Bakan Demir: İki saatte gidecek bir yazı, iki günde gidiyorsa bunu sorarım

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Kasım 2010 16:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, yazışmaları geciktiren bakanlık bürokratlarını uyardı. Bürokratlardan kurumlar arasındaki yazışmaların süresinin uzatılmamasını isteyen Demir, "İki saatte gidebilecek bir yazı, iki günde gidiyorsa bunu sorarım." dedi.

"Yan yana iki binada iki kişi birbirine yazı yazıyor. Yazının cevabının gelmesi için 15 gün bekliyor." ifadelerini kullanan Demir, "Bunun bir saatte olmaması diye bir şey söz konusu mu? Şimdi dosyalara bakacağız. İki saatte gidebilecek bir yazının cevabı eğer iki günde giderse bunu soracağız. Böyle bir şey olabilir mi? Yazıyı yazmaya gerek yok, telefonla teyidini alırsınız, yazı arkadan gelir. Bir yazının cevabını bir arkadaş 15 gün beklerse olur mu? Buna göz yumuluyorsa, dünyayı yeniden inşa ediyor olsa bile, ülkesine yararlı bir insan olmadığını kendi kendine söylesin." diye konuştu. Bakan Demir, bu ve buna benzer anlayışların etkin olduğu kamu çalışma tarzı ile bir yere varılamayacağını vurguladı.

Bayındırlık ve İskân İl Müdürleri Toplantısı, Antalya'nın Kemer ilçesine bağlı Göynük beldesinde başladı. Toplantının açılışında konuşan Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, bakanlığın sağlıklı yürüyüşüne, son dönemde kazandığı verimli ve etkin görev anlayışına ayak uyduramayan hiçbir bürokratla çalışmayacaklarını söyledi.

Bakanlık çalışanlarının artık hangi çağda yaşadığını bilmesi gerektiğinin altını çizen Demir, şöyle devam etti: "İletişimde problem var mı? Yok. Görev yapma noktasında bir imkân yetersizliği var mı? Yok. Varsa ifade edeceksiniz. Gelecek mart ayının sonundaki toplantıda iyi yönetilememiş hiçbir görev kalmayacak. Bunu temin edeceğiz. Bu süreçleri yönetemeyen arkadaşlarımız artık yetkili olamayacak. Bunları konuşmayı gerektirecek kadar da elimizde toparlanmış bilgiler var."

Geçen yılki toplantıdan bu yana geçen süreyi de değerlendiren Bakan Demir, kat mülkiyetine geçildiğini, uygulamaya başlamayanlara cezai müeyyide getirildiğini aktardı. Kat mülkiyeti uygulamasına bir yıl içinde geçilmesini istediklerini anlatan Demir, "Kat mülkiyetine geçmek için bir apartmandan herkesin vekâlet vermesi lazım. Evraklar toplanacak. Önce kadastroya müracaat edilecek. Tapu vekâletini toplamak mümkün değil. Bunu kolaylaştırdık. Kat mülkiyetine geçmek için inşaat ruhsatının olması, bir de yapı denetim izin belgesinin olması kolaylığını getirdik. Bu düzenlemeleri yaptık. İlk tepki çalışma arkadaşlarımızdan geldi. Nasıl olur? Oldu mu? Oldu. Şu anda vatandaşı bürokratik anlamda en çok uğraştıran konu bir anda yok oldu." diye konuştu. Bakan Demir, vatandaşın yararına olmayan icatların kaldırılması noktasında büyük gayret sarf edeceklerini dile getirdi.

YAPI DENETİMİ 81 İLE YAYILACAK

Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, ocak ayından itibaren birçok etkin alanlarda yeni uygulamalar başlatacaklarının bilgisini verdi. Halen 19 ilde uygulanan yapı denetiminin 81 ile yaygınlaştırılacağını bildiren Demir, şunları kaydetti: "Yasa, 1 Ocak itibari ile yürürlüğe girecek. Yapı Denetimi Kanunu'nun uygulanmasında, 19 ilde dâhil olmak üzere 81 il müdürleri, mart sonundaki toplantıya bu sistemi hiçbir problem olmaksızın işletiyor şekilde gelecek."

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın yetkisi altında olan yapı kooperatiflerinin de 13 Aralık 2010 tarihi itibariyle Bayındırlık ve İskân Bakanlığı'na geçeceği bilgisini veren Demir, yapı kooperatiflerinin çok önemli olduğunu ancak 1980'li yıllardan bu yana üye vatandaşların birçok mağduriyet yaşadığını ileri sürdü.

Bakan Demir, "Bu konuda başarısız örnekler çok. Mağdur olan on binlerce insan var. Ama kooperatifçilik insanların belli bir amaç doğrultusunda bir araya gelmesini sağlayan bir alan. Etkin bir şekilde hala uygulanan bir yöntem. 2011 yılı içerisinde yapı kooperatifçiliği anlamında insanlarımızı, yani üyelerini mağdur eden her türlü olguyu ortadan kaldırmak zorundayız. Bunu başaracağız. Şeffaflık sağlayacağız. 13 Aralık tarihinde bakanlığımızın yetkisine geçecek. Genel kurul kararlarını sıkı bir şekilde takip edeceğiz. Şeffaf bir şekilde bu sistemi insanların önüne yeniden sunmayı amaçlıyoruz." şeklinde konuştu.

ENERJİ KİMLİĞİ, ESKİ BİNALARA DA ŞART KOŞULACAK

Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, binalarda enerji verimliliği konusuna da değindi. 1 Temmuz 2010 tarihi itibariyle yürürlüğe girecek olan sistemin bazı sorunlar nedeniyle yetişmediğini ifade eden Bakan Demir, şu bilgileri verdi: "1 Ocak 2011 itibari ile Türkiye'de tüm binalar, inşa edilmeden önce enerji kimliklerine kavuşmuş olacak. Yani inşa edilen binanın hangi statüde enerji verimliliğine sahip olduğu bilinecek. Bu inşaat ve konut sektöründe çok önemli bir uygulama olacak. Bir başka yönü de bu sistemin uygulanmasının 2017 yılına kadar da, geçmişte yapılan binalar da dahil olmak üzere tüm binalar bu belgeye sahip olacak diye bir de yasal düzenleme var. Bunları da temin edeceğiz. Çalışmalarımız bu yönde yapıyoruz."

Bayındırlık ve İskân Bakanı Mustafa Demir, yazışmaları geciktiren bakanlık bürokratlarını uyardı. Bürokratlardan kurumlar arasındaki yazışmaların süresinin uzatılmamasını isteyen Demir, "İki saatte gidebilecek bir yazı, iki günde gidiyorsa bunu sorarım." dedi.

ANTALYA'DA 5 BİN KAÇAK YAPI VAR

Antalya Valisi Ahmet Altıparmak da, yaptığı konuşmada bürokrasiden yakındı. Kurumsal hamasetin, kıskançlık dönemlerinin kapandığını, yeni bir zihniyet değişikliğinin yaşandığına işaret eden Altıparmak, "Biz iyi olacağız. Diğerleri de iyi olsun diyeceğiz. Kriz yönetiminin en önemli unsurlarından biri sorunu önemsememek ve kibirlenmek. O zaman etrafınızı göremiyorsunuz ve kriz kaçınılmaz oluyor. Yeni görevleri sahiplenmek Bayındırlık ve İskan Bakanlığı için büyük önem arz ediyor. Antalya'da 5 bin, Muğla'da 10 bin kaçak yapı var. Bunlar gözlerimizin önünde gerçekleşti. Kıyı kenar çizgisinin içinde diyoruz da bu kanun çıkmadan onlar oradaydı. Genelge var diye işlemler yürümüyor. O zaman uğraşalım. Mücadele edelim. Askeri yönetim anlayışı gibi talimat gelir uygularız. Yanlışa dur diyecek birim müdürlerine ihtiyacımız var." diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber