ÖSYM'de yüksek düzeyde güvenlik açığı

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 16 Eylül 2010 08:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

KPSS sorularını sızdıranların isimlerinin Kafes Eylem Planı'nda yer aldığı iddiası savcılığı harekete geçirdi. ÖSYM binasına dün yapılan baskında odalarda böcek araması da yapıldı

Kopya skandalıyla sarsılan Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) dün ikinci kez polis baskınına sahne oldu. Sınav komisyonu üyesi Gönül Tütüncü'nün eşi Mustafa Tütüncü ile S.Ö, N.A, H.Y. adlı görevlilerin isminin Ergenekon'un Kafes Eylem Planı'nda yer aldığı bilgisi savcılığı harekete geçirdi. Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan ÖSYM'nin Ankara Bilkent'teki binasına Bilişim Suçları ile Mücadele Müdürlüğü'nden 100 polisin katılımıyla operasyon düzenledi.

İNTERNET BAĞLANTISIYLA GÜVENLİK AÇIĞI

Savcı Sakınan, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan'ın bilgisine başvurdu. Baskında, daha önce incelemeye alınan sınav komisyonu dışındaki diğer bilgisayarlara da el kondu. Üst düzey bürokratların da dahil birçok odada dinleme cihazı ?böcek' araması yapıldı. Uzmanlar, dahili ağ ve internet bağlantısı olmaması gereken soruların hazırlandığı bilgisayarların internete bağlandığını ve yüksek güvenlik açığı olduğunu belirledi.

?SORULARA NE KADAR MÜDAHALE EDEBİLİRİZ?

ÖSYM'de öğle saatlerine kadar süren aramada her ayrıntı kamerayla kayıt altına alındı. Savcılık kaynakları ÖSYM Başkanı Yarımağan'ın ortaya attığı ve ?soruların son kez yüksek sesle okunurken telekulak yöntemiyle çalındığı' iddialarını ise ?hayali' olarak değerlendirdi. Ergenekon sanığı Levent Bektaş'ın ofisinde ele geçirilen Kafes Eylem Planı'ndaki belgeler, ÖSYM'ye sızıldığının işaretlerini vermiş, belgelerde geçen 4 ismin yanında ?Sonuçlara ne kadar müdahale edebiliyoruz? cümlesi dikkat çekmişti. 4 isim arasından ?tek muhatap belirlenmesi' talimatı verilirken, N.A. ve S.Ö. arasındaki gönül ilişkisinin değerlendirilmesi de isteniyor. ? ZAFER KÜTÜK-MUSTAFA TÜRK

Suçu ve faillerini arıyoruz

İnceleme yaptığı ÖSYM binasından öğle saatlerinde ayrılan Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan YÖK'e giderek Denetleme Kurulu Başkanı Mustafa Solak ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile görüştü. Yaklaşık yarım saat YÖK'te kalan Sakınan çıkışta savcılık soruşturması gizli yürütüldüğü için bilgi vermesinin mümkün olmadığını söyledi. Böcek araması yapıldığı ve incelemenin matbaada yoğunlaştığıyla ilgili sorulara yanıt vermeyan Sakınan ?Geniş çaplı olduğu için soruşturma süresiyle ilgili de bir takvim veremem. Sınavın iptali veya sınavların yapılmasına ilişkin yetki savcılıkta değil, kurulda. Bu idari bir işlem. Dolayısıyla takdir bize ait değil. Biz suç veya suçun faillerini arıyoruz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber