9 ilde fuhuş operasyonu... Genelkurmay'da arama: Çoğu asker 35 gözaltı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Ekim 2010 13:50, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

- ''Şantaj ve askeri casusluk'' iddialarına ilişkin soruşturma kapsamında, 45'i muvazzaf asker toplam 49 kişiye yönelik operasyon çerçevesinde, TÜBİTAK ve Genelkurmay Başkanlığı Elektronik Sistemler Komutanlığının da (GES) aralarında bulunduğu 100'e yakın adreste arama yapıldığı öğrenildi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Savcılarından Fikret Seçen'in yürüttüğü soruşturma kapsamında, İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir, Gölcük ve Karamürsel gibi il ve ilçelerin de aralarında bulunduğu 9 şehirde, 4'ü TÜBİTAK görevlisi, 45'i muvazzaf asker toplam 49 kişiye yönelik, TÜBİTAK ve Genelkurmay Başkanlığı GES Komutanlığının da olduğu 100'e yakın adreste operasyon gerçekleştiği belirtildi.

Adreslerde yapılan aramaların, şüphelilere yönelik Türk Ceza Kanunu'nda yer alan, ''Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri yok etmek, tahrip etmek ve bunlar üzerinde sahtecilik yapmak'', ''Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etmek'' ve ''Gizli kalması gereken bilgileri siyasal ve askeri casusluk maksadıyla temin etmek'' suçlamaları iddiasıyla gerçekleştiği ifade edildi.

Genelkurmay Başkanlığı GES Komutanlığı ve TÜBİTAK'ta yapılan aramalarda Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıklarına ait belgelerin ele geçirildiği, soruşturma şüphelilerinin yabancı servislerle irtibatlarının da araştırıldığı kaydedildi.

-14 KİŞİ, 8 KASIMDAN SONRA İFADEYE GELECEK-

Kendilerine yönelik operasyon yapılanlardan 4 TÜBİTAK görevlisinin de yer aldığı 35 şüpheli hakkında gözaltı kararı verilen soruşturma kapsamında, haklarında 'zorla getirilme' kararı verilen Tuğamiraller Şafak Yürekli ile Fahri Can Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu 14 kişinin, ifade vermeleri için, 8 Kasım 2010'dan itibaren Merkez Komutanlığı görevlilerince Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesine getirilmelerinin istendiği öğrenildi.

Soruşturma kapsamında, çok sayıda asker ve askeri öğrencinin Merkez Komutanlığında talimatla ifadeleri alınmıştı. Soruşturma dosyasından ayrılan ''fuhuş'' suçlamalarına yönelik dosya kapsamında 23 kişi tutuklanmıştı.

Bu kapsamda, emekli Tuğamiral Türker Ertürk, Tümamiral Mücait Şişlioğlu, Koramiral Deniz Cora, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz ve Tuğamiral Sinan Ertuğrul'un 'mağdur' sıfatıyla ifadeleri alınmıştı.

Soruşturmada, TÜBİTAK ve Genelkurmay Başkanlığı, savcılığın talebi üzerine bazı şüphelilerin evinde ele geçirilen belgelerin 'Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler' olduğuna dair rapor göndermişti.


- ''Özel hayatın gizliliğine ilişkin'' soruşturma kapsamında 9 ilde 49 adreste yapılan operasyon çerçevesinde, 35 kişi gözaltına alındı.

Alınan bilgiye göre, özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının, ''fuhşa aracılık ettikleri, bu şekilde bazı bürokratlar ile askerlere ilişkin ele geçirdikleri bilgiler ile görüntüleri kullanarak şantaj ve casusluk yapmayı amaçladıkları'' öne sürülen kişilere yönelik soruşturması kapsamında, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinden alınan karar üzerine, 9 ilde askeri birliklerin de aralarında bulunduğu 49 adreste arama yapıldı.

Operasyon kapsamında emekli albay İ. S'nin de aralarında bulunduğu 35 kişi gözaltına alınırken, 2'si amiral düzeyinde 7 muvazzaf subay hakkında da zorla getirme kararı verildiği öğrenildi.


TÜBİTAK: 4 PERSONELİMİZİN ODASI ARANDI

TÜBİTAK Başkanlığından yapılan açıklamada, Kurumda görev yapan dört personele ilişkin olarak mahkeme kararıyla personelin çalışma alanlarında arama yapıldığı bildirilerek, ''TÜBİTAK'ın her düzey personeliyle 278 sayılı Kanun ile kendisine verilmiş görevleri layıkıyla yerine getirme misyonuyla hareket etmekte olduğu ve Kurumun yargı kararları çerçevesinde gerekeni yapacağından kuşku duyulmaması gerektiği'' belirtildi.

TÜBİTAK'tan yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Kurumumuzda görev yapan 4 personele ilişkin olarak mahkeme kararı ile personelin çalışma alanlarında arama yapılmıştır. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu her düzey personeli ile 278 sayılı Kanun ile kendisine verilmiş görevleri layıkıyla yerine getirme misyonu ile hareket etmekte olup, Kurumumuzun yargı kararları çerçevesinde gerekeni yapacağından kuşku duyulmaması gerektiğini kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.''


"Özel hayatın gizliliğini ihlal" soruşturması kapsamında 9 ilde 49 adreste arama yapılıyor. Aralarında muvazzaf askerlerin de bulunduğu 35 kişi hakkında gözaltı kararı alındı. Genelkurmay Elektronik Sistem Dairesi'nde arama yapılıyor. Savunma Sanayi Müsteşarlığında çalışan bir üst düzey görevli ile bir TÜBİTAK çalışanın da bulunduğu kişilere ait ev ve iş yerlerinde de arama yapılıyor.

"Şantaj ve askeri casusluk" soruşturmasında 35 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Poyrazköy davası sanığı Tuğamiral Şafak Y., bir amiral ve 5 kurmay albayın zorla getirilmesine karar verildi. Soruşturma kapsamında 9 ilde 49 adreste arama yapıldığı belirtildi.

?Şantaj ve askeri casusluk" soruşturması derinleşiyor. Savcı Fikret Seçen'in yürüttüğü soruşturmada 35 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. Gözaltına alınanlar arasında evinde çok sayıda gizli belge ele geçirildiği belirtilen emekli Albay İbrahim S. de bulunuyor.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nden alınan kararla 9 ilde aralarında askeri birliklerinde bulunduğu 49 adreste arama yapılıyor.

Soruşturmada Poyrazköy davası sanığı Tuğamiral Şafak Y. ile bir amiral ve 5 kurmay albayın hakkında ise zorla getirilmesine karar verildi.

ANKARA'DA 5 ASKER GÖZALTINDA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ''fuhşa aracılık ettikleri, bu şekilde elde ettikleri bilgiler ve kaydettikleri görüntülerle bazı bürokratlar ile askerlere şantaj yapmayı amaçladıkları öne sürülen kişilere yönelik'' soruşturma kapsamında Ankara'da 5 asker gözaltına alındı.

ANKARA'DA GÖZALTINA ALINANLARIN SAYISI 6'YA ULAŞTI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ''fuhşa aracılık ettikleri, bu şekilde elde ettikleri bilgiler ve kaydettikleri görüntülerle bazı bürokratlar ile askerlere şantaj yapmayı amaçladıkları öne sürülen kişilere yönelik'' soruşturma kapsamında Ankara'da gözaltına alınanların sayısı 6'ya yükseldi.

Alınan bilgiye göre, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesinin verdiği arama kararı üzerine başta İstanbul ve Ankara olmak üzere 9 ilde operasyon başlatıldı. Ankara'da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, aralarında askerlerin, Savunma Sanayi Müsteşarlığında çalışan bir üst düzey görevli ile bir TÜBİTAK çalışanın da bulunduğu 15 kişiye ait ev ve iş yerlerinde arama yaptı.

Soruşturma kapsamında Ankara'da gözaltına alınanların 3'ünün asker, 3'ünün sivil olduğu bildirildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ''fuhşa aracılık ettikleri, bu şekilde elde ettikleri bilgiler ve kaydettikleri görüntülerle bazı bürokratlar ile askerlere şantaj yapmayı amaçladıkları öne sürülen kişilere yönelik'' soruşturma kapsamında, bazı muvazzaf ve emekli subayların müşteki sıfatıyla ifadesine başvurulmuştu.

KOCAELİ'DE ÇOĞUNLUĞU ASKERE AİT 30 ADRESTE ARAMA

Kocaeli'de soruşturma kapsamında çoğunluğu askerlere ait yaklaşık 30 farklı adreste arama yapıldığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ''fuhşa aracılık ettikleri, bu şekilde elde ettikleri bilgiler ve kaydettikleri görüntülerle bazı bürokrat ve askerlere şantaj yapmayı amaçladıkları öne sürülen kişilere yönelik'' soruşturma kapsamında Kocaeli'de yaklaşık 30 adrese operasyon düzenlendi.

Arama yapılan ev ve iş yerlerinde bulunan bazı dokümanlar ile CD ve bilgisayarlara el konuldu. Aralarında asker ve TÜBİTAK MAM personelinin de bulunduğu bazı kişilerin gözaltına alınabileceği öğrenildi.

Bu arada, arama yapılan ev ve iş yerlerinin çoğunluğunun askerlere ait olduğu kaydedildi. Evlerinde arama yapılan askerlerin Donanma Komutanlığına götürüldükleri ifade edildi.

Öte yandan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, bazı muvazzaf ve emekli subayların müşteki sıfatıyla ifadesine başvurulmuştu.


23 KİŞİ TUTUKLANDI

Asker ve bürokratlara şantaj amaçlı soruşturmada çok sayıda asker ve askeri öğrencinin Merkez Komutanlığı'nda talimatla ifadeleri alınmıştı. Şu ana kadar 23 kişi tutuklandığı soruşturma kapsamında emekli Tuğamiral Türker Ertürk, Tümamiral Mücait Şişlioğlu, Koramiral Deniz Cora, Tümamiral Ramazan Cem Gürdeniz ile Tuğamiral Sinan Ertuğrul'un ?mağdur' sıfatıyla ifadesi alınmıştı.

FUHUŞ İDDİALARINA GÖREVSİZLİK VERİLMİŞTİ

"Fuhuş" iddialarıyla başlatılan soruşturma devletin güvenliğine ilişkin gizli belgelerin ortaya çıkmasının ardından boyut değiştirmiş ve ?fuhuş' bölümü dosyadan ayrılarak görevsizlik verilmişti. Soruşturma kapsamında TÜBİTAK ve Genelkurmay Başkanlığı bazı şüphelilerin evinde ele geçirilen belgelerin ?Devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeler' olduğuna dair rapor göndermişti.

İZMİR'DE 1 GÖZALTI

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen özel hayatın ihlaline ilişkin soruşturma kapsamında, İzmir'de bir askerin evinde ve iş yerinde arama yapılıyor.

ANTALYA'DA DA BİR KİŞİ GÖZALTINDA

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen özel hayatın ihlaline ilişkin soruşturma kapsamında Antalya'da da bir kişi gözaltına alındı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ?fuhşa aracılık ettikleri, bu şekilde elde ettikleri bilgiler ve kaydettikleri görüntülerle bazı bürokratlar ile askerlere şantaj yapmayı amaçladıkları öne sürülen kişilere yönelik soruşturma kapsamında, Antalya'da da bir kişinin Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince gözaltına alındığı ve İstanbul'a gönderileceği öğrenildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen ?fuhuşa aracılık ettikleri, bu şekilde elde ettikleri bilgiler ve kaydettikleri görüntülerle bazı bürokratlar ile askerlere şantaj yapmayı amaçladıkları öne sürülen kişilere yönelik? soruşturma kapsamında, bazı muvazzaf ve emekli subayların müşteki sıfatıyla ifadesine başvurulmuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber