Meteoroloji Mühendisleri Odası: 'Bin yılın kışı' iddialı bir önerme

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Ekim 2010 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Recai KÖMÜR / SABAH

Erciyes, Ilgaz ve Toroslar'ın ardından dün Kartalkaya ve Süphan'a ilk kar yağdı. Meteoroloji yetkilileri soğuk hava konusunda vatandaşları uyardı

Kış erken geldi; genellikle kasımda yağan kar, bu yıl ekimde geldi. Geçtiğimiz günlerde Erciyes, Ilgaz ve Toroslar'a, dün de Kartalkaya ve Süphan'a ilk kar yağışı gerçekleşti. Meteoroloji yetkilileri İstanbul'da soğuk hava uyarısı yaptı ancak kar yağışının beklenmediğini belirtti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, ülke genelinin büyük bir bölümünde sağanak yağışların etkili olacağı, yağışların İç Anadolu'nun doğusu, Orta Karadeniz ile Giresun, Adana, İçel, Osmaniye, Hatay, K.Maraş, Ankara'nın doğu çevrelerinde kuvvetli olmasının beklendiği belirtildi. Buna göre, hava sıcaklığı, batı bölgelerde 4 ila 6, İç Anadolu'nun batısı, Batı Karadeniz'in iç kesimleri ile İç Ege'de 8 ila 10 derece azalacak. Genellikle kuzey ve kuzeydoğu yönlerden hafif, arasıra orta kuvvette esecek rüzgar, Marmara'da kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde (50-65 km/saat) kendini gösterecek. Kuvvetli rüzgarın, İstanbul ile Çanakkale başta olmak üzere, Marmara'da kuzey ve kuzeydoğu (Poyraz) yönlerden kuvvetli ve yer yer kısa süreli fırtına şeklinde eseceği kaydedildi; vatandaşların tedbirli olması istendi. İstanbul ve çevresinde kar beklenmediğini, söyleyen Meteoroloji İstanbul Bölge Müdürü Mustafa Yıldırım, cuma ve cumartesi günü kuvvetli yağış ve kısa süreli poyraz fırtınası beklendiğini vurguladı.

SEZON ERKEN AÇILABİLİR

Önümüzdeki hafta ise sıcaklığın mevsim normallerine dönmesi bekleniyor. Sonbaharın, mevsim normallerinde, kışın ise sert geçeceği ifade ediliyor. Kartalkaya'da kar kalınlığı yer yer 10 santimetreye ulaştı. Otel yetkilileri, kar yağışının böyle devam etmesi halinde kayak sezonunun erken açılacağını bildirdi. 4 bin 84 metre yüksekliğindeki Süphan Dağı ile Ardahan'daki 3 bin 197 metrelik Kısır Dağı'nın zirvesine de kar yağdı. Yağışların, hafta sonu yüksek kesimlerde karla karışık yağmur şeklinde olabileceği belirtildi.

'Bin yılın kışı' iddialı bir önerme

Meteoroloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Taşcı, bazı bilim adamlarının son bin yılın en soğuk kışının yaşanacağı yolundaki açıklamalarına ilişkin olarak şunları söyledi: "Bu önerme çok iddialıdır. Çünkü, pek çok gelişmiş ülkedeki sıcaklık kayıtları ancak birkaç yüz yıllıktır. Gulf Stream akıntısı Meksika Körfezi'nden itibaren Kuzeybatı Avrupa'yı etkileyen sıcak su akıntısıdır. Okyanusta daha az yoğun olan sıcak su kütlesi, Atlantik Okyanusu üzerinden Kuzeybatı Avrupa denizlerine kadar ulaşır ve etkili olduğu bölgelerde iklimin daha ılıman olmasına neden olur. Örneğin Kuzeybatı Avrupa ülkeleri ile aynı enlemde bulunan Sibirya söz konusu ülkelere nazaran daha soğuktur.''

'SPEKÜLASYON'

Taşcı, "Birtakım çalışmalar yapılmadan gelen açıklamalar spekülasyondan öteye gitmeyecektir. Ülkemizde, önümüzdeki üç aylık periyottaki (kasım, aralık ve ocak) hava durumuna ilişkin, Amerikan National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) kurumunun hazırladığı mevsimsel tahmin verileri analiz edilmiştir. Özellikle yurdumuzun orta ve kuzey kesimlerinde, ortalama sıcaklığın, geçmiş değerlerden 0.6 derece daha düşük olacağı öngörüsünde bulunulmuştur. Ancak mevsimsel tahminlerin tutarlılık oranının düşük olma durumu da göz önünde bulundurulmalıdır'' dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber