Öğretmenlerin zorunlu hizmet bölgeleri değişiyor

Haber Giriş : 12 Mart 2005 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki habere ilişkin daha kalıcı görüş alış verişi için Forum bölümü, "Eğitim Öğretim Hizmetleri" kategorisini kullanabilirsiniz.

Milli Eğitim Bakanlığı, öğretmenlerin zorunlu hizmet yapması gereken illerde değişiklik yapıyor. Öğretmen ihtiyacı fazla kalmayan Amasya, Zonguldak ve Gaziantep gibi 13 ili zorunlu hizmet yapılacak iller kapsamından çıkarmaya hazırlanan bakanlık, batı illerindeki geri kalmış ilçeleri de zorunlu hizmet kapsamına alıyor.

Köylerde görev yapan öğretmenlere ise 4 yerine 6 ve 8 hizmet puanı fazladan verilmesi planlanıyor.

Personel Genel Müdürlüğü'nün hazırlayıp bakanlıktaki diğer genel müdürlüklerin görüşüne sunduğu Öğretmenlerin Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği Taslağı'na göre, öğretmenlerin zorunlu hizmet bölgeleri değişiyor. Buna göre zorunlu hizmet kapsamında olmayan gelişmiş illerin az gelişmiş ve şehre uzak olan D ve E sınıfındaki ilçeleri de zorunlu hizmet kapsamına alınıyor. Taslağın yürürlüğe girmesi halinde örneğin Ankara'nın Haymana ve Çamlıdere, Adana'nın Aladağ, Feke, Karaisalı, Antalya'nın Akseki ve Gündoğmuş, Bursa'nın Orhaneli ve Büyükorman gibi ilçeleri de zorunlu hizmet bölgeleri olacak. Bu ilçelerde zorunlu hizmeti tamamlamak için öğretmenlerin 5 yıl çalışması gerekecek. Bu ilçelerde daha önce 5 yıl çalışmış olanlar da zorunlu hizmetini yapmış sayılacak. İstanbul ve İzmir'in D ve E sınıfında ilçesi bulunmuyor. Diğer taraftan bedensel engeli, değerlendirme komisyonunca değerlendirmeye alınan öğretmenlerden özel yaşamında desteğe ihtiyacı olduğu belirtilenler zorunlu hizmetten muaf olacak.

Zorunlu hizmet kapsamında yer alan 13 il ile 2 ilçe, bu kapsamdan çıkarılıyor. Çanakkale'nin Gökçeada ve Bozcaada ilçeleri ile Amasya, Aksaray, Bartın, Çorum, Gaziantep, Karaman, Karabük, Kırıkkale, Osmaniye, Samsun, Sinop, Trabzon ve Zonguldak illeri zorunlu hizmet dışına alınıyor. Böylece zorunlu hizmet yapılacak il sayısı 51'den 38'e iniyor. Öğretmenlerin 3. hizmet bölgesi sayılan Ağrı, Hakkari ve Batman gibi illerde 3 yıl, 2. hizmet bölgesi olan İstanbul, Kahramanmaraş ve Yozgat gibi illerde ise 4 yıl çalışması gerekiyor.

Öğretmenlerin görev yaptığı yerlere göre verilen hizmet puanlarında da bazı değişiklikler yapılıyor. İl veya ilçelerin belde statüsündeki hizmet alanlarında geçirilen her yıla, o il veya ilçenin dahil olduğu sınıf için öngörülen puana 2 puan eklenmesine devam edilecek. Ancak köylerde geçirilen her yıla 4 yerine 6 puan fazladan verilecek. D ve E sınıfı ilçelerin köylerinde görev yapan öğretmenlerin puanlarına ise 8 puan ilave edilecek. Yeni düzenlemelerle öğretmen gönderilmesinde zorluk çekilen köy ve ilçelere daha kolay öğretmen gönderilmesi amaçlanıyor.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber