Her 8 kadından biri meme kanserine yakalanıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2010 16:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Siirt İl Sağlık Müdürlüğü, kanserden korunma, nedenleri ve belirtileri ile erken tanı çalışmaları konusunda halkın bilgilendiriyor. Bu amaçla yayınlanan basın bildirisinde, meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser olduğu belirtildi. İstatistiklere göre her 8 kadından birinin meme kanseri ile karşılaştığı, Türkiye'de her yıl 30 bin kadın meme kanserine yakalandığı belirtildi.

Açıklamada, ekim ayı içerisinde Meme Kanseri Bilinçlendirme Günleri kapsamında Siirt Devlet Hastanesi KETEM olarak halkı bilinçlendirmek üzere tespit edilen konuyla ilgili hususlar şu şekilde dile getirildi: "Meme dokusu içerisinde normalde olmayan olağandışı yapıdaki kanser hücrelerinin var olmasıdır. Meme kanseri günümüzde tedavisi mümkün kanserler arasındadır. Burada önemli olan meme kanserini erken evrede yani henüz memedeyken, başka organlara yayılmadan teşhis etmektir.

Memede iki haftadan uzun süre ele gelen sertlik veya kitle, meme derisinde kalınlaşma, şişme, renk değişikliği, meme başında kalınlaşma, kızarıklık, yara olması, memede veya meme başında çekinti olması, memelerin şeklinde değişiklik, meme başlarının pozisyonlarında değişiklik, meme başında ortaya çıkan akıntı kanser belirtileridir."

Açıklamada, vatandaşlara şu tavsziyelerde bulunuldu: "Kendi kendine meme muayenesi her ay adetten sonra yapılmalıdır. Her ay memelerinizi kendiniz muayene ediniz. Yapılışı konusunda daha geniş bilgi için KETEM'den veya en yakın sağlık kuruluşundan bilgi alınabilir. Ayrıca yılda bir kez doktora muayene olunuz. 50 yaşından sonra 2 yılda bir düzenli mamografi çektiriniz. Olabildiğince ideal kilonuzu korumaya çalışınız. Lifli gıdalar, bol sebze ve meyveye ağırlık veriniz. Düzenli spor yapınız. Sigara içmeyiniz, alkollü içkiden kaçınınız."

Mamografinin, meme muayenesinde saptanamayacak kadar küçük anomaliliklerin belirlenmesi amacıyla düşük dozda çekilen bir meme röntgen filmi olduğu belirtilen açıklamada, elle muayenede yakalanamayacak kadar küçük boyuttaki kitlelerin bu şekilde saptandığı, bu yöntemle meme kanserinden kurtulma şansının yüzde 95 olduğu kaydedildi.

ERKEKLERDE MEME KANSERİ

Meme kanserinin kadınlara özgü bir hastalık olduğu sanıldığı, ancak tüm meme kanserlerinin yaklaşık yüzde 1'inin erkeklerde de görülebileceğine dikkat çekildi.

Erkeklerde meme kanserinin daha çok 60 yaş üstünde görüldüğü hatırlatılarak, "Çok az erkek hastalığın farkına varır ve bu nedenle hastalık tanısı kadınlara göre daha geç konur. Bu nedenle kanser tanısı konduğunda hastalık genellikle ilerlemiş olur ve tedavisi de zorlaşır." denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber