Kamudaki 5 unvan, YÖK kararının uygulanmasını istiyor

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 31 Ağustos 2010 16:28, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YÖK Yürütme Kurulu 10.02.2010 tarihli toplantısında 23 Eylül 2008 tarih ve 27006 sayili Resmi Gazetede yayımlanan 2008/14094 Sayılı BKK'ya atıfta bulunarak bir karar almıştır.İlgili BKK maddesi şöyledir;?4- Teknik hizmetler sınıfında görev almak şartıyla jeolog, jeofizikçi, hidrojeolog, hidrolog, jeomorfolog, kimyager, fizikçi, matematikçi, istatistikçi, yöneylemci (Harekat araştırmacısı), matematiksel iktisatçı (Ekonometrici), Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi veya bölümlerinden mezun Şehir Plancısı, Yüksek Şehir Plancısı, Yüksek Bölge Plancısı, Erkek Teknik Öğretmen Okulu mezunları, fen memurları, teknikerler ve yüksek teknikerler, tütün ve müskirat eksperleri, tarım alet ve makineleri Uzmanlık Yüksek Okulu mezunları ile benzeri fen bilimleri ve teknik bilimler lisansiyerleri, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Teknoloji Bölümü Is ve Teknik Anabilim Dalı mezunları, Üniversitelerin Arkeoloji ve Sanat Tarihi, Sanat Tarihi, Arkeoloji, Antropoloji, Etnoloji, Hititoloji, Sümeroloji ve Klasik Filoloji (Latin Dili ve Edebiyatı, Yunan Dili ve Edebiyatı) bölüm ve/veya anabilim dallarından mezun olanlar, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulundan mezun olanlar öğrenimlerine göre tespit edilen giriş derece ve kademelerine bir derece,

YÖK Yürütme Kurulu; Folklor Araştırmacısı,Kütüphaneci,Arşivci,Kitap Patologu ve Sosyolog unvanlarının da 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin Ortak Hükümler (A-4) Numaralı Bendi kapsamına alınmasına UYGUN görüş vermiş ve bu görüşünü tüm kamu kurumlarına bildirmişti.Ardından yapılan yazışmalar neticesinde DPB ve Maliye Bakanlığı da YÖK kararına ve ilgili BKK'ya atıfta bulunarak kararı UYGUN mütalaa etmişlerdir.

Öte yandan süreçle ilgili MHP Kütahya Milletvekili sayın Alim Işık'ın TBMM'de verdiği yazılı soru önergesinin ( http://www2.tbmm.gov.tr/d23/7/7-15330s.pdf ) 2.Maddesinde şöyle bir ifade yer almaktadır.

Soru 2: YÖK kararının hukuki statüsü nedir? Bu karar Bakanlıkları bağlayıcı nitelikte midir?

Cevap 2: 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 43 üncü maddesinin (b) bendinde yer alan, "Aynı meslek ve bilim dallarında, eğitim - öğretim yapan üniversitelerde, eğitim- öğretim, metod, kapsam, öğretim süresi ve yıl içindeki değerlendirme esasları bakımından eşdeğer olması ve öğrenimden sonra kazanılan unvanların aynı ve elde edilen hakların eşdeğer sayılması hususu Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine; öğretmen yetiştiren birimler için belirtilen esasların tespiti Milli Eğitim Bakanlığı ile de işbirliği yapılarak, Yükseköğretim Kurulunca düzenlenir." hükmü çerçevesinde YÖK Yürütme Kurulu kararları tüm kamu kurum ve kuruluşları için bağlayıcı niteliktedir.

Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere YÖK Yürütme Kurulu'nun aldığı kararlar tüm kamu kurum ve kuruluşları için bağlayıcı niteliktedir ve YÖK Yürütme Kurulu Folklor Araştırmacısı, Kütüphaneci, Arşivci, Kitap Patologu ve Sosyolog unvanlarının 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin Ortak Hükümler (A-4) Numaralı Bendi kapsamına alınması gerektiğine karar vermiştir.

Öte yandan ,Kültür ve Turizm Bakanlığının adı geçen unvanların teknik hizmetler sınıfının yanı sıra ?657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin Ortak Hükümler (A-4) Numaralı Bendi kapsamına alınması ilişkin? Başbakanlığa yazdığı yazı sebebiyle Başbakanlık tekrar DPB ve Maliye Bakanlığı'na altı çizili ibare nedeniyle görüş talebinde bulunmuştur.DPB yapılacak olan bu düzenlemeyi de OLUMLU bulmuş ve kararını Başbakanlığa bildirmiştir.Ancak,Maliye Bakanlığı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin Ortak Hükümler (A-4) Numaralı Bendi kapsamına alınması ilişkin? düzenlemeye OLUMSUZ görüş bildirmiştir.Maliye Bakanlığı'nın verdiği bu OLUMSUZ görüş neticesinde ortaya bazı sıkıntılar ortaya çıkmıştır.

Maliye Bakanlığı'nın olumsuz görüş bildirmesine rağmen kamuda görev yapan Folklor Araştırmacısı, Kütüphaneci, Arşivci, Kitap Patologları ve Sosyologların Başbakanlığa çağrısı YÖK'ün verdiği kararın asıl ve uygulanması gereken karar olduğunu yöneliktir.Dolayısıyla hangi unvanın hangi bölüm mezunlarının hangi sınıfta ve hangi kanuni düzenlemede yer alacağına ilişkin yetkili ve bağlayıcı kurum YÖK'tür.Bu yüzden de adı geçen unvanların YÖK'ün ?657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin Ortak Hükümler (A-4) Numaralı Bendi kapsamına alınması ilişkin? kararının uygulanması hukuki bir zorunluluktur. Dolayısıyla da Başbakanlığın ,Bakanlar Kurulu'na sevketmek üzere hazırlayacağı kararnamede karara konu 5 unvanın ?657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36. maddesinin Ortak Hükümler (A-4) Numaralı Bendi kapsamına alınması ?nı sağlayacak bir düzenlemeyi içermesi gerekmektedir.

Maliye Bakanlığı'nın THS a/4'e OLUMSUZ görüş vermesi hem eşitliğe hem de hukuka (YÖK kararına) aykırıdır.Maliye Bakanlığı'nın yaptığı yanlıştan dönmesi ve adı geçen 5 unvanın THS a/4 kapsamına alınmasına OLUMLU görüş vererek düzenlemeyi en kısa zamanda Bakanlar Kurulu'na sevk etmesi emsal uygulamaların ve adaletin gereğidir?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber