Erdoğan'ın iletişim danışmanı yüzde 56 Evet oyu bekliyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 08 Eylül 2010 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Erol Olçak'ın ismini çok ama sesini nadiren duyarsınız. Medyada az çıksa da Olçak, Tayyip Erdoğan'ın en yakınındaki isimlerden, 16 yıldır iletişim danışmanı; AK Parti'nin de seçim kampanyalarını yürüten isim.

Hal böyle olunca, ?dağ taş evet afişi oldu? ve araştırmacı Adil Gür gibi gözlemcilerin dillendirdiği ?yoğun evet kampanyası ters tepmeye başladı? eleştirilerinin de doğrudan muhatabı Erol Olçak. Dün kendisine hem bu eleştirileri, hem de referandumun gidişatını sordum.

?Evet kampanyası kesinlikle ters tepmiyor? diye söze başladı Olçak. ?Referandumlar, kapsamlı içeriklerin oylandığı tercihlerdir. Kapsamlı içerikler seçmene farklı yönlerden anlatılmalıdır çünkü referandumda yanlışı düzeltme imkânı yok. Ama seçim psikolojisiyle referandum psikolojisi farklıdır. Seçim olsa, bir ideolojiyi ya da partiyi dönüp dönüp anlatmak geri tepebilir. Ama biz burada maddelere yoğunlaştık, bu doz bir anlatım seçmeni itmez. Zaten öyle olsaydı çok Coca Cola reklamı var diye az Cola içilirdi...?

Peki nasıl oluyor da dağ-tepe her yerde Evet afişleri var? İktidarda olmanın avantajını kullanıp mı bu etkiyi yarattınız?

?Seçimlerde outdoor planlamasını partiler değil, Yüksek Seçim Kurulu yapar. YSK partilere yazı gönderir, belli reklam alanlarını talep eden partilere eşit sayıda ve eşit ücretle verilir. Bir partiye fazla bir partiye az verilemez.?

?Ama CHP'nin Hayır ilanını hiç görmüyoruz? diye söze giriyorum. ?CHP talep etmediyse olmaz ki. İlçe seçim kurulundan izin alıp asabiliyorsunuz panoları. İstanbul'da ve birçok yerde talepte bulunmamışlar. Türkiye'de outdoor (billboard) pazarı ikisi Alman, biri Amerikan (Clear Channel, Wall, Strorer) olmak üzere üç yabancı şirketin elinde. Sayıların ne olacağına ise firmalar değil ilçe seçim kurulu karar veriyor.?

CHP eski İstanbul İl Başkanı Gürsel Tekin'in ?Biz firmalara gittik 55 milyon dolar istediler? yönündeki iddiasını soruyorum. Olçak bunun imkânsız olduğunu söylüyor. ?Billboard pazarının zaten yıllık cirosu o civarda. CHP ya da herhangi bir parti bu firmalara talepte bulunursa, bu firmalar AKP'ye hangi fiyattan veriyorsa diğer partilere de aynı fiyattan vermek zorundadır. Etrafta CHP afişi olmamasından biz değil CHP sorumlu.?

Olçak bir sürü rakam ve fiyat veriyor. Uzun sohbetimizin sonunda anlıyorum ki, CHP, referanduma hazırlıksız yakalanmış, İstanbul ve büyük şehirlerdeki billboard'lar için (İzmir istisna) geç kalmış. Gazete ilanları ve diğer iletişim mecralarında da öyle. ?Dağ tepe Evet afişi? sendromunda biraz da muhalefet sorumlu.

?Biz işimizi iyi yapıyoruz diye niye kabahatli olalım. Bunlar toplumsal mutabakat metinleri. Eğer bir değişiklik istiyorsan en açık haliyle ve en etkili mecralarda anlatmak zorundasın. Ak Parti Hakkâri'de de Ödemiş'te de bu değişikliği en açık haliyle anlatmak için her mecrayı doğru kullandı. Maddelerin eski ve yeni halini koyup anlattık.?

Erol Olçak referandumdan ?yüzde 56? evet çıkacağını düşünüyor. Sebebi, sadece billboard ya da reklam kampanyaları değil. Teşkilatların çok çalıştığından söz ediyor. AK Parti'yi 2002 ve 2007'de iktidara taşıyan sokak sokak amatör ruhlu saha çalışması. Israrla ?Genel başkanlarının mitinglerine rağmen CHP hâlâ sokakta yok? diyor.

Bir de halkoylamasının tabiatı Evet'e daha yatkın. Olçak'a göre değişime ?Evet? demek, ?hayır? demekten daha kolay. ?AK Parti toplumun önüne bir değişim koydu, ona oy istiyor. Bunun için de çok iyi bir anlatıcısı var: Tayyip Erdoğan. Bunun anlatılması mümkün. CHP ise mevcut sistemi, statükoyu anlatmaya çalışıyor. Statüko anlatılamaz, o yüzden kendi teşkilatlarını motive etmekte zorlanıyorlar. Sokakta hâlâ yoklar. Stratejileri çalışmıyor. Partide yeni olan tek şey Kemal Bey.?

CHP şu anda ne durumda? Olçak CHP oylarının yüzde 27'lerde olduğunu düşünüyor; Baykal döneminden yüksek, ama son aya göre 2 puan geride olduğunu söylüyor.

İşte referanduma beş kala AK Parti mekanizmasının beynindeki isimden kritik açıklamalar.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber