Standartlara uymayan sobalar zehirlenmelere neden oluyor

Kaynak : Bugün
Haber Giriş : 18 Ekim 2010 14:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Soğuk havaların gelmesiyle birlikte, sobalar evlerin baş köşelerindeki yerini aldı. Ancak sobaların kurulmasıyla her kış olduğu gibi, karbonmonoksit zehirlenmeleri de başladı.

Standartlara uygun olmayan sobaların gaz zehirlenmelerine neden olduğu belirtildi.

Soba zehirlenmelerinin birçok nedeni var. Ters esen rüzgâr, bacaların dolu olması ve rüzgârlı havalarda gece yatarken kömür atılması, korbonmonoksit zehirlenmesine yol açıyor. Ancak göz ardı edilen önemli nedenlerden biri de ucuz sobalar.

Soba ustası Yasin Gönen, can güvenliğinin sağlanması için kaliteli soba kullanılmasını tavsiye ediyor. Kaliteli sobanın yanında kaliteli kömürün de önemli olduğunu belirten Gönen, bacaların mutlaka temizlenmesi gerektiğin belirtiyor. Soba kurarken de dikkatli davranılması gerektiğini belirten Gönen, "Baca ve borular temizlenmelidir. Baca yüksekliği yeterli olmalıdır ve çatının en yüksek noktasından bir metre yüksek olmalıdır."dedi.

Baca içi çapının da en az 13 santimetre olması gerektiğini dile getiren Gönen, boruların ebatlarının da aynı olmasına dikkat edilmesini tavsiye etti. Gönen, ayrıca bacaların erken soğuyup dumanı yoğunlaştırmaması için, bacalardaki et kalınlığının da en az 10 santimetre olmasının önemli olduğunu söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber