Karadeniz ?evet'te hiç fire vermedi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 13 Eylül 2010 07:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Rize İl Teşkilatı ise oy kullanılan okulların önüne bilgisayarlı bir görevli yerleştirdi. CHP, seçmeni etkiledikleri gerekçesiyle buna itiraz etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın memleketi Rize'de referandumda yüzde 76 evet oyu çıkması üzerine Cumhuriyet Meydanı'nda horonlu kutlama yapıldı. Rize Belediyesi'ne ait otobüs üzerinde çalınan kemençeye eşlik eden Rizeliler dakikalarca horon tepti.

Bu arada evinin bahçesinde oynayan bir çocuk, nereden geldiği belli olmayan kurşunla yaralandı.

Referandum Doğu Karadeniz'de sakin başladı. Bayburt'ta yöresel giysi ehram, Rize'de ise keşan giyen kadınların oy kullanması ilginç görüntüler oluşturdu. Trabzon'da çeşitli suçlardan aranan yaklaşık 20 kişi oy kullanmaya geldikleri sandık başlarında polis tarafından gözaltına alındı.

CHP'den tepki

Referandum için oy kullanma işlemi Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki illerde saat 07.00'de başladı. Rize'de Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün üçüncü sürgün yaş çay alımlarına Referandum nedeniyle ara vereceğini duyurmasının ardından özellikle kırsal bölgelerde vatandaşların oylamaya yoğun katılım gösterdiği belirtildi.

Rize Belediyesi de hoparlörlerden oylamanın saat 07.00'de başladığını ve saat 16.00'da sona ereceğini anons etti.

AK Parti Rize İl Teşkilatı ise oy kullanılan okulların önüne bilgisayarlı bir görevli yerleştirdi. Görevliler oy kullanacağı sandığı bilmeyen vatandaşlara sandık numaralarını tespit ederek yardımcı oluyor. Oy kullanmak için yanlış okula gelen bazı kişiler ise AK Parti görevlilerinin yardımıyla araçlarla oy kullanacakları binalara taşındı.

Orta Karadeniz

Trabzon'da oy sandıkları başında çok fazla yoğunluk olmadığı göze çarptı. Referandum günü bölgede yazdan kalma bir gün yaşandı. Meteoroloji yetkilileri akşam saatlerine kadar bölge genelinde yağış beklenmediğini bildirdi.

Orta Karadeniz'de sabah saatlerinde oy verme oranı düşük olurken, öğle saatlerine doğru sandık önlerinde kuyruk oluştu. Samsun, Sinop, Ordu, Amasya ve Çorum İllerinde 2 milyon 148 bin 875 seçmen oy vermek için sandığa gidecek.

Daha önceden yapılan tüm uyarılara rağmen kimliğini unutanların olması nedeniyle seçmenler sandık görevlileri tarafından bir kez daha uyarılarak üzerinde TC kimlik numarası yazılı geçerli kimlik belgesinin yanlarında olması gerektiği vurgulandı.

İlginç kabin

Trabzon ve Rize'de oy verilen kabinler ilginç görüntüleriyle dikkat çekti. Trabzon'daki bazı okullarda sandık kurulu görevlileri, vatandaşların oy pusulalarına mührü çevreden görülmeden basması için kendi tasarladıkları kabinleri hizmete soktu. Büyük karton kutuların kabin şeklinde yırtılmasıyla oluşturulan bölümlerde oylarını kullanan vatandaşlar, daha sonra zarflarını sandığa attı.

Rize'de de sınıflardaki sıraları ve öğretmen dolaplarını kabin oluşturacak şekilde üst üste ve yan yana dizen görevliler, vatandaşların oylarının gizliliğini korumaya çalıştı.

Rize'nin Ak Partili Belediye Başkanı Halil Bakırcı, oy sandıklarını dolaşarak sandık kurulu görevlileri ve vatandaşlarla sohbet etti.

Rize Belediyesi görevlileri de, sandık kurulundaki görevliler ve okullardaki polislere kıymalı pide, ayran ve sudan oluşan kumanya paketleri dağıttı.

Bu arada Ak Partililerin okul önlerine yerleştirdiği ve nerede oy kullanacağını bilmeyen vatandaşlara yardımcı olan bilgisayarlı görevlilere, CHP seçmenini etkiledikleri gerekçesiyle itiraz etti. CHP'nin itirazı üzerine seçim kurulu yetkilileri, Ak Parti görevlilerini okul dışına çıkardı ancak bu kez de Ak Parti itiraz edince görevliler yeniden eski yerlerine döndü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber