapsam dışı bırakılmasının yanlış olduğunu söyledi. Aksu, sözlerine şöyle devam etti: ?Meclis'e gelecek olan af tasarısında suç işleyen memurlardan zimmet, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik ve devlete karşı işlenen suçlar af kapsamı dışında tutulmaktadır. Bu saydıklarımızın dışında terfi durdurma cezası, maaş kesinti cezası vs. gibi disiplin suçu işleyen polis, asker ve yargı mensuplarının da çıkacak olan af yasası kapsamı içerisinde yer alması sağlanmalıdır Asker, yargı ve polislerde kamu çalışanıdır. Hükümetle yapılan toplu görüşmelerde ücret talebinde toplu olarak hepsi kamu çalışanı olarak değerlendirilmiştir. Asker, yargı, ve emniyet teşkilatının af kapsamı dışında tutulması Anayasamızın eşitlik ilkesine ve İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine aykırılık taşımaktadır. Yukarıda bahsedilen suçlar dışında kalan asker ve polis memurlarının disiplin suçlarının affedilmesi ve Meclis'e gelecek af tasarısında yer alması ve kanunun Meclis'ten çıkması için mücadele edeceğiz.?

Disiplin affı ve 50 madde bir an önce yasalaşmalı

Bundan sonra hükümetten beklentilerinin toplu görüşmelerde imzalanan 50 maddelik sosyal ve özlük haklara ilişkin teklifin de yasalaşması olduğunu ifade eden Aksu, özellikle kamu görevlilerinin grev, siyaset ve toplu eylem ve hareketlerde bulunma yasaklarının Anayasa ve diğer kanunlarda yapılacak değişiklikler çerçevesinde kaldırılmasını istedi.

Toplu görüşmelerde imzalanan 50 maddenin 3 ay içinde Meclis'e getirilmesi gerektiğini ancak geciktirildiğini kaydeden Aksu, ?Memurlara derece verilmesi ilk adımdır. Disiplin affı ve 50 maddenin de bir an önce Meclis'e getirilerek yasalaşmasını bekliyoruz. Hükümetin bu konuda daha acele davranarak toplu görüşmelerde elde ettiğimiz hakları memurlara vermesini istiyoruz? dedi.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber