Ödüllü polise 'işkence' davası

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Eylül 2010 03:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Osman ASİLTÜRK / SABAH

Görevde gösterdiği üstün başarı nedeniyle ödüle layık görülen polis memuru Emel Şenel Soylu'ya işkenceden dava açıldı. Polis Soylu, yankesici şüphesiyle karakola götürülen öğretmen eşi bir kadını dövmekle suçlanıyor

Bakırköy'de yankesici suçlamasıyla pazar çıkışı gözaltına aldıkları öğretmen eşi 31 yaşındaki D.E.'yi karakolda dövdükleri öne sürülen polis memurları Emel Şenel Soylu'ya "işkence" den, Yakup Şahin'e ise "görevi kötüye kullanmak"tan dava açıldı. 14 yıl önce teröristlerle girdiği çatışmada yaralanarak felç olan babası Yaşar Şenel gibi polis olan ve gösterdiği üstün başarı ile ödül kazanan, "güven timleri" nde görevli Emel Şenel Soylu'nun 12 yıla kadar hapsi istendi. Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı'nın hazırladığı iddianameye göre, D.E. 13 Mart'ta, öğretmen olan eşi İ.E. ve 2 yaşındaki kızıyla birlikte alışveriş için Bakırköy'deki pazara gitti. Saat 12.30 sıralarında İ.E. kızıyla birlikte otomobilini almak için otoparka giderken, eşi D. E. de pazarın çıkışına doğru yürümeye başladı. Tam bu sırada Asayiş Şube Müdürlüğü Güven Timleri'nde görevli sivil polisler Ayşe Keseci ve Bener Kırtan yankesici olduğundan şüphelendikleri kadını durdurarak, kimlik sordu. İ.E. de polis memuru Yakup Şahin tarafından başka bir noktada durduruldu. Kimliğini göstermemek için direnen D.E., "Beni organ mafyası kaçırıyor" diye bağırmaya başladı. Toplanan kalabalığın saldırısından korkan polisler, D.E'yi zor kullanarak ekip otomobiliyle Osmaniye Polis Merkezi'ne götürdü. Burada yine "güven timleri"nde görevli polis memuru Emel Şenel Soylu yemekhaneye götürdüğü D.E.'nin boğazını sıkıp tokat attı. Burnu ameliyatlı olan E. can havliyle arkasını dönünce hamle yapan Soylu bu kez karnına tekme atıp yere düşürdü. Bu sırada İ.E. de polis merkezine geldi. Yapılan kimlik kontrolünde D.E.'nin herhangi bir suça karışmamış olduğu anlaşıldı. D.E. polislerden kendisini dövdükleri gerekçesiyle, polisler de D. E.'den direnip görevlerini engellediği gerekçesiyle şikâyetçi oldu. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde muayene olan D.E.'nin alnında, boynunda, omuzunda ve göğsünde morarmalar olduğu tespit edildi.

GEREKÇE: ROMAN'A BENZETTİK

Eşiyle birlikte savcılığa başvuran D.E., polislerden şikâyetçi olduğu ifadesinde "Kimliğime bakınca yanlış yaptıklarını anladılar. Sonra 'Seni Romanlara benzettik, hırsız sandık, kusura bakma, evine git' dediler" dedi. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Hüseyin Parlakkılıç, polis Emel Şenel Soylu'nun işkence suçundan yargılanmasını isteyerek, bunun gerekçesini de "Her ne kadar müştekinin basit tıbbi müdahale ile tedavi edilecek nitelikte yaralanmasına yol açacak mahiyette olan darp eyleminde bulunduğu kabul edilmiş ise de gözaltına alınmış, etkisiz hale getirilmiş ve devletin güvencesi altına alınmış bir kişiye karşı sırf kişisel garez ve öfke ile hareket ederek bedensel ve ruhsal acı çekmesine ve aşağılanmasına yol acaçak şekilde davranmıştır" diye açıkladı. Savcı, yaşananları yetkili makamlara bildirmeyen polis Yakup Şahin'in de görevi kötüye kullanmaktan 2 yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

İŞKENCE SUÇU

Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi iddianameyi kabul edince şüpheli polisler hakkında dava açılmış oldu. İşkence, TCK 94'te "Bir kişiye karşı insf an onuruyla bağdaşmayan ve bedensel veya ruhsal yönden acı çekmesine, algılama veya irade yeteneğinin etkilenmesine, aşağılanmasına yol açacak davranışları gerçekleştiren kamu görevlisi hakkında üç yıldan on iki yıla kadar hapis cezasına hükmolunur" ifadesiyle yer alıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber