Yargıtay'dan yeni TCK'da değişiklik isteği...

Haber Giriş : 15 Mart 2005 12:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Adalet Komisyonu'nda, 1 Nisan'da yürürlüğe girecek Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) değişiklik içeren yasa teklifi, alt komisyona sevk edildi. AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü, teklifle yapılmak istenen değişikliğin gerekli olduğunu, bu konudaki ısrarın ise Yargıtay'dan geldiğini bildirdi.

Adalet Komisyonu, AK Parti Konya Milletvekili Kerim Özkul'un, yeni TCK'nın çeşitli maddelerinde değişiklik öngören yasa teklifini ele aldı.

Teklif üzerinde görüşlerini dile getiren CHP'li milletvekilleri, daha yürürlüğe girmeden yasa üzerinde değişiklik yapılması istemine karşı çıktı.

CHP Antalya Milletvekili Feridun Fikret Baloğlu, "takdiri indirim nedenleri"ni düzenleyen maddede, indirim oranının beşte bir yerine altıda bire çekilmesini, "lehe aykırı bir durumun geriye alınması" olarak değerlendirerek, bunun doğru olmadığını savundu.

CHP Çorum Milletvekili Feridun Ayvazoğlu, "böyle bir teklifle TCK'nın delinmesinin kabul edilemeyeceğini" kaydetti. Henüz yürürlüğe girmeyen yasa üzerinde çeşitli konularda eleştiriler olduğunu, basını ilgilendiren maddelerin yanı sıra çok çeşitli değişiklik isteğinin gündeme geldiğini belirten Ayvazoğlu, bunların bir bütün içinde esaslı olarak ele alınması gerektiğini ifade etti. Ayvazoğlu, teklifin geri çekilmesini istedi.

AK Parti Kastamonu Milletvekili Hakkı Köylü ise teklifle yapılmak istenen değişikliğin gerekli olduğunu belirterek, bu konudaki ısrarın ise Yargıtay'dan geldiğini bildirdi. Takdiri indirim nedenlerinin beşte bire indirilmesinin, Yargıtay'a milyona yakın dosyanın gelmesine neden olacağının ifade edildiğini kaydeden Köylü, altıda bire indirilmesinin "cezanın bölünmesini kolaylaştıracağını" söyledi.

İmar kirliliği için getirilen ağır cezaların İstanbul'da büyük tepkiye neden olduğunu anlatan Köylü, "İstanbul'da, Tarım Bakanlığı ve belediyeler, küçük esnafı sınai faaliyet olarak kabul etmiş. Bunların yüzde 95'inin yapı kullanım izni yok. Yasanın bu şekilde yürürlüğe girmesi halinde binlerce küçük esnaf mağdur olacak" dedi.

Komisyon Başkanı Köksal Toptan, 1 Nisan'a kadar bazı düzenlemeler yapılması gerektiğini belirterek, bunun en kısa sürede yapılması zorunluluğuna işaret etti. Toptan, basın ve diğer konulardaki değişiklik istemlerinin alt komisyona iletilmesini istedi.

Görüşmelerin ardından teklif, alt komisyona sevk edildi. Teklifin, önümüzdeki hafta Komisyon'da görüşüleceği bildirildi.

milliyet



Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber