Referandum sonrası Anayasa Mahkemesi'nin yeni yapısı tamamlandı

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 15 Ekim 2010 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Referandumda kabul edilen anayasa değişikliğinin ilk sonuçları Anayasa Mahkemesi üyeliği seçimlerinde uygulandı.

Yüksek Mahkeme'nin üye sayısı önceki gün itibarıyla tamamlandı. Anayasa değişikliğinin yürürlüğe girdiği gün Anayasa Mahkemesi'nin mevcut 4 yedek üyesi asıl üye sıfatı kazanmıştı. TBMM'nin Sayıştay ve baroların gösterdiği adaylar arasından 2 üyeyi seçmesiyle mahkemenin 11 olan üye sayısı 17'ye çıktı. Meclis'in seçtiği iki üye için 17 Ekim Pazartesi günü yemin töreni yapılacağı belirtildi. Üyelerin yemin işleminin tamamlanmasının ardından mahkemenin artık 17 üyeyle toplantı yapması ve salt çoğunlukla (9 oy) karar alması bekleniyor.

Anayasa değişikliğine dahil geçici 18. maddeye göre, Anayasa Mahkemesi'nin mevcut yedek üyeleri Fettah Oto, Recep Kömürcü, Alparslan Altan ve Burhan Üstün asıl üye oldu. Yedeklikten asıl üyeliğe geçen 4 isim, yaş haddinden (65) emekliye ayrılacakları tarihe kadar görev yapacak. Asıl üye olan Fettah Oto 1, Recep Kömürcü 10, Burhan Üstün 11, Alparslan Altan 23 yıl sonra emekliye ayrılacak. Meclis'in seçtiği iki isim ise 12 yıl görev yapacak.

Anayasa Mahkemesi, iki bölüm ve Genel Kurul halinde çalışacak. Bölümler, başkan vekili başkanlığında dört üyenin katılımıyla toplanacak. Genel Kurul ise en az 13 üye ile toplanacak. Kararlar ise salt çoğunlukla, Genel Kurul'da 9, ilgili dairede 3 üyenin oyuyla alınacak. Siyasî partilere ilişkin kapatma davaları ile iptal, itiraz davaları ve Yüce Divan yargılamalarına Genel Kurul bakacak. Genel Kurul, anayasa değişikliklerinin iptali, siyasî partilerin kapatılması gibi konularda kararı 'nitelikli çoğunlukla' (üçte iki oyçokluğuyla en az 11 üye) verebilecek.

HSYK SEÇİMLERİ PAZAR GÜNÜ GERÇEKLEŞECEK

Anayasa değişikliği sonrası yeni Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) da 22 asil 12 yedek üyeden oluşacak. Kurul için adli ve idari yargıda görev yapan 11 bin hakim ve savcı 17 Ekim'de sandık başına gidiyor. Adli yargıdan 8 asil, 4 yedek üye; idari yargıdan ise 3 asil 2 yedek üye seçilecek. Yargıtay ise 18 Ekim'de 3 asil 3 yedek üye seçecek. Danıştay'ın ise 2 asil 2 yedek üyeyi 20 Ekim'de seçeceği belirtiliyor. Türkiye Adalet Akademisi ise bir asil bir yedek üyeyi 19 Ekim'de belirleyecek. Kurul'a Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, avukat ve hukukçu akademisyenler arasından 4 üye atayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber