Kamu emeklisi üç yıl şirket kuramayacak

Haber Giriş : 17 Mart 2005 06:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Etik Kurulu Başkanlığı'nın hazırlayıp Başbakan'a sunduğu etik kurallarla ilgili yönetmeliğe göre, kamu görevlileri, emekli olduktan sonra üç yıl boyunca şirket kuramayacak, dolaylı menfaat sağlama devri de sona erecek.

Başbakanlık Etik Kurulu Başkanlığı, hazırladığı yeni bir yönetmelikle kamu çalışanlarının uyması gereken etik kuralları yeniden düzenledi. Etik Kurulu Başkanı Mehmet Sağlam tarafından Başbakan Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulan yönetmelik 30 maddeden oluşuyor. 110 kuruluştan görüş alınarak dört ayda hazırlanan yeni Etik Yönetmeliği'nde yürürlükteki yönetmeliğe göre önemli değişiklikler yapıldı. Etik Kurulu Başkanı Mehmet Sağlam, yeni yönetmelik hükümlerini Yeni Şafak'a anlattı. Buna göre, kamudaki etik ilkelerin sıkı bir şekilde uygulanması için her kurumda Etik Komisyonu kurulacak. Genel müdür, şube müdürü ve bir memurdan oluşturulması planlanan Etik Komisyonu, kamu kurumlarındaki etik dışı faaliyetleri tespit edecek ve ilgili birime bildirecek.

Dolaylı menfaat yolu kapanıyor

Başkan Mehmet Sağlam, Avrupa Komisyonu'nun önerisi ve Anglo Sakson ülkelerindeki uygulamaları dikkate alarak yönetmeliğe "çıkar çatışması olayı" adı altında yeni bir madde eklediklerini, böylece dolaylı menfaat sağlama yolunun da kapatılmak istendiğini anlattı. Sağlam, "Bu tür menfaat sağlama olayında menfaatin sağlandığını o kişiden başkası bilemiyor. Ancak sonradan tespit ediliyor. Biz de sonradan tespit edilirse, bu konuda yasal işlem yapılmasını sağlayacağız" diye konuştu.

Artık kamu görevlilerinin emekli olduktan sonra alanlarıyla ilgili şirket kuramayacaklarını ve bu şirketlerde görev alamayacaklarını da anlatan Sağlam, "Kamu görevlileri emekli olduktan sonra alanlarıyla ilgili şirket kurup ya da şirketler görev alıp imtiyazlarını kullanıyorlar. Bu da etik bakımdan doğru değil. Örneğin, Bayındırlık Bakanlığı Müsteşarı görevi bıraktıktan veya emekli olduktan sonra müteahhitlik şirketi kuruyor. Daha sonra da 2-3 ay içinde Bayındırlık Bakanlığı'ndan iş alıyor. Bunu da yönetmelik ile önleyeceğiz. Bazı kurumlarda çalışanlar için 3, bazıları için 2 yıl boyunca bu tür şirket kuramayacaklarını yönetmeliğe koyduk" dedi.

Kravat hediyesi suç değil

Sağlam, hediye tartışmasına da açıklık getirerek, kamu çalışanının performansını ve alacağı kararı etkileyecek veya etkileme ihtimali olan her türlü menfaatin hediye sayıldığını bildirdi. Hediye alan ve veren her iki tarafın da suçlu sayılacağını belirten Sağlam, kitap, takvim, kravat gibi kamu vicdanını yıpratmayacak hediyelerin bu kapsam dışında kalacağını ifade etti.

Sağlam, yönetmelikle kamudaki nezaket ve saygı kurallarının da belirlendiğini kaydederek, "Üstlerine, astlarına, meslektaşlarına nazik ve saygılı olduğu kadar, hizmetten yararlananlara karşı da yalnız nazik ve saygılı değil ilgili olurlar. Konuyla ilgileri yoksa ilgililere yönlendirirler" dedi.

İsraf devri bitecek

Sağlam, kamuda insan, araç, gereçlerin etkin ve verimli kullanılması ve israf yapılmamasına da dikkat edileceğini kaydetti. Sağlam, "Kamuda 44 yıl çalıştım. Bunun 25 yılında makam aracım oldu. Bu dönemlerden birinde görev yaparken şoför aracı kötü kullanıyor, zarar veriyordu. Kendisini istemediğimi söyledim ve aracı kendim kullanmaya başladım. Ben aracı kullanmaya başladıktan sonra araçtaki yıpranma azaldı. Herkes kamuda kullandığı araç ve gereçleri kendi malı gibi kullanacak, zamanı değerlendirecek. Yapmayanların tespiti halinde gereği yapılacak" dedi.

Mal beyanlarına inceleme

Kamu kurumlarında görev yapanların mal beyanlarını gerektiğinde yargı tarafından incelendiğini belirten Etik Kurulu Başkanı Mehmet Sağlam, "Yeni düzenleme ile Etik Kurulu mal beyanlarını inceleme hakkına sahip olacak. Daha önce sadece yargının elinde olan bu yetki bundan sonra Etik Kurulu'nda da olacak" ifadesini kullandı. Bilgi verme ve saydamlık konusunda da hassas olduklarını belirten Sağlam, faaliyetler, ihale süreci, denetim raporları konusunda kamuya açık olma zorunluluğunun getirildiğini kaydetti. Sağlam, yönetmeliği geçen hafta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdiklerini, 10-15 gün içerisinde de yayımlamayı beklediklerini söyledi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber