SEKA işçisini ayda 1.5 trilyona belediye kurtardı

Haber Giriş : 11 Mart 2005 11:52, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SEKA'da uzlaşma sağlandı ve fabrika ile birlikte 706 işçi Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, işçilerin belediyeye aylık maliyetinin 1.5 trilyon lira olacağını açıkladı.

İZMİT SEKA'nın kapatılma kararına karşı işçilerin başlattığı eylem, ?İşletmenin tesisatı, arazisi, işletme hakkı ve işçileriyle birlikte Kocaeli Belediyesi'ne devredilmesi' formülünde tarafların uzlaşmaları üzerine dün sona erdi. 706 SEKA işçisi, dün itibariyle belediye işçisi oldu.

ÇÖZÜMÜN MİMARI:

Hükümet'in sorunun çözümü için görevlendirdiği Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Kocaeli Belediyesi ile Türk-İş ve Selüloz-İş arasında önceki gece Denizcilik Müsteşarlığı'nda yapılan görüşmeler uzlaşmayla sonuçlandı. Taraflar, kararı dün Ulaştırma Bakanlığı'nda düzenledikleri basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı. Bakan Yıldırım, sağduyulu çözüm sonucunda ülkenin ve çalışanların kazançlı çıktığını belirtti. Yıldırım, ?Çözümün mimarı' olarak tanımladığı Başbakan Tayyip Erdoğan'a, Kocaeli Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu'na özellikle teşekkür etti.

MAĞDUR ETMEDEN ÇÖZDÜK:

SEKA'nın 18 Şubat 2005 itibariyle kapatılma kararı alındığını anımsatan Yıldırım, başlangıçta piyasanın yüzde 100'üne hakim olan SEKA'nın pazar payının yüzde 4'e kadar düştüğünü, şu anda da üretim yapmadığını anlattı. Yıldırım, devirle birlikte işçilerin Kocaeli Belediyesi ile yeniden iş sözleşmesi yapacaklarını belirterek, ?İşçilerimiz, eşleri ve çocukları rahat olsunlar. Çalışanlar mağdur edilmeden sorun çözüldü' dedi. Türk-İş Başkanı Salih Kılıç da bu çözümü SEKA işçisinin de yüzde 85-90 oranında benimsediğini kaydederek, Bakan Yıldırım'a teşekkür etti.

SEKA'DAKİ HAKLAR VERİLDİ:

Binali Yıldırım, SEKA'nın kapatılmasına ilişkin ÖYK kararının geçerli olduğunu, devir sözleşmesinde fabrikanın üretime devam edeceği konusunda bir ibare bulunmadığını bildirdi. SEKA'daki tüm haklarının işçilere verildiğini anlatan Yıldırım, Hükümet açısından bir karar değişikliği olmadığını savundu. Yıldırım, hiçbir kişi ve firmanın zarar eden bir kuruluşu yaşatmaya çalışmayacağını belirterek, ?Zarar etmesine rağmen devlet yaşattı. Ama geldiğimiz nokta ortada' dedi.

ÜRETİM NE OLACAK:

Yıldırım, fabrikanın üretime devam etmeyeceğine SEKA işçileri ve Belediye Başkanının karar vereceğini söylerken, Başkan da, ?İnceletmeden bir şey söyleyemem' dedi. Karaosmanoğlu da, İzmit Büyükşehir'in 4.5 milyar dolarlık iç ve dış borç yükü ile Türkiye'nin en borçlu belediyesi olduğunu belirterek, ?Ancak son yasa değişikliği ile aylık ortalama 3 trilyon lira olan gelirimiz 25 trilyon liraya yükseldi. Ayrıca, Köy Hizmetleri'nin İstanbul ve Kocaeli Bölge Müdürlükleri de bize verildi. Bundan sonra işimiz daha kolay' dedi. Başkan, yaklaşık 700 işçinin Belediye'ye toplam maliyetinin ayda 1.5 trilyon lira olacağını bildirdi.

Başlık parası fazla oldu

KOCAELİ Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, SEKA'nın İzmit'le özdeşleştiğini belirterek, SEKA işçisinin bundan sonraki yaşamını Belediye çalışanı olarak İzmit halkına hizmet ederek sürdüreceğini söyledi. Karaosmanoğlu, şunları söyledi: ?Biz belediye olarak ağır bir yükün altına girdik. 700 işçi belediyeye katılıyor. Zaten belediyeyi devralırkenki işçi sayımız da fazlaydı. SEKA çalışanları ile nikah yaptık, ama başlık parası biraz fazla oldu. Ama bunu hizmet enerjisine dönüştüreceğimize inanıyorum.'

İbrahim Karaosmanoğlu, SEKA İzmit İşletmesi'nin arazisi, makineleri ve işletme hakkının, işçileriyle birlikte belediyeye devredilmesiyle ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi.

SEKA'dan kaç işçinin belediyeye geleceğinin kesinlik kazanmadığını, ancak emekliliği gelen 70-80 personel çıkıldığında yaklaşık 650 işçinin belediye bünyesine alınmasının beklendiğini ifade eden Karaosmanoğlu, SEKA'nın yanı sıra Köy Hizmetleri'nin de belediyeye devredildiğini ve buradan da yaklaşık 400 işçi geleceğini kaydetti.

Personel sayısındaki bu artışın belediyeye aylık yaklaşık 2 trilyon lira yük getireceğini ve belediyenin bugünkü konumuyla bunu karşılamakta zorlanacağını belirten Karaosmanoğlu, ''Hükümetimizin bu konuda bize destek olacağını, işçi ücretleri konusunda kaynak sağlayacağını umuyor, biliyoruz'' dedi.

İşçilerin istihdamında bir sorun yaşanmayacağını bildiren Karaosmanoğlu, şöyle konuştu:

''Belediyemizin sınırları geçen yıl yapılan düzenlemeyle 11 kat genişledi. Kocaeli'nde 7 ilçe, 45 belediye ve 246 köye hizmet götürüyoruz. Yani istihdam alanımız geniş, (işçilerimizi nerede çalıştıracağız) diye bir sorununuz yok. İlk aşamada, yaklaşık 200 işçiyi, fabrikanın devir işlemleri tamamlanıncaya kadar burada konuşlandırmayı planlıyoruz. Diğer işçilerin ise nerede, hangi birimde çalışacağını şimdiden söylemek mümkün değil.''

Hálá kaygılıyız

SELÜLOZ- İş Sendikası Genel Başkanı Ergin Alşan, protokole rağmen kaygıları olduğunu, bu nedenle tercihi işçilere bıraktığını söyledi. Alşan, ?Gönül ister ki Büyükşehir Belediyesi, yıllarca emek veren ve kendilerini bu sektörde yetiştirmiş, hazır, kalifiye işgücü ile bu fabrikayı çalıştırsın' dedi. Oylama sonrasında görüşlerini dile getiren SEKA işçileri, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin fabrikayı bir formül bulup mutlaka işletmesini beklediklerini söyledi.

50 gün direndiler ?çözüm'ü oyladılar

ULAŞTIRMA Bakanı Binali Yıldırım'ın başkanlığında yürütülen görüşmelerde ?Fabrika da işçiler de belediyeye geçsin' formülü bulununca, Selüloz İş Sendikası Genel Başkanı Ergin Alşan, ?Ben işçiye danışmadan bu protokolü imzalamam' dedi. Yaklaşık 50 gündür işyerlerini terketmeme eylemi yapan SEKA işçileri de bu konuda oylama yapmayı kararlaştırdı. Dün saat 10.00 sıralarında üzerinde ?Evet' ve ?Hayır' yazılı oy pusuluları hazırlandı ve yemekhanenin ortasına sandık kuruldu. 706 işçiden 585 oylarını kullandı. İşçilerden 510'u protokole ?Evet' oyu kullanırken 61 işçi ?Hayır' dedi, 14 işçi ise boş oy kullandı. Selüloz- İş Sendikası yetkilileri, SEKA İzmit Fabrikası'nda çalışan işçi sayısının eylem başladığı tarihte 734 olduğunu, 16 işçinin kendi istekleri ile SEKA Silifke Fabrikası'na gittiğini, 12 işçinin ise emekli olduğunu belirtti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber